Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja15003.09.2024 

4231-2024 (10 03 00)

Suunnittelutarveratkaisu: Omakotitalo, Moisio (S 2024-562)

ympäristöjuristi Nina Mattila 28.8.2024

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kiinteistötunnus: 853-487-2-90

Osoite: Moisiontie 187

Hakija

Alpo Hörkkö

Rakennushanke

Omakotitalo vanhan palaneen omakotitalon tilalle

-​ ​ ​ ​ ​ ​ II kerrosta, 210 k-m2

Kaavoitustilanne

YLEISKAAVA

Rakennuspaikka on 10.8.2024 voimaan tulleessa Yleiskaava 2029:ssä merkitty Asuinalueeksi (A): Aluevaraus sisältää asuinkorttelit, kadut sekä lähipuistot. Alueelta on varattava asemakaavoituksessa riittävästi tilaa asumiselle tarpeellisia julkisia ja yksityisiä palveluja varten. Alueelle saa sijoittaa myös sellaisia pienimuotoisia työtiloja, joista ei aiheudu melua, raskasta liikennettä, ilman pilaantumista tai näihin verrattavia ympäristöhaittoja.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on toimittanut naapureiden puoltavat kannat hakemuksensa liitteeksi

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Turun Vesihuolto Oy: puoltava

Ympäristönsuojelu: ehdollinen

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikalla on sijainnut omakotitalo, joka on palanut. Tila on osoitettu voimaan tulleessa yleiskaavassa asuinalueeksi. Turun Vesihuolto Oy:n mukaan vesijohtoliitokset voidaan tehdä ja liittymissopimuksista tulee sopia Turun Vesihuolto Oy:n asiakaspalvelun kanssa.

Ympäristönsuojelun lausunnossa todetaan, että kiinteistöllä sovelletaan ympäristönsuojelulain (527/2014) 154 b §:n mukaista perustason puhdistusvaatimusta.

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan jätevesien käsittelyjärjestelmät ja

puhdistettujen jätevesien purkupaikka on sijoitettava maastoon vähintään 20–50 metrin

etäisyydelle talousvesikaivosta (maastosta ja maaperästä riippuen), 20 metrin etäisyydelle

vesistöstä tai merestä ja 5 metrin etäisyydelle tontin rajasta. Pohjavesitason yläpuolelle tulee jättää minimissään yksi metri. Ympäristönsuojeluviranomainen tai sen määräämä viranhaltija voi hakemuksesta myöntää poikkeuksen edellä mainituista suojaetäisyysvaatimuksista, mikäli poikkeamisesta ei arvioida aiheutuvan ympäristön pilaantumisen tai terveyshaitan vaaraa. Hakemuksessa annettujen tietojen perusteella ei selviä täyttääkö jätevesien käsittelyjärjestelmä sille asetetut vähimmäissuojaetäisyysvaatimukset.

Umpisäiliön tulee olla varustettu täyttymishälyttimellä. Umpisäiliön tyhjentämisen on oltava mahdollista kaikkina vuodenaikoina, myös kelirikkoaikana. Umpisäiliö on tyhjennettävä tarvittaessa. Umpisäiliötä ja sen täyttymistä sekä täyttymishälyttimen toimintaa on seurattava säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Vakituiseen asumiseen käytetyn asunnon jätevesijärjestelmän saostussäiliöt tai pienpuhdistamon lietesäiliöt on tyhjennettävä lietteestä vähintään kerran vuodessa. Tehdasvalmisteisissa jätevesijärjestelmissä lietteenpoisto on tehtävä valmistajan antamien ohjeiden mukaan edellä mainittuja vähimmäisvelvoitteita useammin. Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa rakennuksen ja siihen liittyvien järjestelmien kunnosta ja ylläpidosta. Jätevesien käsittelyjärjestelmää tulee ylläpitää ja huoltaa säännöllisesti puhdistusvaatimusten täyttämiseksi. Jätevesien käsittelyssä tulee huomioida muodostuvan jäteveden määrä, sekä ennakoida mahdollisuuksien mukaan tulevia muutoksia (elinkaariajattelu). Rakennuslupavaiheessa tulee pyytää ympäristönsuojelulta suunnitelmien tarkennuttua uusi lausunto.

Rakentamisella ei aiheuteta haittaa kaavoitukselle, tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, ei aiheuteta haitallista yhdyskuntakehitystä, rakentaminen on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista (MRL 137 §).

Liite 1 asemapiirros 23.5.2024

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös​Päätin, että hakemuksen ja 23.5.2024 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset

Samalla päätän, että hakijalta peritään suunnittelutarveratkaisun johdosta rakennusvalvontataksan 2.1 §:n mukaisesti 950 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 11.9.2024.

Christina Hovi

Kaupunkiympäristöjohtaja

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoHörkkö Alpo
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi


Liitteet:

Kypa § 150
Liite 1:asemapiirros 23.5.2024