Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 315 | 10.09.2024 | 8 |
11476-2018 (10 02 03)
Asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus sekä tonttijako- ja tonttijaonmuutosehdotus; Arkeologinkatu, Jäkärlä (os. Arkeologinkatu, Asematie, Merovinkikatu) (17/2018)
Tiivistelmä:
Kaavalla mahdollistetaan Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen sekä alueella olevien toimintojen ja rakennusten joustavampi kehittäminen osoittamalla osa yleisten rakennusten korttelialueista palvelurakennusten korttelialueiksi ja asumiseen. Arkeologinkadun asemakaava-alueen toteuttamisen yleisten alueiden kustannusarvion vaihteluväli 0,7-1,5 miljoonaa euroa (alv 0 %) esitetään kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi. Jäkärlän urheilupuiston peruskorjauksen kustannusarvio 2,6 milj. euroa on jo aiemmin hyväksytty hankekortin hyväksymisen yhteydessä.
Kylk § 315
Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 3.9.2024:
Kaavoituksessa on laadittu 21.8.2023 päivätty ja 2.5.2024 lausuntojen perusteella muutettu asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus.
Nyky- ja suunnittelutilanne
Suunnittelualue on Maarian kuntakeskuksenakin toiminutta aluetta. Alueen rakennuskanta muodostuu lähinnä julkisessa käytössä olevista tai olleista palvelurakennuksista, ja jotka ovat rakentuneet alueelle useiden eri vuosikymmenien aikana. Luontaista luonnonympäristöä alueella ei ole, vaan suunnittelualue on kokonaisuudessaan ihmisen muokkaamaa tai ihmiskäytön vaikutuspiirissä. Alueen eteläreunassa sijaitsee Jäkärlän urheilupuisto oheistoimintoineen. Suunnittelualueen pinta-ala on n. 9,7 ha ja siitä suurin osa on Turun kaupungin omistuksessa.
Nykytilannetta sekä suunnittelutilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat
Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoitteet
Kaikki suunnittelualueen rakentamiseen varatut alueet on osoitettu voimassa olevassa asemakaavassa yleisille rakennuksille. Tulevaisuudessa yleiseen käyttöön ei tarvita enää näin paljon alueita ja tämän vuoksi osalle aluetta tutkitaan myös asumisen mahdollistamista. Urheilupuiston on tarkoitus säilyä nykykäytössä. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä tutkitaan lisäksi alueen koulu-, päiväkoti- ja suojelukysymyksiä. Suojelukysymysten sekä alueella säilyvien rakennusten ja toimintojen vuoksi kaava-alueen täydennysrakentaminen tulee kokonaisuutena olemaan kohtalaisen vähäistä.
Kaupunkiympäristölautakunta täydensi 11.6.2019 § 265 asemakaavan tavoitteita osallistumis- ja arviointisuunnitelman käsittelyn yhteydessä sillä, että hankkeessa pitää selvittää alueen toimijoita ja asukkaita palvelevan toiminnallisen virkistysalueen sijoittamista kaava-alueelle. Lautakunta toivoi, että virkistysaluetta suunniteltaisiin yhdessä alueen asukkaiden kanssa.
Kaavaprosessin vaiheet
Asemakaavan laadinta perustuu kaupungin omaan aloitteeseen.
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 11.6.2019 § 265.
Asemakaavan vireilletulosta on ilmoitettu kaavoituskatsauksessa vuodesta 2016 vuoteen 2019. Ilmoitus vireilletulosta sekä 20.5.2019 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin siinä mainituille osallisille kirjeitse 20.6.2019.
Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 30.8.2019 mennessä. Asukasmielipiteitä ei jätetty, mutta Turku Energia Sähköverkoilta saatiin ennakkolausunto. Ennakkolausunnossaan he esittivät muuntamoalueen varaamista Jäkärlän puistokadun varrella olevalle muuntamolle.
Kaavoitus järjesti Maptionnaire-kyselyn keväällä 2020 liittyen lautakunnan toivomaan toiminnalliseen virkistysalueeseen. Kyselyllä kartoitettiin laajemminkin minkälaista kehitystä jäkärläläiset itse toivoivat alueellensa. Tarkemmin kyselystä voi lukea kaavaselostuksen kohdasta 4.4.4 sekä erillisestä koosteesta, joka tehtiin kyselyn jälkeen.
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavaluonnoksen 8.12.2020 § 444.
Luonnoksen hyväksymisen jälkeen saatiin Turku Energia Sähköverkoilta luonnosvaiheen lausunto sekä yksi asukasmielipide.
Turku Energialla oli lisätoiveita suunnittelualueeseen liittyviin muuntamoihin. Toiveisiin pystyttiin vastaamaan lausunnon mukaisesti.
