Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29727.08.20245

797-2022 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Tammikankareentie (3/2022)

Tiivistelmä: -

Kylk § 297

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavasuunnittelija Amalia Aarnio 22.8.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos sijoittuu Teräsrautelan kaupunginosaan​ yleiselle puistoalueelle Tammikankareentien ja Vääräalhontien risteyksen läheisyydessä. Työnimeltään kaavanmuutos on Tammikankareentie. Kaupunkiympäristölautakunta päätti 22.11.2022 § 439 palauttaa asemakaavan tavoitteet valmisteluun, jotta ne voitaisiin käsitellä osana täydennysrakentamisselvitystä. Tammikankareentien kaavaa ei kuitenkaan liitetty osaksi selvitystä, sillä kohde ei täyttänyt täydennysrakentamisselvitykseen laadittuja laatukriteereitä. Tavoitteet tuodaan nyt uudestaan lautakuntaan päätettäväksi.

Alueen kaavoittaminen pientaloasumiseen edistää pormestariohjelman tavoitetta pientalotarjonnan lisäämiseksi houkuttelevilla paikoilla.

Kaavanmuutosalue on osa Tammikankare-nimistä puistoa, joka on nykyisin pääasiassa metsää. Kaavanmuutosalue rajautuu nykyisten kiinteistörajojen mukaan ja tavoitteena on säilyttää mahdollisimman suuri osa alueesta puistona ja osoittaa kolme pientalotonttia Tammikankareentien ja Vääräalhontien risteyksen läheisyyteen.

Tammikankareen topografia on voimakkaasti vaihtelevaa ja maanpinta nousee jyrkkänä rinteenä kohti Hepokultaa.​ Tasaisimmat ja parhaiten rakentamiseen soveltuvat alueet sijaitsevat välittömästi Tammikankareentien ja Vääräalhontien risteyksen läheisyydessä. Noin 30 metrin päässä katujen risteyksestä lounaaseen sijaitsee Turku Energian puistomuuntamo siihen liittyvine kaapeleineen. Alueella on myös jonkin verran hulevesiputkia.

​Kaavamuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä, ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan. Kaava laaditaan kaupungin aloitteesta. Kaavan laadinnasta vastaa kaavasuunnittelija Amalia Aarnio.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavamuutoksella tavoitellaan pientaloasumisen lisäämistä jo asemakaavoitetulla alueella olemassa olevan infrastruktuurin, palveluiden ja kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteyksien läheisyydestä.

Kaavamuutoksen tavoitteena on tutkia pientalojen sijoittamista Tammikankareentien ja Vääräalhontien kulmaukseen, tasaiselle maastokohdalle. Tavoitteena on sovittaa rakentaminen alueen ominaispiirteisiin siten, että​ ​rakentaminen soveltuu sekä mittakaavaltaan, rakennustavaltaan että sijainniltaan olemassa olevaan rakennuskantaan ja ympäristöön.​ Alustavasti on hahmoteltu mahdollisuutta sijoittaa kolme uutta pientalotonttia nykyisten katujen varsille. Suurin osa alueesta jää jatkossakin luonnontilaiseksi virkistysalueeksi ja tavoitteena on säilyttää mahdollisimman suuri osa puustosta myös tonteilla.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tammikankareentie​

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Tammikankareentie.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue