Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunkiympäristölautakunta 10.09.2024 3

4457-2023 (11 03 00)

Ilmanlaadun vuosiraportti 2023

Tiivistelmä:

Raportti Turun seudun ilmanlaadusta vuonna 2023 on valmistunut. Raportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla mitattuja ulkoilman epäpuhtauspitoisuuksia. Turun ilmanlaadun mittausasemat sijaitsivat Kauppatorilla ja Ruissalossa. Rikkidioksidia mitattiin Turussa Ruissalon Saaronniemessä, typpidioksidia Kauppatorilla sekä Ruissalossa, otsonia Ruissalossa ja hengitettäviä hiukkasia sekä pienhiukkasia Kauppatorilla. Raja-arvot eivät ylittyneet Turussa minkään epäpuhtauden kohdalla. Hengitettäville hiukkasille annettu raja-arvon numeroarvo (50 µg/m3) sen sijaan ylittyi neljä kertaa Turun Kauppatorilla. Myös hengitettävien hiukkasten ohjearvo ylittyi kerran huhtikuussa. Ylitykset johtuivat katupölystä. Otsonia mitattiin Ruissalossa, jossa otsonipitoisuudet eivät ylittäneet valtioneuvoston antamaa tavoitearvoa, mutta tavoitearvon numeroarvo ylittyi kerran toukokuussa.

Kylk §

Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu, ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto 29.8.2024

​Ilman epäpuhtaudet aiheuttavat haitallisia terveys- ja ympäristövaikutuksia. Ilmansaasteet ovat Suomessa edelleen merkittävä ympäristöterveysriski, vaikka pitoisuudet ovat monilta osin kansainvälisten ilmanlaadun ohje- ja raja-arvojen alapuolella. Kunnat on velvoitettu ympäristönsuojelulain nojalla olemaan selvillä alueensa ilmanlaadusta ja teollisuuslaitosten ympäristöluvissa taas on velvoite ilmanlaadun tarkkailuun. Ilmanlaatua on mitattu Turussa jo vuodesta 1981 lähtien. Vuonna 1988 perustettiin lääninhallituksen aloitteesta kuntien ja teollisuuden yhteistyöryhmä, joka huolehtii alueen ilmanlaadun seurannasta. Vuonna 2023 yhteistyöryhmän muodostivat Turun, Raision, Naantalin, Kaarinan ja Paraisten kaupungit sekä Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE), Neste Oyj:n Naantalin terminaali, Turku Energia Oy, Varissuon Lämpö Oy, Turun Satama Oy, Naantalin satama Oy, Meyer Turku Oy ja Paraisten teollisuusryhmä (Finnsementti Oy, Nordkalk Oy, Paroc Oy ja Saint-Gobain Weber Oy). Käytännön tarkkailutyön ja raportoinnin hoiti Turun kaupungin ympäristönsuojelu. Ilmanlaadusta raportoidaan kolme kertaa vuodessa lyhyellä katsauksella, kerran vuodessa laajemmalla vuosiraportilla sekä kerran viidessä vuodessa laadittavalla 5-vuotiskatsauksella.

Indeksit

Turun keskustan ilmanlaatu vuonna 2023 vuorokausi-indeksillä tarkasteltuna oli enimmäkseen hyvää 218 vuorokautena. Hyvät vuorokaudet olivat lisääntyneet 113 päivän verran edelliseen vuoteen verrattuna. Tunti-indeksillä ilmaistuna ilmanlaatu oli Kauppatorilla hyvää 85 % ajasta. Indekseillä tarkasteltuna Turun Kauppatorin ilmanlaatu vuonna 2023 oli parantunut edelliseen vuoteen verrattuna.

Rikkidioksidi

Vuonna 2023 Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin ja Paraisten ympäristönsuojelulain nojalla lupavelvollisten sekä ilmoittamaan velvoitettujen rekisteröityjen laitosten rikkidioksidipäästöt olivat yhteensä noin 206 tonnia. Laitosten rikkidioksidipäästöt olivat pienentyneet n. 58 % edelliseen vuoteen verrattuna.