Asukasmielipide tuli Viikinkikadun asukkaalta. Hän oli huolissaan erinäisistä olevista ja mahdollisesti tulevista meluhaitoista. Oleviin meluhaittoihin kaavahankkeella ei ole vaikutusta. Mahdolliset tulevat meluhaitat, jotka ovat kytköksissä kaavamuutokseen, liittyvät Viikinkikadun läpiajettavuuteen sekä Lunulan pysäköintialueen käyttöönottoon. Näistä Viikinkikadun läpiajettavuudesta on luovuttu ja kun kaavassa velvoitetaan jakamaan Lunulan pysäköintialue istutuksin ja reunakivin/aidoin pienempiin osiin, ei mielipiteessä pelätty mopoilla keuliminen ja kruisailu ole mahdollista.
Asukasmielipide vastineineen kuvataan tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4.9 Luonnosvaiheen lausunto ja asukasmielipide.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.12.2023 § 231 Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman. Tavoitteena on, että uudisrakennus toteutetaan kaupunginhallituksen 3.4.2023 § 138 tekemän päätöksen asettamassa aikataulussa, jolloin rakennus valmistuisi lukuvuoden 2026-2027 alkuun.
Jäkärlän urheilupuiston toimintoja ja suorituspaikkoja on peruskorjattu viimeksi 1987–92 välisenä aikana. Urheilupuistossa järjestetään harrastetasoisia kisatapahtumia, sekä koululiikuntaa. Toimintojen ja suoritepaikkojen peruskorjauksien yhteydessä osaa toiminnoista muokataan uusiokäyttöön, sekä lisätään käyttäjiä varten lisätoimintoja, jotka ovat ulkokuntosali ja maakatsomo.
Jäkärlän urheilupuiston peruskorjaus sisältyy liikuntalautakunnan 19.4.2022 § 36 päätökseen ulkoliikuntapaikkainvestoinneista vuosille 2023-2026. Kentän peruskorjauksen suunnittelussa on otettu huomioon myös urheilupuiston huoltorakennuksen peruskorjaus.
Uuden koulun myötä Jäkärlän urheilupuiston käyttö lisääntyy. Koululiikunnan lisäksi Jäkärlän urheilupuiston olosuhteet palvelevat seura- ja harrastustoimintaa. Lisäksi olosuhteet soveltuvat liikuntapaikkaverkon linjausten (Kh 30.5.2022 § 246) mukaiseen omatoimiseen käyttöön.
Jäkärlän urheilupuiston peruskorjaus on suunniteltu valmistumaan samaan aikaan tai ennen Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin valmistumista, jotta käyttäjillä on käytössä tarvittavat puitteet.
Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 30.10.-28.11.2023. Ehdotuksesta ei tullut yhtään muistutusta. Samaan aikaan nähtävillä olon kanssa kaavaehdotuksesta pyydettiin lausuntoja. Lausunnot saatiin Liikuntapalveluilta, Museopalveluilta, Telia Finland Oyj:ltä, Turku Energia Kaukolämmöltä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä, Turun Vesihuolto Oy:ltä, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta sekä Väylävirastolta. Kaupunkiympäristön sisältä saatiin kommentti tonttipalveluilta.
Lausuntojen perusteella tehtiin pieniä muutoksia kaavaan.
Jo ennen lausuntoja kaavoitus oli merkinnyt kaksi arvokkainta rakennusta suojeltaviksi eli vanhan kirjastorakennuksen sekä entisen kunnalliskodin. Lausuntojen pohjalta olevien rakennusten säilymistä tukemaan osoitettiin kaksiosainen rakennusoikeus entiselle terveysasemalle, vanhalle tilanhoitajan asuinrakennukselle sekä seurakuntatalolle. Kaksiosaisesta rakennusoikeudesta kuultiin erikseen kyseisten kiinteistöjen omistajia ja kaikki ilmaisivat hyväksyvänsä sen. Vanhalle vilja-aitalle merkittiin rakennusala ja rakennusoikeus.
Nuorakeramiikanpuistoon on lisätty alueen ympäristön säilyttämisen merkintä /s ja vaatimus kalliokedon ominaispiirteiden säilyttämisestä.
Uudelle AP-tontille sekä seurakuntatalon kohdalle lisättiin vaatimus raidemelun huomioimisesta.
Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4.14 Lausunnot ja nähtävillä olo.
Lausuntojen perusteella tehdyt muutokset olivat niin vähäisiä, ettei kaavaehdotusta ollut tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.
Asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus
Olennaisin muutos voimassa olevaan asemakaavaan verrattuna on yleisten rakennusten korttelialueiden osoittaminen käyttötarkoituksiltaan monipuolisemmilla palvelurakennusten korttelialuemerkinnöillä ja sallia osittain myös asuminen alueella. Palvelurakennuksia ei alueella tarvita tulevaisuudessa enää samalla tavalla, jolloin on tärkeää saada alueelle muita toimintoja. Tällä pyritään pitämään suunnittelualue elinvoimaisena. Alueella on tälläkin hetkellä useita rakennuksia joko tyhjillään tai vajaakäyttöisenä.
