Maankäyttösopimus

 

Osapuolet:

 

Turun kaupunki      (jäljempänä kaupunki)

Y-tunnus 0204819-8

 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä   (jäljempänä Kiinteistönomistaja)

Y-tunnus 0204809-1

PL 922

20101 Turku

 

Sopimuksen perusteet

 

Kaupunginhallituksen päätös xx.xx.20xx § xx,

päätös on tullut lainvoimaiseksi xx.xx.20xx.

 

Sopimuksen ehdot:

 

Peltolan kaupunginosan tonttia 853-33-4-16 koskevan 12.1.2024 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta tekevät Kaupunki ja Kiinteistönomistaja seuraavaan sopimuksen:

 

1. Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella Kaupunki ja Kiinteistönomistaja sopivat maankäyttö- ja rakennuslain (5.2.1999/132) 12 a luvun mukaisesti Kiinteistönomistajan osallistumisesta asemakaava-alueen yhdyskuntarakentamisesta kaupungille aiheutuvien kustannusten korvaamiseen.

 

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2. Asemakaava-alue

 

Sopimusalue kuuluu vireillä olevaan asemakaavanmuutosalueeseen, “Kaupunginpuutarhan alue” 6/2018. Asemakaavanmuutosehdotus mahdollistaa rakentamisen Uudenmaantien eteläpuoleiselle rakentamattomalle entiselle puutarha-alueelle.

 

Kiinteistönomistajan omistamalle alueelle on osoitettu yhteensä rakennusoikeusta noin 44000 k-m2.

 

Asemakaavanmuutos on laadittu kaupungin ja kiinteistönomistajan aloitteesta.

 

3. Sopimuksen tekoaika

 

Maankäyttösopimusneuvottelut on käyty asemakaavamuutoksen sisällön tultua ratkaistuksi.

 

4. Sopimuskorvaus yhdyskuntarakenteenmuutoskustannuksista

 

Kiinteistönomistaja suorittaa kaupungille seitsemänmiljoonan sadan kahdeksankymmenenkolmentuhannen seitsemänsadankuudenkymmenenyhden (7.183.761) euron suuruisen sopimuskorvauksen.

 

5. Maankäyttösopimuskorvauksen maksutapa ja erääntyminen

 

Osana maankäyttösopimuskorvausta Kiinteistönomistaja luovuttaa Kaupungille kohdassa 7 todetut alueet, joiden arvo on yhteensä 2.169.672 euroa. Loppuosa maankäyttösopimuskorvauksesta 5.014.089 euroa suoritetaan rahana, ja se erääntyy maksettavaksi erissä alla kohdassa 9. todetun aikataulun mukaisesti.

 

6. Vakuus

 

Sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi kiinteistönomistaja luovuttaa kaupungille 5.014.089 euron suuruisen vakuuden. Kaupungin hyväksymä vakuus kuitataan vastaanotetuksi tämän sopimuksen allekirjoituksin.

 

7. Maa-alueluovutus

 

Kiinteistönomistaja luovuttaa:

 

Noin 11150 m2:n suuruinen määräala yleisestä alueesta 853-33-4-16. Määräalan arvo on 2.169.672 euroa.

 

Liitekartalla M 58/19.2.2024 osoitettu määräala luovutetaan asemakaavaehdotuksessa osoitettuun seuraavaan käyttötarkoitukseen:

 

-AK -korttelin osa, pinta-ala 5035 m2, arvo 2.108.522 euroa.

 

-Taimitarhankatu, Westeréninkatu, Ilpoistentie ja Hellemaanaukio -nimisten katualueiden osa, pinta-ala 2472 m2, arvo 24.720 euroa

 

-Tähkäpuisto -nimisen lähivirkistysalueen osa, pinta-ala 3643 m2, arvo 36.430 euroa

 

8. Kaupungin ja Kiinteistönomistajan väliset maksusuoritukset

 

Kiinteistönomistajan maksusuoritus kaupungille:

 

-Maankäyttökorvaus          7.183.761 euroa

 

Kaupungin maksusuoritus Kiinteistönomistajalle

 

- Määräala tontista 853-33-4-16      2.169.672 euroa

 

Kiinteistönomistajan maksettavaksi jää maankäyttökorvausta 5.014.089 euroa.

 

Maankäyttökorvaus (jäljempänä sopimuskorvaus) 5.014.089 euroa on sovittu erääntyväksi kolmessa erässä Kaupunginpuutarha-alueen rakentumisen tahdissa ja sopimuskorvauksella lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen. Kiinteistönomistajalla on oikeus maksaa väliraha ennen edellä mainittuja eräpäiviä.

