Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24211.06.20241

4141-2024 (00 04 02)

Asemapalvelujen saavutettavuuden edellyttämiä liikennejärjestelyjä koskevat sopimukset

Tiivistelmä:

LogoHub Oy rakennuttaa Ratapihankadun varteen pysäköintilaitoksen, jonka alimpiin kerroksiin sijoitetaan väliaikaiset asemapalvelut siihen saakka, kunnes matkakeskus valmistuu. VR-Yhtymä vuokraa asemapalvelutilat LogoHubilta. Väyläviraston valtuuttamana Turun kaupunki hankkii Kupittaa-Turku ratahankkeeseen varatulla budjetilla liikenneyhteyksiä, joilla parannetaan uusien henkilöratapihan laitureiden saavutettavuutta LogoHubin alueelta ennen matkakeskuksen valmistumista. LogoHub puolestaan antaa kaupungille käyttöoikeuden alueelleen rakennettaviin, asemapalvelujen saavutettavuuden edellyttämiin tie-, katu-, liityntäpysäköinti-, jalankulku- ja kevyen liikenteen liikennealueisiin. Lautakunnalle esitetään investointisopimuksen ja käyttöoikeussopimuksen hyväksymistä.

Kylk § 242

Konsernihallinto, yhteiset palvelut, lakiasiat, lakiasiainjohtaja Pauliina Ahlas 10.6.2024:

Kaupunginhallitus päätti 5.2.2024 hyväksyä muutoksen ratapihan toteuttamista, yhteistyötä ja rahoitusta koskevaan sopimukseen sekä oikeuttaa kansliapäällikön allekirjoittamaan asiakirjan ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä tarkistuksia. Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta, mutta sopimusmuutos on allekirjoitettavissa vasta valtiokonsernin sitouduttua asemapalveluiden järjestämiseen Turun rautatieasemalla ennen matkakeskuksen valmistumista.

Kansliapäällikkö päätti 20.2.2024 § 43 hyväksyä kaupunginhallituksen päätöksen 5.2.2024 § 44 täytäntöön panemiseksi Turun kaupungin, VR-Yhtymän, Väyläviraston ja LogoHub Oy:n välisen esisopimuksen Turun päärautatieaseman asemapalveluiden järjestämisestä, ja että päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Esisopimuksessa on sovittu järjestelystä, jossa Sunborn-konserniin kuuluva LogoHub Oy rakennuttaa alueelle pysäköintilaitoksen, jonka alimpiin kerroksiin sijoitetaan väliaikaiset asemapalvelut siihen saakka, kunnes matkakeskus valmistuu. VR-Yhtymä vuokraa asemapalvelutilat LogoHubilta, ja LogoHub puolestaan antaa kaupungille käyttöoikeuden alueelleen rakennettaviin, asemapalvelujen saavutettavuuden edellyttämiin tie-, katu-, liityntäpysäköinti-, jalankulku- ja kevyen liikenteen liikennealueisiin, joiden kustannuksista 2.320.000 euroa rahoitetaan KuTu-hankkeen varoista. KuTu-hankkeen toteuttamissopimukseen tehdään tätä koskeva muutos. ​

Esisopimuksen mukaan tarkempi sopimus alueelle rakennettavista liikennejärjestelyistä laaditaan Turun kaupungin ja LogoHub Oy:n välille myöhemmin hankkeen pääurakoitsija Rakennusliike Lapti Oy:n kanssa. LogoHub Oy solmii Turun kaupungin kanssa vastineeksi investoinnista ko. alueita koskevan käyttöoikeussopimuksen 10 vuodeksi hankkeen käyttöönottotarkastuksen hyväksymisestä lukien.

Kansliapäällikkö on 20.5.2024 § 102 päätöspöytäkirjalla hyväksynyt Väyläviraston ja Turun kaupungin välisen KuTu-hankkeen sopimusmuutoksen, jonka mukaisesti Väylävirasto valtuuttaa Turun kaupungin rakennuttamaan Kupittaa-Turku ratahankkeeseen varatulla budjetilla liikenneyhteyksiä, joilla parannetaan uusien henkilöratapihan laitureiden saavutettavuutta LogoHubin alueelta ennen matkakeskuksen valmistumista. Turun kaupunki vastaa hankinnan toteuttamisesta.

