Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23111.06.20248

4365-2024 (08 00 00)

Parhaat toimintatavat tapahtumien sähköpotkulautapysäköintiin

Tiivistelmä:

Turussa järjestetään kesällä 2024 monta suurta tapahtumaa ja niiden vaikutukset liikenteeseen ovat merkittäviä. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitellään suurtapahtumien yhteyteen järjestettävät sähköpotkulauta- sekä fölläriparkit.

Kylk § 231

Jere Sipponen, projektikoordinaattori 3.6.2024:

Taustaa

Turussa järjestetään kesällä 2024 monta suurtapahtumaa ja niiden vaikutukset liikenteeseen ovat merkittäviä. Tapahtumajärjestäjien sekä kaupungin liikennesuunnittelun kanssa on sovittu liikennejärjestelyistä sähköpotkulautojen sekä fölläreiden pysäköintipaikkojen osalta (oheismateriaali 1).

Kesän 2024 jälkeen tarkoitus on, että tapahtumien järjestäjät huomioivat itse sähköpotkulauta- ja föllärijärjestelyt väliaikaisia järjestelyjä suunnitellessaan. Tämän vuoden suunnitelmat ovat pohjana seuraavien vuosien järjestelyille, mitkä helpottavat merkittävästi järjestäjien suunnittelutyötä.

Kesärauha

Kesärauhassa, joka järjestetään Linnanpuistossa 7.–9.6.2024, on sovittu järjestettäväksi tapahtuman sähköpotkulauta- sekä fölläriparkki Forum Marinumille. Linnaburgerin vieressä sijaitseva fölläriparkki on suljettu tapahtuman ajan. Tapahtuman parkin sekä aluetta lähimpien fölläriparkkien kapasiteettia kasvatetaan. Sähköpotkulaudoilla on pysäköintikielto tapahtuma-alueella sekä alennettu ajonopeus (15 km/h) 300 metrin alueella tapahtuma-alueen ympärillä.

Ruisrock

Ruisrockissa 5.–7.7.2024 on sovittu järjestettäväksi tapahtuman sähköpotkulautapysäköinti Vaasanpuistoon vuoden 2023 tapaan. Sähköpotkulaudoille asetetaan ajokielto Ruissalon saareen. Fölläriparkki järjestyy Ruissalon saareen vievän sillan pohjoispuolelle. Föllärien asemat suljetaan Ruissalossa tapahtuman ajaksi.

Tall Ships Race

Tall Ships Racessa 18.–21.7.2024 sähköpotkulautojen pysäköinti järjestetään Veistämönaukiolle sekä Unioninkadulle. Fölläreiden asemat suljetaan tapahtuma-alueella, mutta aluetta lähimpien asemien kapasiteettia lisätään. Sulku koskee Forum Marinumin, Varvintorin, Förin sekä Vesibussin asemia. Väliaikaisina asemina voidaan hyödyntää tapahtumajärjestäjän asettamia pyöräparkkeja alueen ympärillä esimerkiksi Borenpuistossa.

Slot

Slot Festivaalissa 19.–20.7.2024 sähköpotkulautojen sekä fölläreiden tapahtumaparkki on Linnaburgerilla. Sähköpotkulaudoille on asetettu sama pysäköintikielto sekä alennettu nopeus kuin Kesärauhassakin. Föllärien osalta tapahtuma-aluetta lähimpien pysäkkien kapasiteettia kasvatetaan.

DBTL

DBTL:ässä 25.–27.7.2024 Akatemiatalon fölläripysäkki suljetaan ja muiden aluetta lähellä olevien pysäkkien kapasiteettia nostetaan. Sähköpotkulaudoilla on ajokielto tapahtuma-alueelle. Sähköpotkulaudoille löytyy kaupungin maalaamia pysäköintiruutuja tapahtuma-alueen ympäriltä eikä erillistä skuuttiparkkia täten järjestetä.

Skuuttipartio

Kaupungin skuuttipartio tekee tapahtumien yhteydessä havaintoja skuuttien käytöstä ja pysäköinnistä. Näitä havaintoja käytetään hyödyksi tulevien tapahtumien suunnittelussa. Partion tarkoituksena on myös julkaista infoa sosiaalisessa mediassa parkkeihin liittyen ennen tapahtumia.

Ensi vuoden osalta muun muassa Ruisrockin liikennejärjestelyistä on jo käyty alustavaa keskustelua poliisin sekä tapahtuman turvallisuuspäällikön kanssa. Ruisrock on myös toiminut esimerkkinä tapahtumajärjestäjille laaditussa ”Parhaat toimintatavat tapahtumien sähköpotkulautapysäköintiin” -ohjeistuksessa, jonka on laatinut VOI Technology yhteistyössä Turun kaupungin kanssa (oheismateriaali 2). Ohjeistus on jaettu valtakunnallisesti.

Oheismateriaali 1​Tapahtumapysäköinnit kesällä 2024, Sähköpotkulaudat ja föllärit

Oheismateriaali 2​Parhaat toimintatavat tapahtumien sähköpotkulautapysäköintiin

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.