 

9. Sopimuskorvauksen erääntyminen

 

Sopimuskorvaus 5.014.089 erääntyy maksettavaksi kolmena eränä seuraavasti:

 

-Ensimmäinen erä 1.253.522 euroa erääntyy maksettavaksi kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun Asemakaavaehdotus on saanut lainvoiman.

 

-Toinen erä 1.880.283 euroa erääntyy maksettavaksi, kun korttelille 34 korttelille myönnetty rakennuslupa on saanut lainvoiman uudisrakentamista varten.

 

-Kolmas erä 1.880.283 euroa erääntyy maksettavaksi, kun korttelille 33 myönnetty rakennuslupa on saanut lainvoiman uudisrakentamista varten.

 

Sopimuskorvaus tai se osuus, joka siitä on mahdollisesti maksamatta, tulee kuitenkin suorittaa kokonaisuudessaan korkoineen viimeistään yhdeksän (9) vuoden kuluttua siitä, kun Asemakaavaehdotus tulee lainvoimaiseksi.

 

10. ARA-tuotanto ja sopimussakko

 

Kiinteistönomistaja sitoutuu toteuttamaan 9 vuoden kuluessa Asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulosta asemakaavaehdotuksen alueelta asuntorakennusoikeutta vähintään 8761 k-m2 hintasäädeltyyn asuntotuotantoon, jolla tarkoitetaan tässä ARA:n hyväksymää valtion tukemaa pitkäaikaisella korkotuella toteutettavaa vuokra-asuntotuotantoa tai asumisoikeustuotantoa tai ARA:n tukemaa eritysasumista kuten opiskelija-asuntotuotantoa ja palveluasuntotuotantoa (kaikki edellä tarkoitetut tuotantomuodot jäljempänä ”Hintasäädelty Asuntotuotanto”). Rakentamisvelvoite katsotaan täytetyksi, kun uudisrakennuksiin on tehty käyttöönottotarkastus.

 

Mikäli sopimuksen edellyttämää hintasäädeltyä tuotantoa ei ole toteutettu yhdeksän vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaistumisesta, peritään sopimussakkona alueen sen hetkisen AKA-arvion mukainen normaali rakennusoikeuden hinta kaksinkertaisena. Sopimussakko erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua rakentamisvelvoiteajan päättymisestä.

 

11. Kunnallistekniikan suunnittelu ja rakentaminen

 

Sopimusaluetta palvelevien yleisten alueiden, kuten katujen ja puistojen sekä kunnan rakennettavaksi tulevan kunnallistekniikan, kuten vesi- ja viemärijohtojen, ja katuvalaistuksen sekä kaapelointien (kunnallistekniikka) suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Kaupunki.

 

12. Omistuksen ja hallinnan siirtyminen sekä kaupanvahvistajan palkkio

 

Kaupunki saa määräalan omistuksen ja hallinnan vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja maksuvelvoitteista, kun tämä sopimus on tullut voimaan.

 

Kaupunki vastaa kustannuksellaan kaupanvahvistajan palkkiosta.

 

13. Liittymismaksut

 

Kaupungilla on oikeus periä Kiinteistönomistajalta normaalit taksojen mukaiset kunnallisteknisten verkostojen liittymis- ja käyttömaksut, mikäli alueelle toteutettava rakennus liitetään ko. verkostoihin.

 

Turun Vesihuolto Oy:n liittymispisteet sijaitsevat asemakaavan mukaisilla katualueilla. Kiinteistönomistaja sitoutuu kustannuksellaan suunnittelemaan ja rakennuttamaan tonttien vesihuollon sekä tarpeen vaatiessa liittämään tontit katualueella sijaitseviin liittymispisteisiin siinäkin tapauksessa, että asemakaavaehdotuksen mukainen kortteli jaetaan useampaan tonttiin ja tonttien rajat sijaitsevat yli 20 metrin päässä ko. liittymispisteistä, ellei toteuttavan rakennuksen vesihuoltoa liitetä Kiinteistönomistajan nykyisen rakennuksen vesihuollon järjestelmiin.

 

14. Kunnallistekniikan rakentaminen

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana alueen yleisen kunnallistekniikan (kadut, viemärit, vesijohdot) ja katuvalaistuksen.

 

Sopimusalueen kunnallistekniikan rakentaminen aloitetaan viimeistään kahden (2) vuoden kuluessa siitä, kun alueen asemakaavanmuutos on tullut lainvoimaiseksi. Sopimusalue on käyttökunnossa kahden (2) vuoden kuluessa rakentamisen aloituksesta.