Liikenneverkkoa on kehitetty useista kohdista, jotta erityisesti koululaisten liikkuminen alueella olisi turvallisempaa. Paimalantien tarpeettoman leveää maantiealuetta on osoitettu tonttimaaksi sekä virkistysalueeksi. Yksi pieni pysäköintikäytössä ollut alue Merovinkikadun varrella muutetaan pientalotontiksi.
Rakennusoikeus on asemakaavan muutoksen myötä 15972 k-m², kun se aiemmin oli 11520 k-m². Rakennusoikeus kasvaa siten yli 4400 k-m². Asemakaavoitetun alueen pinta-ala kasvaa Paimalantien tiealueen mukaan ottamisen verran eli hieman yli 4200 m²:llä.
Kaavalla suojellaan entinen kunnalliskoti ja entinen kirjasto sekä asetetaan kaksiosainen rakennusoikeus entiselle tilanhoitajan asuinrakennukselle, seurakuntatalolle ja entiselle terveysasemalle.
Työpaikkamäärässä ei arvioida tapahtuvan olennaista muutosta. Asukkaita alueella ei ole tilanhoitajan rakennusta lukuun ottamatta aiemmin ollut, mutta kaavamuutoksen myötä asukasmäärä kasvaa, mutta jää arviolta alle sadan.
Infrakustannukset
Arkeologinkadun asemakaava-alueen toteuttamisen yleisten alueiden kustannusarvion vaihteluväli on 0,7–1,5 M€ (alv 0 %). Kustannuksia aiheuttavat Merovinkikadun uudistus, Arkeologinpolun toteutus, Pronssikaudenpolun toteutus, Kivikaudenpolun Lampolankadulle menevän haaran uusiminen sekä Lunulan pysäköintialueen toteutus. Hankeosalaskentaan perustuva kustannusarvio on tehty hintatasossa 1/2024 ja kustannusindeksi on 130,49 (2015-100). Merovinkikadun uudistus ja Lunulan pysäköintialueen toteuttaminen on tarpeen kytkeä koulu-päiväkotirakennuksen toteutukseen, jotta katu ja pysäköintialue ovat valmiit siinä vaiheessa, kun uudisrakennus otetaan käyttöön.
Hallintosäännön 51 §:n mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää kaava-alueen infran kustannusarvioista asemakaavan käsittelyn yhteydessä, mikäli kustannusarvio tai sen vaihteluvälin keskiarvo on alle kolme miljoonaa euroa.
Jäkärlän urheilupuiston peruskorjauksen rakennusosatasoinen kustannusarvio 2,6 milj. euroa (MAKU 130,4, maaliskuu 2023, 2015=100, sisältäen 30 %:n hankevarauksen) on hyväksytty jo aiemmin kaupunkiympäristöjohtajan 18.12.2023 § 317 päätöksellä hankekortin hyväksymisen yhteydessä. Jäkärlän urheilupuiston peruskorjaushankkeelle on haettu valtion liikuntapaikka-avustusta, 30 % hankkeen kustannuksista eli n. 700 000 e. Avustuspäätöstä ei vielä ole tehty.
Seuraava vaihe
Asemakaavaehdotus voidaan viedä valtuuston käsittelyyn heti lautakunnan hyväksymisen jälkeen, sillä ehdotus on jo ollut nähtävillä eikä maankäyttösopimusta tarvita.
Sovelletut lainkohdat
Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.
Liite 1Kartta Arkeologinkatu
Oheismateriaali 1Selostus Arkeologinkatu
Oheismateriaali 2Tilastolomake Arkeloginkatu
Oheismateriaali 3OAS- ja luonnosvaiheen mielipiteet ja lausunto
Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot
Oheismateriaali 5Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin hankesuunnitelma (Kv päätöksen 11.12.2023 § 231 liite)
Oheismateriaali 6Jäkärlän urheilupuiston peruskorjauksen hankekortti (kaupunkiympäristöjohtajan 18.12.2023 § 317 päätöksen liite)
Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että 21.8.2023 päivätty ja 2.5.2024 lausuntojen perusteella muutettu asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus Arkeologinkatu esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot ja tonttijaonmuutokset: JÄKÄRLÄ 14.-12-13, 35.-2-3, 36.-1, 37.-2.
Lisäksi lautakunta päättää hyväksyä Arkeologinkadun asemakaava-alueen toteuttamisen yleisten alueiden kustannusarvion vaihteluväliksi 0,7-1,5 M€ (alv 0 %).
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Muurinen ja Vierimaa ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.
Jakelu
esiKaupunginhallitus
Liitteet:
Kylk § 315
Liite 1:Kartta Arkeologinkatu