Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25118.06.20248

8005-2023 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Ravintola, Teräsrautela (P 2023-1230)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle ehdotetaan ravintolan rakentamista koskevan poikkeamishakemuksen hylkäämistä. Haetut poikkeukset ovat liian suuria poikkeamispäätöksellä ratkaistavaksi, hakija ei hallitse koko rakennuspaikkaa ja alueen jatkokäyttö tulee myöhemmin tarkasteltavaksi asemakaavalla.

Kylk § 251

Ympäristöjuristi Nina Mattila 12.6.2024:​

Rakennuspaikka ja sen sijainti​

Länsitori-niminen yleinen alue 853-76-9902-0, jota hakija hallitsee maanvuokrasopimuksen perusteella osittain (alueyksikkö 853-76-9902-0-0-1).​

Osoite: Jyrsijänpolku​

Hakija​

Kiinteistö Oy Turun Länsiburger​

Rakennushanke​

-​ ​ Drive-in ravintola, I kerros 385 k-m2 + tekninen ullakko 95 k-m2.​

Kaavoitustilanne​

Alueella on 11.6.1994 voimaan tullut asemakaava, jossa rakennuspaikkaa koskevat määräykset:​

Tori​

k: Rakennusala, jolle saa sijoittaa kioskin.​

Rakennusoikeus kerrosalaneliömetreinä: 50.​

Poikkeukset (MRL 58 §):​

- Rakennus sijoittuu rakennusalan ulkopuolelle.​

- Rakennuksen koko ylittää asemakaavassa sallitun kerrosalan.​

- Rakennus sijoittuu nykyisen vuokra-alueen ulkopuolelle.​

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta ei ole tiedotettu kirjeitse naapureille, koska hakemuksen myöntämisedellytykset eivät täyty.

Hakijalle on varattu mahdollisuus antaa vastineensa kielteiseen päätösehdotukseen. Hakijan vastineessa on pyydetty, että asia palautetaan kaavoituksen käsittelyyn, ja että hakijalle varataan mahdollisuus täydentää hakemustaan sen puutteellisilta osin.

Päätöksen perustelut​

Rakennuspaikkana oleva Länsitori sijaitsee Teräsrautelan kaupunginosassa Länsikeskuksen alueella. Länsitori on pinta-alaltaan yhteensä n. 3241 m2:ä. Hakija hallitsee osaa (1462 m2:ä) torista maanvuokrasopimuksen perusteella. Hakijalla on vuokra-alueelle rakennettu drive-in ravintola (118 k-m2), joka hakijan perustelujen mukaan ei täytä nykyaikaisen drive-in ravintolarakennuksen vaatimuksia. Torille on asemakaavassa osoitettu rakennusoikeutta 50 k-m2:ä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaan kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen tässä laissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Erityisten syiden tulee olla maankäyttöön liittyviä. Poikkeaminen voidaan myöntää, mikäli poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 85.1 §:n 2 kohdan mukaan poikkeamishakemukseen on liitettävä asiakirja, joka osoittaa rakennuspaikan hallinnan tai muun perusteen hakea poikkeusta.

Hakija ei ole esittänyt maankäyttöön liittyvää erityistä syytä eikä hallitse koko rakennuspaikkaa. Asemakaavassa osoitettu rakennusoikeus ylittyisi hakemuksen hyväksymisen myötä moninkertaisesti ja tori muuttuisi käytännössä liiketontiksi. Kaavoitus katsoo, että Länsikeskuksen alueen laajempi asemakaavallinen tarkastelu on tarpeen. Kaavoitus arvioi, että asemakaavamuutoksellakaan kyseistä aluetta ei todennäköisesti olisi tarkoituksenmukaista osoittaa drive-in ravintolalle, vaan muuhun käyttöön.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen aiheuttaisi haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §). Lautakunnalle esitetään hakemuksen hylkäämistä.​

Liite 1​Asemapiirros 14.11.2023

Oheismateriaali 1​Sijaintikartta

Oheismateriaali 2​Hakijan vastine kielteiseen päätösehdotukseen​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:​

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä hakemuksen.​

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään rakennusvalvontataksan 3.1 ja 31.1 §:ien perusteella kielteisen päätösehdotuksen valmistelusta 50 % maksuperusteiden mukaisesta maksusta eli 575 euroa.​

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Turun Länsiburger
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut, myynnistä suoritukseen
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvKuusisto Jarkko
tpvLeppänen Terhi


Liitteet:

Kylk § 251
Liite 1:Asemapiirros 14.11.2023