Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, viherympäristön kunnossapito 
Infran kunnossapitopäällikkö118.06.2024 

5533-2023 (02 05 01)

Turun alueen kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallinta -hankkeen mallinnusmenetelmien kehittäminen

Kunnossapidon ylläpitoinsinööri Jussi Aaltonen 29.5.2024:

Turun kaupunki on osatoteuttajana Turun alueen kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallinta -hankkeessa, jonka päätoteutuksesta vastaa Turun ammattikorkeakoulu (5533-2023). Hanketta rahoitetaan ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta (ESAELY/1377/2023).

Hankkeen tavoitteena on vähentää rankkasateiden aiheuttamista ylivuodoista ja hulevesistä aiheutuvaa vesistökuormitusta kehittämällä menetelmiä ja kaupunkien valmiutta kokonaisvaltaisten kaupunkivesisuunnitelmien laatimiseen.

Kaupunkivesisuunnitelma tulee jatkossa olemaan kaupungeille pakollinen EU:n yhdyskuntajätevesidirektiivin mukaisesti.​

Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan kunnossapito pyysi 7.5.2024 Cloudian kautta tarjouksen Fluidit Oy:ltä menetelmien kehittämiseen hulevesiverkoston ja viemäriverkoston ristiin tarkastelua varten. Fluidit Oy on suomalainen vesihuoltoalan ohjelmistoyritys, jonka kehittämää mallinnusohjelmaa käytetään laajasti Suomessa. Hulevesimallin ja olemassa olevan jätevesimallin avulla tehdään ristiin tarkasteluja, joiden avulla määritetään simuloimalla ongelmakohteet, jossa hulevesiä päätyy jätevesiverkostoihin, hulevesi/sekaviemäriverkoston ylivuotopaikat sekä tulvareitit rankkasadetilanteissa. Vastaavaa ristiin tarkastelua ei ole tehty aikaisemmin, ja siksi Turku toimii pilottina metodin kehittämisessä yhdessä alan johtavan ohjelmistoyrityksen kanssa.

Fluidit Oy on antanut tarjouksen hintaan 19​ 950,00 € (alv. 0 %) ja aikatauluksi, että työ valmistuu hankkeen aikataulun mukaisesti helmikuussa 2025. Kustannukset katetaan Turun kokonaisvaltainen kaupunkivesi -hankkeen ostopalveluihin varatusta hankebudjetista.

Liite​Fluidit Oy:n tarjous​

Infrahallintapäällikkö Marjo Jaakkola:

Päätös​​Päätin, että hankkeessa tehtävä hulevesi- ja jätevesiverkoston ristiin tarkastelun metodologian kehittäminen tilataan Fluidit Oy:ltä annetun tarjouksen mukaisesti hintaan 19 950,00 € (alv. 0 %). Tilauksen kustannukset katetaan Turun kokonaisvaltainen kaupunkivesi -hankkeen kustannuspaikalta ​ kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudessa (kp 40290, tilastollinen tilausnumero: MUU45615).

Hankintayksikköä sitova päätös ei synny tällä päätöksellä vaan erikseen tehtävällä kirjallisella tilausvahvistuksella. Tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Marjo Jaakkola

infrahallintapäällikkö

kunnossapitopäällikön varahenkilö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoFluidit Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedAaltonen Jussi
tiedHelin Mari
tiedJaakkola Marjo


Liitteet:

Kypaviku § 1
Liite 1:Fluidit Oy:n tarjous