Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja13222.08.2024 

5303-2024 (02 08 00)

Hankekortti: Satakunnantie välillä Aninkaistensilta-Pykivänkuja, Tampereentie välillä Satakunnantie-Oikotie, Raunistulan- ja Virusmäenramppien sekä osa Yrjänänkatua liikenteellisen sujuvuuden parantaminen

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 28.6.2024:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.2.2023 §32 Infrahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen, joka korvaa 23.9.2019 §139 kaupunginvaltuustossa hyväksytyn Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen kokonaisuudessaan. Ohjeen mukaan hankekortti laaditaan kustannusarvioltaan tai sen vaihteluvälin keskiarvon ollessa yli miljoonan euron, mutta alle 3 miljoonan euron strategisesta hankkeesta sekä alle 3 miljoonan euron yksittäisestä perusinvestointihankkeesta. Hankekortin laatii kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkirakentamisen palvelualue ja sen hyväksyy kaupunkiympäristöjohtaja päätöspöytäkirjallaan. Hallintosäännön 54 §:n mukaisesti kaupunkiympäristöjohtaja hyväksyy infrahankkeiden hankekortit, joiden kustannusarvio tai kustannusarvion vaihteluvälin keskiarvo on alle 3 miljoonaa ja infrahankkeiden hankelistat, joissa yksittäisen hankkeen kustannusarvio on alle 3 miljoonaa euroa.

Satakunnantie välillä Aninkaistensilta-Pykivänkuja, Tampereentie välillä Satakunnantie-Oikotie, Raunistulan- ja Virusmäenramppien sekä osa Yrjänänkatua liikenteellisen sujuvuuden parantaminen peruskorjaus on em. ohjeen mukainen yksittäinen perusinvestointi, josta tehdään hankekortti. Hankekortissa esitetään mm. kuvaus hankkeesta, laajuus, kustannukset, hankkeen kytkeytyminen muihin hankkeisiin ja mahdollinen toteutusaikataulu. Hankkeen arvioitu kustannusarvio on 2 512 000 euroa (alv 0 %), sisältäen 15 %:n hankevarauksen.

Hankekortin on valmistellut suunnitteluinsinööri Anu Kinnari. Hankekortin valmistelussa ovat olleet mukana myös kaupunkirakentamisesta vastaava rakennuttaja Tuomas Turpeinen sekä kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuudesta liikennesuunnittelunsinööri Eero Paavola.

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa VR:n konepaja-alueen asemakaavan edellyttämät liikennejärjestelyt ja samalla myös parantaa pyöräilyn ja kävelyn olosuhteita Turussa. Kestävien kulkumuotojen olosuhteiden parantamisella kannustetaan liikkumiseen jalkaisin, pyöräillen ja linja-autolla. Tämä on linjassa kaupungin kulkumuotomuutostavoitteiden kanssa.

Ajokaistajärjestelyjen muutoksilla saadaan Satakunnantien – Aninkaistenkadun risteystä lähestyttäessä liikenne jakautumaan paremmin tasan oikeanpuoleisen ja vasemmanpuoleisen kaistan kesken. Lisäksi vasemmanpuoleisimman kaistan pituuden maksimoinnilla taataan se, että alkuperäisen liikennejärjestelymuutoksen tavoite (Satakunnantien poikki menevän autovirran siirto Aninkaistensillan alle) pystytään varmistamaan mahdollisimman hyvin toimivana ja turvallisena.

Hankkeen alueella pysäkkilaiturien mitoitusta on myös tarkasteltu Satakunnantiellä ja Tampereentiellä uudelleen Fölin runkolinjasto huomioiden. Tämänhetkisen tiedon mukaan runkolinjasto käynnistyy heinäkuun alussa 2025 ja tuo tullessaan edellä mainituille pysäkeille kahdeksan säännöllistä bussilinjaa. Pysäkkilaiturien pituutta ja leveyttä on kasvatettu merkittävästi niin, että laituri on kaikilla käyttäjämäärillään toimiva ja turvallinen.​

Tämän hankekorttipäätöksen osalta Satakunnantie välillä Aninkaistensilta-Pykivänkuja, Tampereentie välillä Satakunnantie-Oikotie, Raunistulan- ja Virusmäenramppien sekä osa Yrjänänkatua esitetään peruskorjattavaksi liikenteellisen sujuvuuden parantamiseksi.

Liite 1​Hankekortti: Satakunnantie välillä Aninkaistensilta-Pykivänkuja,Tampereentie välillä Satakunnantie-Oikotie, Raunistulan- ja Virusmäenramppien sekä osa Yrjänänkatua liikenteellisen sujuvuuden parantaminen

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös​Päätin hyväksyä liitteen 1 mukaisen Satakunnantie välillä Aninkaistensilta-Pykivänkuja, Tampereentie välillä Satakunnantie-Oikotie, Raunistulan- ja Virusmäenramppien sekä osa Yrjänänkatua liikenteellisen sujuvuuden parantamisen hankekortin ja hankkeen kustannusarvion 2​ 512 100 € (MAKU 130,37 2015=100, toukokuu 2023).

Christina Hovi

kaupunkiympäristöjohtaja

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedJärvi Susanne
tiedKinnari Anu
tiedLinnakoski Kari
tiedMäenpää Jukka
tiedSuonpää Kimmo


Liitteet:

Kypa § 132
Liite 1:Hankekortti: Satakunnantie välillä Aninkaistensilta-Pykivänkuja,Tampereentie välillä Satakunnantie-Oikotie, Raunistulan- ja Virusmäenramppien sekä osa Yrjänänkatua liikenteellisen sujuvuuden parantami