Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja12723.07.2024 

3187-2024 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Asuinrakennuksen laajennus ja uusi autokatos, Vasaramäki (P 2024-383)

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 3.7.2024:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kiinteistö: 853-23-4-8, pinta-ala 930 m2

Osoite: Vasaramäenkatu 10

Hakija

Ilkka ja Kaisa Utriainen

Rakennushanke

​Rakennuksen laajennus: kellarikerroksen muutos pääkäyttötarkoituksen mukaiseksi kerrokseksi sekä autokatoksen rakentaminen

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 04.01.1960. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:​

Ao31: 1-kerroksisen enintään kolme asuntoa sisältävän vähintään PL 4 § D-luokan I-ryhmän omakotirakennuksen rakennusala. Rakennuksen ullakosta saa sisustaa 3/5. Rakennuksen pinta-alan tulee olla 70-140 m2, ja sen korkeus julkisivupinnan ylärajaan saa olla enintään 5 m. Katon kaltevuuden tulee olla 45 astetta ja katon harjan rakennusalaan merkityn keskiviivan suuntainen.

Poikkeukset MRL 58 §:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Asuinrakennuksen kerrosluku II (kaavassa I-kerroksinen)

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Autokatos sijoittuu rakennusalan ulkopuolelle

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Yksi naapureista jätti hakemuksesta kielteisen muistutuksensa.

​Muistutuksen mukaan asemapiirroksessa ei ole esitetty uudisrakennuksen ja naapurin rakennuksen etäisyyttä. Muistutuksen mukaan kerrosluvusta ei tule sallia poikkeusta, rakennusoikeutta ei saa ylittää eikä harjakorkeus saa ylittää naapurikiinteistöjen harjan korkeutta. Muistutuksen mukaan rakennuksen korottaminen johtaa esteettömään näkymään viereisiin taloihin ja pihoihin nähden. Muistutuksessa on myös otettu kantaa tontin korottamiseen, hulevesien lisääntyvään virtaamiseen sekä naapurikiinteistöjen pihojen korkeusaseman merkitsemiseen.

​Hakijalle on antanut vastineensa naapurin muistutuksen johdosta. Vastineen mukaan poikkeamishakemus koskee uudisrakennusta, jolle on myönnetty rakennuslupa (2023-1039) ja rakennuksen sijainti on luvitettu kyseisessä rakennusluvassa. Rakennus sijoittuu asemakaavassa määritellyn rakennusalan sisäpuolelle eikä sen sijoitukseen ole poikkeamishakemuksessa haettu muutosta. Kerrosluvun osalta vastineessa on todettu, että rakennusala sijoittuu jyrkkään rinteeseen, minkä myötä kellarin käyttöönotto asuintiloiksi on luontevaa eikä se aiheuta häiriötä naapureille. Kiinteistön rakennusoikeus ei ylity kellarin asuintilamuutoksen myötä. Harjakorkeuden osalta vastineessa on viitattu myönnettyyn rakennuslupaan, jossa asemakaavan mukaisen räystäskorkeuden vähäinen ylitys käsiteltiin ja hyväksyttiin eikä siihen esitetä muutoksia poikkeamishakemuksessa. Vastineen mukaan pihan korkeusasemien muutokset on esitetty ja hyväksytty myönnetyssä rakennusluvassa eikä niihinkään esitetä muutoksia poikkeamishakemuksessa. Pihatöiden yhteydessä toteutetaan viranomaisen edellyttämät hulevesien hallintaratkaisut, joiden myötä hulevesien valuminen naapuriin vähenee nykyisestä. Pihan koillisreunaan on rakennusluvassa esitetty pensasaita peittämään näkymää tonttien välillä. Vastineen mukaan pihan korkeusasemien muutokset on esitetty ja hyväksytty myönnetyssä rakennusluvassa eikä niihin esitetä muutoksia poikkeamishakemuksessa. Naapurikiinteistöjen korot on rakennuslupavaiheessa noudettu Turun kaupungin maastotietokannasta.

​Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Tonttipalvelut: puoltava

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Vasaramäessä omakotitaloalueella. Hakijoille on 7.12.2023 § 293 myönnetty rakennuslupa (2023-1039) vanhan omakotitalon purkamiseksi sekä uuden asuinrakennuksen ja talousrakennuksen rakentamiseksi. Poikkeamishakemuksessa on kyse asuinrakennuksen kellarikerroksen tilojen muuttamisesta pääkäyttötarkoituksen mukaisiksi tiloiksi, jolloin asuinrakennuksen kerrosluvuksi tulee asemakaavasta poiketen II. Hakijan perusteluiden mukaan rakennusalan sijainti jyrkässä rinteessä mahdollistaa luontevasti asuintilojen toteuttamisen nykyiseen kellarikerrokseen ja ikkuna-alan suurentaminen parantaisi kellarissa sijaitsevien harraste- ja liikuntatilojen käyttömukavuutta. Perusteluiden mukaan muutoksella ei ole vaikutusta rakennuksen muotoon eikä se näin ollen haittaa naapureita. Kellarin tilojen käyttötarkoitus säilyy entisellään.

​Poikkeamishakemuksessa on lisäksi kyse uuden autokatoksen rakentamisesta. Autokatos tulee sijoittumaan kokonaisuudessaan rakennusalan ulkopuolelle asuinrakennuksen vierelle. Hakijan perusteluiden mukaan asemakaavassa ei ole huomioitu katetun auton säilytystilan vaatimaa rakennusalaa. Katos toteutetaan yhden auton avoimena katoksena, jossa umpiseinää on vain palomääräysten vaatimassa laajuudessa naapuria vasten. Osa umpiosasta toteutetaan palolasilla, joka tekee katoksesta ilmavamman. Katoksen kattopinta toteutetaan maksaruohopinnalla, jonka myötä se ei huononna näkymää yläviistosta.

​Naapurin muistutuksessa esiin tuodut seikat koskevat pääosin rakennuslupaan liittyviä asioita, kuten rakennusten välistä etäisyyttä ja sen merkitsemistä, harjakorkeutta ja tontin korottamista. Asuin- ja talousrakennukselle on voimassa oleva rakennuslupa (2023-1039), jossa on ratkaistu naapurin muistutuksessa esitetyt seikat. Poikkeamishakemuksessa ei ole haettu muutosta asuinrakennuksen harjakorkeuteen eikä rakennusten välisiin etäisyyksiin. Poikkeamishakemus ei koske myöskään tontin korottamista eikä uudisrakennuksen korottamista. Poikkeamishakemuksen mukaisen kellarikerroksen muutoksen ja autokatoksen rakentamisen myötä tontin kokonaisrakennusoikeus ei ylity. Poikkeamishakemusta voidaan puoltaa ottaen huomioon, että hakemuksen mukainen rakentaminen tapahtuu käytännössä rakennusmassan sisällä eikä laajentaminen aiheuta oleellisia muutoksia rakennukseen. Hakemuksen mukaan autokatos toteutetaan avoimena, jolloin sitä ei lasketa rakennusoikeuteen. Poikkeamista puolletaan tältä osin ehdolla, että autokatosta ei saa muuttaa autotalliksi. Hakijalla ei ollut ehtoon huomautettavaa.

​Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Poikkeaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. Poikkeaminen ei myöskään vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1​Asemapiirros 16.4.2024

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Päätös​Päätin myöntää hakemuksen ja 16.4.2024 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset seuraavalla ehdolla:​

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Autokatosta ei saa muuttaa autotalliksi.

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl), yhteensä 1230 euroa.​

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.​

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 31.7.2024.​

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä​

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte

Sirpa Korte

Joukkoliikennepalvelujohtaja​

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoUtriainen Ilkka
aoUtriainen Kaisa
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi


Liitteet:

Kypa § 127
Liite 1:Asemapiirros 16.4.2024