​Turussa rikkidioksidipitoisuuksia mitattiin Ruissalon mittausasemalla. Pitoisuudet Ruissalossa olivat yleensä hyvin alhaisia. Rikkidioksidin vuosikeskiarvo oli 1 µg/m3. Ohje- tai raja-arvon ylittäviä pitoisuuksia ei havaittu.

Typen oksidit

Lupavelvollisten sekä ilmoittamaan velvoitettujen rekisteröityjen laitosten typen oksidien kokonaispäästö typpidioksidiksi laskettuna oli Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa ja Paraisilla yhteensä noin 1940 tonnia. Laitosten typpidioksidipäästöt pienenivät 17 %:a edelliseen vuoteen verrattuna. Liikenteestä aiheutuvat typen oksidien päästöt olivat Turun seudulla noin 675 tonnia (VTT: Liisa 2021; vuoden 2022 tai 2023 tietoja ei ollut saatavilla raportin kirjoitusvaiheessa).

​Typen oksideja mitattiin Turussa vuonna 2023 Kauppatorin ja Ruissalon mittausasemilla. Kauppatorin mittausaseman typpidioksidin vuosikeskiarvo oli 11 µg/m3 ja Ruissalon 5 µg/m3. Kauppatorilla vuosikeskiarvo oli laskenut ja Ruissalossa pysynyt samana kuin edellisenä vuotena.

​Typpidioksidin ohje- tai raja-arvoja ylittäviä pitoisuuksia ei mitattu vuonna 2023 Turun Kauppatorilla tai Ruissalossa.

Hiukkaset

Lupavelvollisten sekä ilmoittamaan velvoitettujen rekisteröityjen laitosten hiukkaspäästöt olivat Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa ja Paraisilla yhteensä noin 96 tonnia. Hiukkaspäästöt pysyivät vuonna 2023 lähes samoina kuin edellisenä vuotena. Liikenteen pakokaasupäästöistä aiheutuva hiukkaspäästö oli Turun seudulla noin 17 tonnia (VTT: Liisa 2021)

​Hengitettäville hiukkasille on asetettu vuorokausiraja-arvo (50 µg/m3), joka saa kalenterivuoden aikana ylittyä 35 kertaa ennen kuin raja-arvo katsotaan ylittyneeksi. Hengitettävien hiukkasten raja-arvon numeroarvo ylittyi Turun Kauppatorilla neljä kertaa vuonna 2023. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiohjearvo (70 µg/m3) ylittyi myös Turun Kauppatorilla huhtikuussa. Ylitysten syy oli katupöly. Kauppatorilla hengitettävien hiukkasten vuosikeskiarvo vuonna 2023 oli 11​ µg/m3, eikä vuosiraja-arvo ollut vaarassa ylittyä (40 µg/m3).

​Pienhiukkasten vuosikeskiarvo Turun Kauppatorilla oli 5,1 µg/m3. Pienhiukkasille säädetty vuosiraja-arvo 25 µg/m3 ei ylittynyt.

Otsoni

Otsonipitoisuuksia mitattiin Ruissalon mittausasemalla. Otsonin tavoitearvo ylittyi kerran toukokuussa. Korkein kahdeksan tunnin keskiarvo oli tällöin 122 µg/m3 (102 % tavoitearvosta). Tavoitearvo saa ylittyä enintään 25 päivänä kalenterivuodessa kolmen vuoden keskiarvona. Vuosina 2021–2022 tavoitearvon numeroarvo ei ylittynyt. Otsonin tuntikeskiarvolle on annettu myös väestön tiedotus- ja varoituskynnykset. Tiedotuskynnys on 180​ µg/m3 ja varoituskynnys 240 µg/m3, tiedotus- tai varoituskynnystä ei ylitetty vuonna 2023.

Oheismateriaali 1​Ilmanlaadun vuosiraportti 2023

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä ilmanlaadun vuosiraportin 2023 tiedoksi ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle.

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kylk § 3
Oheismateriaali 1:Ilmanlaadun vuosiraportti 2023