Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23211.06.20249

8452-2023 (10 03 01, 08 00 00)

Runosmäen Piiparinpolun talvikatukokeilun tulosten esittely

Tiivistelmä:

Turun kaupunki toteutti Runosmäen Piiparinpolulla talvikatukokeilun 15.1.- 15.3.2024 välisenä aikana osana SCALE-UP -hanketta. Kokeilun keskeisimpiä tavoitteita olivat paikallisten sidosryhmien aktivoiminen omaehtoiseen talven tekemiseen sekä aktiivisten ja kestävien liikkumismuotojen parempi ympärivuotinen käytettävyys ja imago. Toimenpide kustannettiin hankkeen ulkoisella rahoituksella. Kaupunkiympäristölauta-kunnalle tuodaan tiedoksi em. kokeilun tulokset.

Kylk § 232

Kaupunkiympäristö, kaupunkiliikkumisen ratkaisut, projektikoordinaattori Eetu Sonck 3.6.2024:

Kaupunki toteutti Runosmäkeen Talvikatukokeilun osana SCALE-UP –hanketta. Kaupunkitilakokeilun avulla testattiin suunnitteluratkaisuja matalalla kynnyksellä ja arvioitiin niiden vaikutuksia. Talvikatu sisälsi elementtejä ja toimintaa, joilla pyrittiin parantamaan alueen houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä talvikaudella. Tällaisia olivat valaistus, talvikasvillisuus, oleskelukalusteet, taide ja tapahtumat.

Kokeilun tavoitteet ja sisältö

Kokeilulla pyrittiin lisäämään ihmisten talviaktiivisuutta ja kannustaa nauttimaan ulkona liikkumisesta ympäri vuoden. Tavoitteena oli parantaa turvallisuutta ja viihtyisyyttä talvikaudella kehittämällä julkisia kaupunkitiloja entistä avoimemmiksi ja toimeliaammiksi paikoiksi, jotka palvelevat alueen asukkaiden tarpeita. Ajatuksena oli kesäkadun toimintamalli, mutta kevyemmällä toteutuksella. Fokus oli yhteisöllisyyden ja paikallisen toiminnan aktivoinnissa. Talvikatu linkittyy Turun kaupungin kävelyn ja oleilun kehittämisohjelmaan, jossa yhtenä toimenpiteenä on talviolosuhteiden parantaminen kävelyn ja oleilun näkökulmasta.

Talvikadulle tuotiin ulkokalusteita, valoketjuja ja talvi-istutuksia. Kaupungin Varaamo-palveluun avattiin alusta tapahtuma-aukion varaamista varten. Asukkaita kannustettiin käyttämään talvikatua omiin tarpeisiinsa soveltuvilla tavoilla ja varaamaan tapahtuma-aukiota Varaamon kautta. Yhteistyössä Runosmäen kirjaston sekä kulttuurin ja yhteisöllisen Turun kärkihankkeiden kanssa hankittiin yhteisötaiteilijoiden työpajoja ja tuliesitys talvilomaviikolle. Palautetta kerättiin kokeilun jälkeen webropol -kyselyllä.

Kokeilun tulokset

Asukkaiden ja toimijoiden tyytyväisyys ja kokemukset kokeilusta ovat yleisesti ottaen melko positiivisia. Vastaajat suhtautuvat verrattain positiivisimmin vastaaviin talviajan kokeiluihin ja näkisivät mielellään vastaavia kokeiluja alueellaan. Valaistus ja muut ympäristöä piristävät elementit olivat tervetulleita.

Kokeilun toteutus kaipaa kuitenkin parannuksia tapahtumien tuottamiseen ja niistä viestimiseen. Monet pitävät kulkuväylien talvikunnossapidon merkitystä tärkeimpänä tekijänä talviaikaiseen liikkumiseen kannustamisessa.

Talvikadun vaikutus liikkumiskäyttäytymiseen oli melko vähäistä. Samoin toteutettujen tapahtumien määrä alueella jäi vähäiseksi, eivätkä ihmiset löytäneet tarjotuille mahdollisuuksille juuri käyttöä.

Asukkaiden ja yhteisöjen saaminen mukaan konkreettisesti aktiivisiksi toimijoiksi on suuri haaste. Asukkaille tarjottiin tukea omien tapahtumien toteuttamiseen, mutta tähän ei juuri tartuttu. Vuorovaikutukseen ja tiedottamiseen tulee kiinnittää vielä enemmän huomiota jatkossa.

Asukkaat toivovat alueelleen talviaikaa piristäviä elementtejä ja toimintaa erityisesti lapsille ja nuorille. Tällaisen toiminnan järjestämiseen tarvitaan kuitenkin aktiivinen toimija koko toimenpiteen ajaksi.

Oheismateriaali 1​Yhteenvetoesitys ja kyselyn tulokset

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta merkitsee tiedoksi Piiparinpolun talvikatukokeilun yhteenvedon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kylk § 232
Liite 1:Yhteenvetoesitys ja kyselyn tulokset