Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja12001.07.2024 

108-2024 (10 03 00)

Poikkeamispäätös: Sähkökattilalaitos ja muuntaja, Itäharju (P 2024-15)

​Ympäristölakimies Nina Mattila 1.7.2024:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Vuokra-alue (alueyksiköt 853-12-9903-0-0-87, 853-12-9903-0-0-65 ja 853-12-9903-0-0-123) yleisestä alueesta 853-12-9903-0. Vuokra-alueen pinta-ala n. 4805 m2.

Osoite: Jaanintie 25

Hakija

Turku Energia Sähköverkot Oy

Rakennushanke

Sähkökattilalaitos (300 k-m2) muuntaja ja aitaus.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava (tullut voimaan 29.07.1959). Rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys:

P: Puisto.

Poikkeukset (MRL 58 §)

Rakennus, muuntaja ja aitaus rakennetaan poiketen asemakaavasta puistoon, jossa ei ole rakennusalaa tai rakennusoikeutta.

Lausunnot

Ympäristönsuojelu: ehdollinen

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Kyseessä on sähkökattilalaitoksen ja muuntajan rakentaminen. Samalla alue aidataan uudelleen. Sähkökattilalaitos sijoittuu samalle alueelle olemassa olevan vuonna 1991 rakennetun sähköaseman kanssa. Hakijan perustelujen mukaan rakentamalla tiiviisti osaksi sähkölaitosta minimoidaan teknisen alueen tarve. Sijainti on kaukolämmön jakeluinfran kannalta olennainen, sekä käyttöenergia (sähkö) saadaan järkevästi tuotua lämpölaitokselle, kun sähköasema on vieressä. Tulevat liikennejärjestelyt on otettu huomioon sähkökattilarakennuksen sijoittelussa. Kaavoitus katsoo, että sähköasema-alueen nykyinen verkkoaita tulee uusia kokonaisuudessaan Turku Energia sähkökattilan ja uuden päämuuntajan rakennusluvan yhteydessä. Uuden aidan tulee täyttää ulkonäölliset ja kaupunkikuvalliset kriteerit. Kaavoituksen näkemys on huomioitu päätöksen ehdoissa.

Uusi päämuuntaja sijoittuu luonnonsuojelun kannalta tärkeän alueen lähelle. Jaaninoja on

savimaan puro, joka on äärimmäisen uhanalaiseksi määritelty luontotyyppi. Uusi

päämuuntaja on hakijan mukaan välttämätön sähkölaitoksen toiminnan kannalta ja se on sijoiteltu mahdollisimman lähelle olemassa olevaa muuntajaa, jottei rakennettu alue laajene

puroalueelle. Sähkökattilalaitos ei toiminnallaan tuota savua tai muuta ympäristölle haitallista paikallista sivutuotetta.

Hankkeesta on pyydetty ympäristönsuojelun lausunto. Lausunnossa todetaan, että uuden sähkökattilalaitoksen, muuntajan ja aitauksen rakentaminen hakemuksen mukaiseen paikkaan ei merkittävästi heikennä Jaaninojan luontoarvoja, ja poikkeamispäätös on siten ympäristönsuojelun näkökulmasta myönnettävissä tiettyjä ehtoja noudattaen. Toiminta-alueen laajennuksen yhteydessä menetetty osa rantaniittyä tulee kompensoida kohentamalla jäljelle jäävän rantaniityn laatua. Kompensaation voi tehdä yhteistyössä kaupungin ympäristönsuojelun LUMO-tiimin kanssa. Muuntajakentän aiheuttaman valosaasteen minimoimiseksi valaistus on suunniteltava ja toteutettava huolellisesti. Suunnitelmassa on erityistä huomiota kiinnitettävä luonnolle haitalliseen valosaasteeseen. Lisäksi kohteessa tulee selvittää mahdolliset pilaantuneet maat sekä happamat sulfaattimaat. Mikäli näitä tavataan, on etenkin rakentamisvaiheen maarakennustyöt suunniteltava ja toteutettava niin, että ympäristöriskit ja -haitat eliminoidaan. Rakennusvaiheen työmaavesien hallinta sekä toiminnan aikaisten hulevesien hallinta suunnitellaan ja toteutetaan siten, ettei Jaaninojan luontoarvoja vaaranneta tai heikennetä. Lausunto on huomioitu päätöksen ehdoissa.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1​asemapiirros 22.12.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

PäätösPäätin myöntää seuraavilla ehdoilla hakemuksen ja 22.12.2023 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Uuden aidan tulee täyttää ulkonäölliset ja kaupunkikuvalliset kriteerit.

Toiminta-alueen laajennuksen yhteydessä menetetty osa rantaniittyä tulee kompensoida kohentamalla vuokra-alueen välittömässä läheisyydessä jäljelle jäävän rantaniityn laatua.

Muuntajakentän aiheuttaman valosaasteen minimoimiseksi valaistus on suunniteltava ja toteutettava huolellisesti.

Kohteessa tulee selvittää mahdolliset pilaantuneet maat sekä happamat sulfaattimaat.

Rakennusvaiheen työmaavesien hallinta sekä toiminnan aikaisten hulevesien hallinta pitää suunnitella ja toteuttaa siten, ettei Jaaninojan luontoarvoja vaaranneta tai heikennetä.

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 1150 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (6 kpl), yhteensä 1570 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 10.7.2024.

Leena Salmelainen

valvontajohtaja

kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilö​

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoTurku Energia Sähköverkot Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi


Liitteet:

Kypa § 120
Liite 1:asemapiirros 22.12.2023