Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen 
Kaupunkirakentamisjohtaja3013.08.2024 

7894-2023 (02 05 00)

Aitaamislupamaksujen korotus yleisen arvonlisäverokannan korotuksen perusteella

Katuympäristön kunnossapito ja kaupunkivedet, infrahallintapäällikkö Marjo Jaakkola 12.8.2024:

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 alkaen. Nykyinen arvonlisävero on 24 prosenttia tuotteen verottamasta hinnasta ja 1.9. alkaen se tulee nousemaan on 25,5 prosenttiin verottomasta hinnasta. Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia. Verohallinnon ohjeen mukaan tavaran toimitushetki ja palvelun suorittamisen ajankohta ratkaisee, mitä verokantaa käytetään. Tavaran myynnin arvonlisävero kohdistetaan yleensä sille verokaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu eli luovutettu ostajan haltuun. Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä.

Kunnalla on kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 14 b §:n mukaan oikeus periä maksu katu- ja yleisellä alueella tehtäviä töitä koskevien ilmoitusten tarkastamisesta ja töiden valvonnasta aiheutuneista kustannuksista. Samoin kunta saa periä maksun kadun ja yleisen alueen tilapäisestä rajaamisesta työmaana pois yleisestä käytöstä. Tämän perusteella kaupunki laskuttaa kaivu- ja aitaamisluvista oman taksansa mukaisesti, jolloin perusteena on aika, alueen laajuus ja alueen keskeisyys.

Kaivu- ja aitaamislupien maksut koostuvat tarkastus- ja valvontamaksusta sekä alueen käyttömaksusta. Molempien lupatyyppien tarkastus- ja valvontamaksut sekä kaivulupien käyttömaksut ovat arvonlisäverottomia viranomaismaksuja. Aitaamislupien käyttömaksut ovat arvonlisäverollisia maksuja.

Turun kaupunkiympäristölautakunta on 28.11.2024 § 406 päättänyt kaivu- ja aitaamislupamaksujen taksat 1.1.2024 alkaen. Päätöksen mukaan aitaamislupamaksun alueen käyttömaksuun lisätään laskutuksen yhteydessä kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja kaupunkirakentamisjohtaja voi muuttaa arvonlisäverollisia hintoja kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron mukaan.

Liite 1​Kaivu- ja aitaamislupien taksat 1.9.2024 alkaen.

Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:

Päätös​Päätin, että

-​ ​ ​ ​ ​ ​ aitaamislupamaksujen käyttömaksuihin lisätään 1.9.2024 alkaen 25,5%:n arvonlisävero uuden arvonlisäverokannan mukaisesti, jolloin kaivu- ja aitaamislupamaksut ovat liitteen 1 mukaiset.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ muutokset astuvat voimaan 1.9.2024 lukien jätetyistä lupahakemuksista.

Kimmo Suonpää

kaupunkirakentamisjohtaja

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvHietanen Tommi
tpvIinattiniemi Kari
tiedJaakkola Marjo
tpvJärvinen Mika
tiedSalmelainen Leena
tpvSuominen Janne
tpvUusitalo Karri
tpvVäinölä Susanna


Liitteet:

Kypakrak § 30
Liite 1:Kaivu- ja aitaamislupien taksat 1.9.2024 alkaen