Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27313.08.20246

2874-2024 (10 03 01)

Lausunnon antaminen hallinto-oikeudelle koskien Raunistulan puistotien katusuunnitelmien hyväksymispäätöstä

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään annettavaksi hallinto-oikeudelle lausunto, jonka mukaan Raunistulan puistotien katusuunnitelman hyväksymispäätöksestä tehty hallintovalitus hylätään.

Kylk § 273

Kaupunkiympäristö,​ kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri​ Eero Paavola ja ympäristöjuristi Nina Mattila 31.7.2024:

Kaupunkiympäristölautakunta on 28.5.2024 § 223 hyväksynyt muun muassa Raunistulan puistotien katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Kaksi yksityishenkilöä on tehnyt päätöksestä valituksen. He omistavat yhden Leipäläntien ja Raunistulan puistotien välissä sijaitsevista tonteista. Valituksessa vaaditaan lautakunnan päätöksen muuttamista pysäkkikatoksen sijainnin osalta siten, että katos ei ole heidän rakennuksensa ja porttinsa edessä ja ikkunoidensa alla.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa 26.8.2024 mennessä.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi:

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 85 §:n mukaan katu rakennetaan kunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Katu on suunniteltava ja rakennettava siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Suunnitelmasta säädetään tarkemmin maankäyttö- ja rakennusasetuksessa (MRA), jonka 41.1 §:n mukaan katusuunnitelmassa tulee esittää katualueen käyttäminen eri tarkoituksiin sekä kadun sopeutuminen ympäristöön ja vaikutukset ympäristökuvaan, jos se alueen tai rakentamistoimenpiteen luonteen vuoksi on tarpeen. MRA:n 41.2 §:n mukaan katusuunnitelmasta tulee käydä ilmi kadun liikennejärjestelyperiaatteet, kuivatus ja sadevesien johtaminen, kadun korkeusasema ja päällystemateriaali sekä tarvittaessa istutukset ja pysyväisluonteiset rakennelmat ja laitteet.

Valitus kohdistuu Raunistulan puistotien katusuunnitelmassa osoitetun pysäkkikatoksen sijaintiin. Pysäkkikatoksen sijainnin katsotaan aiheuttavan haittaa valittajille. Pysäkkialue ja pysäkkikatos on voimassa olevassa asemakaavassa merkitty kaduksi.

Linja-autopysäkkien suunnittelussa tavoitellaan aina sitä, että pysäkin käyttö on mielekästä ja toimivaa niin matkustajan kuin myös linja-auton kuljettajan näkökulmasta. Palvellakseen matkustajia parhaalla mahdollisella tavalla linja-auton kuljettaja pyrkii pysäyttämään linja-auton niin, että etuovi asettuu odotuslaiturilla seisovien matkustajien kohdalle. Pysäkkikatoksen sijoittelulla on siis tässä iso rooli. Koska Raunistulan puistotien katusuunnitelmassa on tavoitteena mahduttaa parannetulle pysäkille kaksi linja-autoa yhtä aikaa, tulee ensimmäiseksi pysäkille saapuvista linja-autoista ohjata pysäyttämään niin pitkälle pysäkkilevennystä kuin mahdollista.

Pysäkkikatos ei sijaitse suoraan valittajien rakennuksen kohdalla. Katos sijaitsee lähimmillään vajaan kymmenen metrin päässä valittajien omistamasta kiinteistöstä ja reilun 15 metrin etäisyydellä valittajien asuinrakennuksesta. Katusuunnitelmaehdotus on ollut lain edellyttämällä tavalla nähtävillä ja siitä on ollut mahdollisuus jättää muistutus. Valittajat ovat jättäneet muistutuksen, johon on annettu vastine. Yksittäisten kiinteistöjen omistajien ja käyttäjien tarpeet on pyritty huomioimaan suunnitelmassa, sillä tasolla kuin on mahdollista.

​Hallinto-oikeus tutkii päätöksen lainmukaisuuden eikä se voi muuttaa tai kumota päätöstä, sillä perusteella, että joku toinen suunnitteluratkaisu olisi valittajien mielestä parempi. Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että pysäkkikatoksen sijoituksen mahdollistava Raunistulan puistotien katusuunnitelma täyttää MRL:n ja MRA:n katusuunnitelmalle asettamat vaatimukset. Edellä esitetyn perusteella lautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Koska Fölin runkolinjasto aloittaa liikennöinnin vuoden 2025 heinäkuun alussa, asiassa etenemisellä on erittäin suuri kiire. MRL:n 202 §:n mukaan katusuunnitelmaa koskevassa päätöksessä voidaan määrätä päätös tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Muutoksenhakuviranomainen voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Jotta asia ei viivästyisi enää enempää, lautakunta päättää tekemänsä katusuunnitelmaa koskevan päätöksen välittömästä täytäntöönpanosta.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristöjuristi Nina Mattila, puh. 040-6741633, s-posti nina.mattila@turku.fi, osoite Turun kaupungin Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1​Valituskirjelmä liitteineen

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Samalla päätetään, että kaupunkiympäristölautakunnan päätös 28.5.2024 § 223 määrätään tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus