Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja11517.06.2024 

7313-2020 (02 08 00)

Kukka-aiheisen teossarjan toteutussuunnittelun tilaaminen

Kaupunkiympäristö, järjestämisen tuki, hankepäällikkö Mika Rajala 10.6.2024:

Turun kaupunki tilaa Kukka -aiheisen teossarjan toteutussuunnittelun kuvanveistäjä Mika Natrilta.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksellä 17.6.2008 § 334 (Diaarinumero 3247-2008) valittiin kuvataiteilija Mika Natrin idealuonnos ”Kukka” jatkotyöstettäväksi Linnanfältin taidehanketta varten. Valinta oli idealuonnoksia arvioineen arviointiryhmän tekemän ehdotuksen mukainen. Linnafältin alueelle tehdyssä Ympäristön yleissuunnitelmassa (Ramboll 5.9.2013) on alustavasti varattu paikat 23 Kukka-aiheiselle teokselle katualueilta ja julkisilta aukioilta.

​Mika Natrin Kukka-teoksen prototyyppi Byygelikulman aukiolle vastaanotettiin huhtikuussa 2021. Linnanfältin taidehanke on esitelty Turun julkisen taiteen ohjausryhmälle 6.5.2024.

​Linnanfältti on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta. Kyseessä on yksi keskeisistä kaupunkikehittämisen kohteista, jossa taiteella on rooli alueen imagon ja identiteetin rakentajana. Koska Linnanfältin alue on lähes valmiiksi rakentunut, tulisi myös taiteen osuus saada alueella päätökseen.

Kukka-aiheisen taideteossarjan jatkokehittämistyön sisältö on valmisteltu Julkisen taiteen ohjausryhmän antaman lausunnon sekä taiteilija Mika Natrin kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta. Jatkokehittämistyötä määriteltäessä on huomioitu myös Kukka-teoksen prototyypistä saatuja kokemuksia. Jatkokehittämistyön sisällöstä on laadittu erillinen liiteasiakirja, jonka sisällön osapuolet ovat yhdessä valmistelleet ja hyväksyneet (Liite 1).

Toteutussuunnittelun lähtökohta on, että uusia Kukka-teoksia hankitaan kahdeksan kappaletta, jolloin Kukka-teoksia tulee alueelle yhteensä 9 kappaletta prototyyppi mukaan lukien. Kukka-teoksista muodostetaan kolme kolmen kukan ryhmää, jotka sijoittuvat Byygelikulman aukiolle, Raitiokujan ja Aavevaununkujan risteyksen pyöreälle korokkeelle sekä Linnanmalmin aukion ja vanhojen raitiovaunuhallien välisellä istutusalueella olevalle pyöreälle korokkeelle.

Palkkio jatkokehittämistyöstä on 5.000,00 euroa + ALV, mikä sisältää kaikki taiteilijan kulut jatkokehittämistyön osalta.

Mahdollisesta taideteosten lisätilauksesta päätetään myöhemmin erikseen ja ehdoista laaditaan erillinen kuvataiteen hankintasopimus. Nyt tilattavat suunnitelmat, selostukset, kustannusarviot ja toteutusaikataulut toimivat lisätilauksesta päätettäessä päätöksenteon tukena.

Liite 1​Kukka-aiheisen taideteossarjan jatkokehittämistyön sisältö

Suunnittelutoimeksiannosta päättäminen kuuluu kaupunkiympäristöjohtajan toimivaltaan.

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös​Päätin, että Mika Natrilta tilataan Kukka-aiheisen taideteossarjan toteutussuunnitelma liitteen 1 mukaisin ehdoin. Työstä maksettava palkkio on 5.000,00 euroa + ALV. Kustannukset maksetaan investointiprojektilta Herttuankulma (I-1002-100008). Lisäksi valtuutan maankäyttöjohtajan tekemään sopimukseen vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimuksen.

Christina Hovi

kaupunkiympäristöjohtaja

​Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoNatri Mika
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedAurekoski-Turjas Marjo
tiedJokiniemi Terhi
tiedKotilainen Riina
tiedMäenpää Jukka
tiedRajala Mika


Liitteet:

Kypa § 115
Liite 1:Kukka-aiheisen taideteossarjan jatkokehittämistyön sisältö