Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunkiympäristölautakunta 10.09.2024 9

2666-2023 (10 03 01, 08 00 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa asiassa, Pihlajaniemi

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt 14 kpl Pihlajaniemen asemakaava-alueen katusuunnitelmia. Kaksi yksityishenkilöä, joista toinen omistaa Rykmentintiehen rajautuvan kiinteistön, on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen ja jättänyt valituksen tutkimatta toisen valittajan osalta.

Kylk §

Ympäristöjuristi Nina Mattila 29.8.2024:

Kaupunkiympäristölautakunta on 7.5.2024 § 186 hyväksynyt 14 kpl Pihlajaniemen asemakaava-alueen katusuunnitelmia. Kaksi yksityishenkilöä on tehnyt päätöksestä valituksen. Toinen yksityishenkilöistä omistaa Rykmentintien ja Puistomäenkadun kulmassa sijaitsevan kiinteistön. Valituksessa vaadittiin lautakunnan päätöksen kumoamista. Lisäksi valituksessa vaadittiin täytäntöönpanokieltoa.

Hallinto-oikeus ei tutkinut toisen yksityishenkilön tekemää valitusta, koska katusuunnitelman hyväksymistä koskeva päätös ei laissa tarkoitetulla tavalla välittömäst vaikuta hänen oikeuteensa, velvollisuuteensa tai etuunsa. Rykmentintien ja Puistomäenkadun kulmassa sijaitsevan kiinteistön omistavan henkilön valitus on tutkittu, mutta hylätty. Myös täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on hylätty.

Hallinto-oikeus toteaa, että Pihlajaniemen asemakaavoitusta koskevan päätöksenteon yhteydessä on muun ohella lainvoimaisesti ratkaistu alueen liikenteen järjestäminen ja arvioitu valittajan tontille mahdollisesti aiheutuva haitta. Lippueenkadun katusuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen ja katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä. Asiassa ei ole ilmennyt syytä katsoa, että valituksenalainen päätös aiheuttaisi valittajan tontille kohtuutonta haittaa. Selvyyden vuoksi hallinto-oikeus on todennut, että muilla valituksessa mainituilla seikoilla ei ole oikeudellista merkitystä arvioitaessa valituksenalaisen päätöksen lainmukaisuutta. Hallinto-oikeuden mukaan lautakunnan päätös on lainmukainen eikä sitä ole syytä muuttaa. Asian näin päättyessä päätöksen täytäntöönpanon kieltämiseen ei ole tarvetta.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kylk § 9
Oheismateriaali 1:Turun hallinto-oikeuden päätös