Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25518.06.202412

3492-2024 (10 03 01)

Akumentinpuiston ja Rykmentintien katu-, puisto- ja liikenteenohjasuunnitelmat pysäkkien ja kääntöpaikan parantamisesta

Tiivistelmä:

Kaupunki on laatinut katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat linja-autopysäkkien ja kääntöpaikan parantamisesta Akumentinpuistossa ja Rykmentintiellä. Pysäkkisuunnitelmat mahdollistavat sujuvan liikennöinnin kesällä 2025 aloittavilla Fölin uusilla runkolinjaston reiteillä.

Kylk § 255

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu Harry Jaakkola ja kaupunkirakentaminen, toteutussuunnittelu Riina Rasimus 4.6.2024:

 

Taustaa

 

Fölin runkolinjaston uusilla reiteillä alkaa liikennöinti vuoden 2025 heinäkuun alussa. Linjaston perustan muodostavat suurimpien asuinalueiden ja kauppatorin väliset linjat sekä näitä linjoja risteävät kehärunkolinjat. Linjojen risteämiskohtien katuliittymähaaroihin rakennetaan laadukkaat pysäkit, joissa matkustajalla on vaivatonta vaihtaa linja-autoa eri linjojen kesken. Lisäksi parannetaan bussien kääntöpaikkojen toimivuutta ja viihtyisyyttä.

 

Suunnittelukohde

 

Hyväksyttäväksi esitettävät katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat koskevat Akumentinpuistoa ja Rykmentintietä. Suunnittelualue sijaitsee Ispoisten kaupunginosassa ja on voimassa olevassa asemakaavassa pääosin virkistysaluetta (kaava tullut voimaan 2.8.1986) ja osin katualuetta (kaava tullut voimaan 23.6.1977). Rykmentintien loppuosa Akumentinpuiston liittymän kohdalla sijaitsee asemakaavoittamattomalla alueella. Suunnittelukohteen sijainti opaskartalla on esitetty kuvassa 1.

 

Kuva 1: Suunnittelukohde Akumentinpuisto, Rykmentintie.

 

Suunnittelun tavoitteet

 

Pysäkkiparannuksen tavoitteena on parantaa kääntöpaikan toimivuutta ja lisätä asiakkaiden viihtyisyyttä rakentamalla laadukas odotuslaituri sekä pysäkkikatos ja runkolukittavat polkupyörätelineet. Pysäkkilaiturin pituudet ja kääntöympyrä on mitoitettu nivelbussille.

 

Muutokset nykytilaan

 

Akumentinpuiston kääntöpaikka toimii nykytilanteessa yhden linja-autolinjan päätepysäkkinä. Runkolinjastouudistuksen myötä alueelle tulee useita linjoja.

 

Akumentinpuistoon sijoittuvan kääntöpaikan rakenteita parannetaan ja pinta asfaltoidaan uudelleen Akumentinpuiston sisäänajotielle rakennetaan erilliset pysäkkisyvennykset ja matkustajille laadukkaat odotuslaiturit. Nousupysäkki varustetaan pysäkkikatoksella sekä runkolukittavilla polkupyörätelineillä. Rykmentintieltä poistetaan nykyinen pysäkkisyvennys tarpeettomana.

 

Hulevedet ohjataan nykyisten ja rakennettavien hulevesikaivojen kautta nykyiseen ojaverkostoon.

Pysäkkilaiturien ja kääntöpaikan valaistusta parannetaan.

 

Kustannukset

 

Akumentinpuiston ja Rykmentintien kääntöpaikan ja runkolinjapysäkkijärjestelyiden rakennusosatasoinen kustannusarvio on 502.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarviossa käytetty maarakennusindeksin pisteluku on 131,6 (2015=100, elokuu 2023).

 

Hanke rahoitetaan runkolinjaston pysäkkiparannusten investointivaroista. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

 

Nähtävilläolo ja muistutukset

 

Suunnitelmat pysäkeistä ja niiden aiheuttamista muutoksista ovat olleet nähtävänä 20.5 - 3.6.2024 välisenä aikana. Suunnitelmista ei jätetty yhtään muistutusta nähtävilläolon aikana.

 

Suunnitelmakarttaan on lisätty nähtävilläolon jälkeen teksti runkolukittavista polkupyörätelineistä.

 

Liite 1                                  Akumentinpuiston ja Rykmentintien osien katu- ja puistosuunnitelma KW 7763 008, 10.5.2024

 

Liite 2                                  Akumentinpuiston ja Rykmentintien osien liikenteenohjaussuunnitelma L 5339 063, 2.5.2024

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Akumentinpuiston ja Rykmentientien osien katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1-2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 255
Liite 1:Akumentinpuiston ja Rykmentintien osien katu- ja puistosuunnitelma KW 7763 008, 10.5.2024
Liite 2:Akumentinpuiston ja Rykmentintien osien liikenteenohjaussuunnitelma L 5339 063, 2.5.2024