Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29827.08.20246

1763-2024 (10 02 03)

Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Vanha Ravattulantie 155-179 (14/2024)

Tiivistelmä: -

Kylk § 298

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Netta Peippo 20.8.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaava ja asemakaavanmuutos Halisten​ kaupunginosan​ tiloille 605:6:22, 605:6:23 ja 605:6:24, Iso-Pompon 6:116 tilan pienehkölle peltoalueelle ja osalle Myllytontunpuisto-nimistä puistoaluetta osoitteessa Hinkalokatu 12 / Vanha Ravattulantie 155-179. Työnimeltään kaavamuutos on Vanha Ravattulantie 155-179. Kaava ja kaavamuutos on vaikutuksiltaan merkittävä, ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Kaava laaditaan yksityisten maanomistajien ja Rakennusliike Lapti Oy:n aloitteesta. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Netta Peippo.

Kaavan tavoitteet

​Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoite on toteuttaa uusi asuinrivitalojen korttelialue jatkamaan Halisten pientaloaluetta itään oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukaiselle asuinalueelle, jossa ei ole vielä asemakaavaa. Tavoitteena on luoda kaavalliset edellytykset viihtyisille ja laadukkaille rivitaloille ja purkaa alueella olevat kaksi vapaa-ajanasuntoa ja omakotitalo. Alueen kaavoittaminen pientaloasumiseen edistää pormestariohjelman tavoitetta pientalotarjonnan lisäämiseksi houkuttelevilla paikoilla.

​Tavoitteena on sovittaa uudisrakentaminen Aurajokilaakson ja Pähkinämäen metsän luonnonympäristöön sekä Halisten itäisen osan matalasti rakennettuun rivitaloalueeseen. Tavoitetta tukee olevien viheryhteyksien ja puiden laaja säilyttäminen. Rivitalojen rakentamisessa tavoite on suosia matalaa, laadukasta ja ympäristöystävällistä rakentamista. Kaksikerroksisia asuntoja on tavoite kaavoittaa vain, jos ne eivät merkittävästi muuta Aurajoen kansallismaisemaa. Muita tavoitteita on, että maaston piirteitä käytetään hyväksi rivitalolinjojen muodostamisessa ja että talot asemoidaan ja suunnitellaan naapuritalojen näkymät huomioiden. Vanhan Ravattulantien reuna on tavoite istuttaa puilla ja pensailla, jotta uudisrakentaminen ei muuta avointa jokimaisemaa. Tavoitteena on järjestää tonteille ajo pohjoisesta Hinkalokadulta, jotta historialliseksi tunnistettu Vanha Ravattulantie säilyy yksityistienä. Kaupungin tavoite on, että autojen läpikulkuliikennettä ei ohjata asuntoalueen läpi, mutta että jalankulku- ja pyöräily-yhteyksiä parannetaan kaava-alueella. Kaavoituksen yhteydessä tavoite on kiinnittää erityistä huomiota luontoon (arvokkaat ja uhanalaiset lajistot), potentiaalisen arkeologisen perinnön säilymiseen ja hulevesien hallintaan.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Vanha Ravattulantie 155-179

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloite liitteineen, 28.2.2024​

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Vanha Ravattulantie 155-179.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.