 

15. Muuntamot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen luovuttamaan Oy Turku Energia Ab:n käyttöön yleiseen sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä Oy Turku Energia Ab maksaa laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

 

16. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti Kiinteistöomistaja ilmoittaa, että vaihdon kohteena olevat määräalat ovat aikaisemmin olleet puisto- ja tonttialuetta. Kiinteistönomistaja on luovuttanut kaupungille 24.5.2018 päivätyn Golder Associatesin raportin maaperän pilaantuneisuudesta ja puhdistustarpeesta.

 

Kiinteistönomistaja vastaa kustannuksellaan kaupungille luovuttamiensa alueiden osalta maaperän pilaantuneisuuden selvittämisestä ja mahdollisesta puhdistamisesta tämän vireillä olevan asemakaavanmuutoksen ja ympäristöviranomaisen edellyttämään tasoon.

 

17. Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen ilmoittamaan Turun kaupungille tiedon, mikäli kaupungin luovuttamien alueiden maaperään porataan lämpö- tai porakaivo tai -kaivoja.

 

18. Pintavedet

 

Kiinteistönomistaja tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puisto alueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

19. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, Kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

20. Verot, maksut ja vastuu vahingoista

 

Osapuolet omistamiensa alueiden laillistamisesta ja kiinteistönmuodostuksesta sekä niistä aiheutuvista kuluista omistuksen osalta. Kaupanvahvistajan palkkiosta vastaa kaupunki.

 

Kiinteistönomistaja vastaa määräalaa kohdanneista vahingoista siihen saakka, kunnes maankäyttösopimus on allekirjoitettu.

 

21. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan Kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien joh­tojen, lait­teiden ja kiin­nik­keiden sijoittamisen kaupungin luovuttamille määräaloille, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin kuitenkin siten, että ne eivät kohtuuttomasti vaikeuta tonttien käyttöä kaavan määrittelemään ja maanomistajan aikomaan käyttöön. Kaupun­gilla on oi­keus mer­ki­tä em. oikeudet rasit­teena kiin­teis­törekis­te­riin Kiinteistön­omis­tajaa enempää kuu­le­mat­ta.

 

Kiinteistön­omis­ta­jalle kor­va­taan em. toi­men­pi­teis­tä mahdol­li­sesti ai­heutu­vat suoranaiset vahin­got ja haitat.

 

22. Sijainniltaan ohjeellinen sisäiselle huolto- ja pelastusajolle varattu alueen osa

 

Osapuolet pidättävät korvauksetta kulkuoikeuden asemakaavanmuutoksessa osoitetulle ohjeelliselle sisäiselle huolto- ja pelastusajolle varatulle alueen osalle (h-1). Osapuolilla on oikeus merkitä kulkuoikeus rasitteena kiinteistörekisteriin. Rasitealueen perustamisesta aiheutuvista toimituskustannuksista vastaa kaupunki.

 

23. Irtain omaisuus

 

Tällä maankäyttösopimuksella ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

24. Edelleen luovutus

 

Jos Kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, vastaa Kiinteistönomistaja velvoitteiden suorittamisesta ja muista sopimusehdoista niin kauan, kunnes Kiinteistönomistaja on toimittanut Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle tämän sopimuksen perään tehdyn merkinnän siitä, että saaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

25. Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauksista sekä sopimussakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

26. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asemakaavaehdotuksen tai sitä tältä osin vastaa­van poikkeamishakemuksen saadessa lainvoiman.

 

Tätä maankäyttösopimusta on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle.

 

Turussa xx. päivänä xxxkuuta 2024

 

TURUN KAUPUNKI

Turun kaupungin puolesta:

 

 

xxx xxx         xxx xxx

 

Tämän maankäyttösopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sen ehdot täyttämään. Paikka ja aika edellä mainitut.

 

JULKISEN KAUPANVAHVISTAJAN TODISTUS

 

Julkisena kaupanvahvistajana todistan, että Turun kaupungin puolesta xxx xxx ja xxx xxx sekä xxx ovat allekirjoittaneet tämän maankäyttösopimuksen ja että he ovat olleet yhtä aikaa läsnä sopimusta vahvistettaessa.

 

Olen tarkistanut allekirjoittajien henkilöllisyyden ja todennut, että sopimus on tehty maakaaren 2 luvun 1 pykälässä säädetyllä tavalla.

 

Turussa xx. päivänä xxxkuuta 2024

 

 

 

 

xxx xxx

xxx

tunnus 8532/xx

 

Kaupanvahvistajan palkkio __________ €.

 

Kuitataan tässä _______ osuudelta (______ €)