Turun kaupunki ja LogoHub ovat neuvotelleet liikennejärjestelyjä koskevasta investointisopimuksesta sekä siitä suoritettavasta käyttöoikeusmaksusta (liite 1) sekä aluetta koskevasta käyttöoikeussopimuksesta (liite 2).

​Investointisopimuksen mukaan LogoHub Oy sitoutuu toteuttamaan hankkeen sopimuksen liitteenä olevan toteutussuunnitelman mukaisesti ja muiden sopimusehtojen mukaisesti. Turun kaupunki puolestaan sitoutuu suorittamaan toteutussuunnitelman mukaiselle kohteelle käyttökorvauksen, jonka määrä on kaksimiljoonaa kolmesataakaksikymmentätuhatta (2.320.000,00) euroa (alv 0 %). Kansliapäällikön päätöksellään 20.5.2024 hyväksymän sopimuksen mukaisesti nämä kustannukset kohdennetaan KuTu-hankkeelle.

Käyttöoikeussopimuksella sovitaan käyttöoikeuden kohteesta sekä kohteen käyttöä koskevasta tarkemmista ehdoista. Sopimus on määräaikaisesti voimassa 31.1.2036 saakka.

Hankintalain mukainen arviointi

Asemapalvelujen saavutettavuuden edellyttämien tie-, katu-, liityntäpysäköinti-, jalankulku- ja kevyen liikenteen liikennealueiden rakentamista koskevan hankkeen tilaajana on LoboHub Oy, joka on tehnyt pysäköinti- ja asemapalvelurakennuksen rakentamisesta urakkasopimuksen Lapti Oy:n kanssa. Koska asemapalvelujen saavutettavuuden liikennealueet rakennetaan samalla työmaa-alueella kuin pysäköinti- ja asemapalvelurakennus, ainoa mahdollinen urakoitsija niiden toteuttamiseksi on Lapti Oy, joka solmii urakasta sopimuksen LogoHub Oy:n kanssa. Käyttöoikeus näihin alueisiin luovutetaan Turun kaupungille, joka suorittaa käyttöoikeudesta investoinnin kuluja kattavan käyttökorvauksen (2.320.000,00 € alv 0 %).

​Kysymyksessä on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016; jäljempänä hankintalaki) 40 §:n 2 momentin 2 kohdan mukainen suorahankinta. Suorahankinnassa hankintayksikkö neuvottelee valitsemiensa toimittajien kanssa hankintasopimuksen ehdoista julkaisematta etukäteen hankintailmoitusta. Em. lainkohdan mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan; lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

​Suorahankinnan käyttäminen asemapalvelujen saavutettavuuden edellyttämien liikennealueiden rakentamiseksi on käytännössä ainoa vaihtoehto hankinnalle, koska asemapalvelut on VR-Yhtymän ja LogoHub Oy:n välisellä vuokrasopimuksella sovittu sijoitettavan tälle radan vieressä olevalle tontille, joka on maanvuokrasopimuksella LogoHub Oy:n hallinnassa. Alueelle tullaan rakentamaan sellaisia asemapalvelujen edellyttämiä välttämättömiä tie-, katu-, liityntäpysäköinti-, jalankulku- ja kevyen liikenteen liikennealueita, joita pelkän pysäköintilaitoksen toiminta ei edellyttäisi. Nämä ovat sellaisia teknisiä ja yksinoikeuteen liittyviä syitä, joiden johdosta vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. Järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

Liite 1​Investointisopimus liitteineen

Liite 2​Käyttöoikeussopimus liitteineen

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan investointisopimuksen sekä liitteenä 2 olevan käyttöoikeussopimuksen ja valtuuttaa kaupunkiympäristöjohtajan hyväksymään tarpeellisia vähäisiä muutoksia sopimuksiin.

Sopimussuhde tarjouskilpailun voittajan kanssa ei synny vielä tämän päätöksen perusteella, vaan vasta allekirjoitetuilla sopimuksilla.

Sopimukset voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asiaa koskeva suorahankintailmoitus on julkaistu julkisten hankintojen ilmoituskanavassa.

Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLogoHub Oy
tiedKaupunkiympäristö, tonttipalvelut
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kylk § 242
Liite 1:Investointisopimus liitteineen
Liite 2:Käyttöoikeussopimus liitteineen