Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunkiympäristölautakunta 10.09.2024 10

2891-2024 (10 03 01)

Turun hallinto-oikeuden päätös katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa asiassa, Pihlajaniemi

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt 11 kpl Pihlajaniemen asemakaava-alueen katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmia. Kaksi yksityishenkilöä, joista toinen omistaa Rykmentintiehen rajautuvan kiinteistön, on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta valituksen.

Kylk §

Ympäristöjuristi Nina Mattila 2.9.2024:

Kaupunkiympäristölautakunta on, 28.5.2024 § 215 hyväksynyt 11 kpl Pihlajaniemen asemakaava-alueen katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmia. Kaksi yksityishenkilöä on tehnyt päätöksestä valituksen. Toinen yksityishenkilöistä omistaa Rykmentintien ja Puistomäenkadun kulmassa sijaitsevan kiinteistön. Valituksessa vaadittiin lautakunnan päätöksen kumoamista. Lisäksi valituksessa vaadittiin täytäntöönpanokieltoa. Toinen yksityishenkilöistä on peruuttanut valituksensa ja asian käsittely on rauennut siltä osin.

Hallinto-oikeus ei tutkinut toisen yksityishenkilön tekemää valitusta, koska katusuunnitelman hyväksymistä koskeva päätös ei laissa tarkoitetulla tavalla välittömästi vaikuta hänen oikeuteensa, velvollisuuteensa tai etuunsa. Hallinto-oikeus toteaa, että oikeuskäytännössä vakiintuneen tulkinnan mukaan valitusoikeus katusuunnitelman hyväksymistä koskevasta päätöksestä on muun muassa katusuunnitelma-alueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajilla ja haltijoilla. Valittajan omistama tontti sijaitsee lähimmillään noin 70 metrin etäisyydellä valituksenalaisessa päätöksessä hyväksytystä Esikunnankatua koskevasta katusuunnitelma-alueesta. Valittaja tontin ja Esikunnankatua koskevan katusuunnitelma-alueen välissä sijaitsee yksi tontti sekä lisäksi Rykmentintien ja Esikunnankadun risteysalue. Muiden valituksenalaisessa päätöksessä hyväksyttyjen suunnitelmien mukaiset alueet sijaitsevat etäämpänä valittajan tontista. Pihlajaniemen asemakaavoitusta koskevan päätöksenteon yhteydessä on muun ohella lainvoimaisesti ratkaistu alueen liikenteen järjestäminen ja arvioitu valittajan tontille mahdollisesti aiheutuva haitta. Valituksenalainen päätös ei siten laissa tarkoitetulla tavalla välittömästi vaikuta valittajan oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kylk § 10
Oheismateriaali 1:Turun hallinto-oikeuden päätös