Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25618.06.202413

3611-2024 (10 03 01, 08 00 00)

Aurorankadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat koskien runkolinjaston uutta linja-autopysäkkiä

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään suunnitelmat uudesta runkolinjaston linja-autopysäkistä ja vanhan pysäkin parannuksesta Aurorankadulla Perennakadun länsipuolella.

Kylk § 256

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu Seppo Kaunisto, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen 3.6.2024:

 

Nykytila ja suunnittelun tavoitteet

 

Suunnittelun kohteena on Runosmäen kaupunginosassa sijaitseva Aurorankatu Perennakadun länsipuolella, Laureuksenkadun ja Perennakadun välissä.

 

Aurorankatu on suunnittelualueen kohdalta noin 8,5 m leveä, jossa on nykyinen linja-autopysäkki kadun pohjoispuolella. Katualue on asfaltoitu ja sen molemmin puolin kulkee viheralueen takana yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä. Ajoradan molemmissa reunoissa on reunakivet ja nykyisen linja-autopysäkin odotustila on betonikivillä kivetetty.

 

Suunnittelualue sijaitsee asemakaavoitetulla alueella, jonka kaava on tullut voimaan 6.10.1990. Rakennettava pysäkki sijoittuu asemakaavan katualueelle, joka rajoittuu pohjoisessa lähivirkistysalueeseen ja etelässä rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeseen.

 

Suunnitelman tavoitteena on rakentaa Aurorankadulle uusi linja-autopysäkki, joka mahdollistaa uuden Fölin runkolinjareitin liikennöinnin vuoden 2025 heinäkuun alussa. Samalla parannetaan nykyistä kadun pohjoispuolista linja-autopysäkkiä asentamalle siihen katos.

 

Suunnitelmat

 

Suunnittelualueen kadun poikkileikkaus säilyy nykyisellään. Asfaltoitu ajorata on kokonaisuudessaan noin 8,5 metriä leveä ja sen molemmin puolin on reunakivi. Ajoradan eteläpuolelle on suunniteltu yhdelle nivelbussille mitoitettu runkolinjapysäkki pysäkkisyvennyksenä, joka rakennetaan nykyiselle viheralueelle. Pysäkin odotustila erotetaan 12 cm korkealla reunakivellä pysäkkisyvennyksestä. Uusi pysäkki, sekä nykyinen kadun pohjoispuolinen pysäkki varustetaan katoksella ja roska-astialla.

 

Rakennettavan pysäkin betonikivetetty odotustila on leveydeltään 2,5 - 3,1 metriä. Odotustilan takana kulkee nykyinen 3 metriä leveä asfalttinen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä. Uuden pysäkin kohdalta poistetaan 3 kpl katupuita nykyiseltä viheralueelta. Nykyinen tonttiliittymä uuden pysäkin alkupäässä säilyy samalla sijainnillaan ja sen kohdalle tulee 8 cm korkea reunakivi.

 

Katu kuivatetaan nykyiseen huleveden runkolinjaan uusilla hulevesikaivoilla.

 

Kuva 1. Aurorankadun katusuunnitelma

 

Nähtävilläolo

 

Katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 20.5. – 3.6.2024 välisen ajan. Suunnitelmista ei jätetty määräajassa yhtään muistutusta.

 

Nähtävilläolon jälkeen katusuunnitelmaan on lisätty laatoitus ja roska-astia nykyisen pysäkin uuden katoksen kohdalle.

 

Kustannukset

 

Hankkeen rakentamissuunnitelmapohjainen kustannusarvio on 63 000 euroa ja se sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 128,4 (2020=100, tammikuu 2024).

 

Hanke rahoitetaan runkolinjaston investointivaroista. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Aurorankatu katusuunnitelma K 7633 026, 4.6.2024

 

Liite 2                                  Ote Aurorankadun liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7633 019, 16.5.2024

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Aurorankadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 256
Liite 1:Aurorankatu katusuunnitelma K 7633 026, 4.6.2024
Liite 2:Ote Aurorankadun liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7633 019, 16.5.2024