Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunkiympäristölautakunta 296 27.08.2024 4
Kaupunkiympäristölautakunta 10.09.2024 4

7780-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Kaarninko (30/2023)

Tiivistelmä: -

Kylk § 296

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jukka Koskelainen 22.8.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos Koivulan ja Haritun​ kaupunginosiin​ Uudenmaantien (osa), Haritun puistotien (osa), Rajakivenkadun (osa), Norjankadun (osa), Pohjoismaidenpolun (osa), Haritunrampin, Moreenikadun ja Hiekkakadun (osa) maantie- ja katualueille, Someronpuiston, Haritunpuiston, Moreenipuiston, Segmentin, Keitaan, Kaarningonpuistikon, Lauritsanpuiston (osa), Kalottipuistikon ja Huippuvuortenpuiston puisto- ja suojaviheralueille sekä Haritun kaupunginosan kortteleihin 30 ja 87. Lisäksi kaavaan sisällytetään Haritun kaupunginosan korttelin 16 tontti 7 (Haritunkatu 1) vanhentuneen kaavatilanteen tarkistamiseksi.

​Työnimeltään kaavanmuutos on Kaarninko. Kaavamuutos on vaikutuksiltaan merkittävä, ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Kaava laaditaan kaupungin aloitteesta, lukuun ottamatta Haritunkatu 1:n kiinteistöä, jota koskee oma yksityisen maanomistajan tekemä aloite. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Jukka Koskelainen.

Kaavan tavoitteet

​Kaavatyön tavoitteena on suunnitella alueen eteläosien niittyalueelle tehokasta kylämäistä pientaloasumista, joka painottuu rivitalorakentamiseen. Lisäksi tutkitaan uusien pientalotonttien sijoittamista Haritunrampin ja Haritun puistotien ympäristöön sekä selvitetään lähialueen pientalotonttien täydennysrakentamismahdollisuudet alueen ominaispiirteet säilyttäen.

​Tavoitteena on kiinnittää hulevesien hallintaan kaavatyön yhteydessä erityistä huomiota. Lisäksi tavoitteena on luontovaikutusten lieventäminen tarkalla suunnittelulla, alueen viheryhteyksien vahvistaminen ja arvokkaiden metsäalueiden säästäminen.

​Suunnittelun keskeisenä tavoitteena on edistää kestävää liikkumista. Haritun, Skanssin ja Huhkolan yhdistävän uuden pyöräily-yhteyden sijoittamista Haritunkadun kohdalle tutkitaan. Tarpeettomaksi osoittautunut Haritun puistotien jatkeen kaavavaraus ramppeineen poistetaan ja sille varatut viheralueet kaavoitetaan virkistyskäyttöön samalla turvaten olemassa olevat virkistysreitit. Uuden asuinalueen vaatimien liikenneyhteyksien järjestämisen kanssa tehdään yhteistyötä Kaarinan kaupungin kanssa.

​Kaarningon alueen kaavoittaminen pientaloasumiseen edistää pormestariohjelman (Kv 23.8.2021 § 180) tavoitetta pientalotarjonnan lisäämiseksi houkuttelevilla paikoilla. Alueen kehittämisellä tavoitellaan myös kaupungin ilmastotavoitteita (Kv 16.5.2022 § 103), erityisesti kestävien kulkumuotojen osuuden kasvattamista, vähähiilisen rakentamisen edistämistä ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamista.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaarninko

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloite Haritunkatu 1, pvm 31.5.2024​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Kaarninko.

PäätösAsia pantiin pöydälle​ Lahden Kallion kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk §

Pöydältä 27.8.2024 § 296

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kylk § 296
Oheismateriaali 1:Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaarninko
Oheismateriaali 2:Asemakaava-aloite Haritunkatu 1, pvm 31.5.2024

Kylk § 4
Oheismateriaali 1:Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaarninko
Oheismateriaali 2:Asemakaava-aloite Haritunkatu 1, pvm 31.5.2024