Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö7022.08.2024 

5804-2024 (02 08 00, 11 05 02)

Kuninkojan rantavyöhykkeen kunnostus Karjalaiskylän alueella

Kaupunkiympäristön luvat ja valvonta, ympäristönsuojelu, Liisa Vainio 22.8.2024:

Karjalaiskylän koskialueella on tarvetta monitavoitteiselle elinympäristökunnostukselle, jossa huomioidaan puron koskialue ja sen rantavyöhyke. Aluetta leimaavat puron varressa ja purouomassa kasvavat vanhat hopeasalavat, joiden laajat juuristot ovat vallanneet tilaa purolta ja kuristaneet uoman kapeaksi. Koskialueen kunnostukset edellyttävät salavien juuristojen kaivamista pois uomasta eikä sitä voi toteuttaa ilman puiden vahingoittamista. Tästä syystä salavista osa joudutaan poistamaan ja samalla ne päästään korvaamaan muulla kostealla kasvupaikalla viihtyvällä kotoperäisellä puustolla, kuten tervalepällä. Puron varren muu puusto pyritään säilyttämään.

Karjalaiskylän kunnostustoimet ovat saaneet rahoituksen Ympäristöministeriön Helmi elinympäristönohjelmasta osana Kuninkojalla vuosina 2023-2024 toteutettavaa hanketta ”Kuninkoja – helmi kaupungin keskellä”.

Ympäristönsuojelu pyysi tarjouksen Karjalaiskylän koskialueen salavien poistosta ja runkojen poiskuljetuksesta 19.8.2024 toteutetun katselmoinnin mukaisesti Turun kaupungin sidosyksikkö Kuntec Oy:lta sopimuksen mukaisesti (Kylk 13.12.2022 § 481 ja urakkasopimus 25.1.2023). Kuntecin esittämä hinta-arvio on ympäristönsuojelun näkemyksen mukaan kohtuuhintainen.

Päätös​Päätin, että tarjouksen mukainen Karjalaiskylän salavien kaato ja runkojen poiskuljetus tilataan Kuntec Oy:ltä kattohintaan 19​ 521,50 euroa (alv 0 %), jota ei saa ylittää ilman kaupunkiympäristön ympäristönsuojelun suostumusta. Kustannukset maksetaan ympäristönsuojelun kustannuspaikalta 40320.

Kaupungin yhteyshenkilöinä on ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoKuntec Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedSuonpää Kimmo
tpvVainio Liisa