Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja9124.05.2024 

8572-2023 (10 03 00)

Poikkeamispäätös: Matkaviestintukiaseman sijoittaminen, Perno (P 2023-1320)

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 14.5.2024:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Pernon kaupunginosa (65), korttelin 46 tontti 6, vuokra-alueen pinta-ala n. 130 m2

Osoite: Merilinja, Merilinjanrinne -niminen virkistysalue

Hakija

DNA Tower Finland Oy

Rakennushanke

Rakennetaan 42 m korkea putkimasto. Maston juurelle sijoitetaan elementtirakenteinen laitesuoja A=8,5 m². Maston huoltotienä käytetään viereisen kiinteistön (853-65-46-10) sorakenttä-aluetta.

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 13.11.2021. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

VL: Lähivirkistysalue.

Poikkeukset MRL 58 §:

Matkaviestintukiaseman sijoittaminen asemakaavan mukaiselle lähivirkistysalueelle (VL).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Tonttipalvelut: puoltava

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Pernossa Merilinjanrinne -nimisellä lähivirkistysalueella. Rakennuspaikan ympärillä on pääosin teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta. Tukiasemaa varten tullaan vuokraamaan noin 130 m2 kokoinen alue lähivirkistysalueelta.

Hakija on perustellut poikkeamishakemustaan sillä, että suunniteltu tukiasema varmistaa alueen langattomat telepalvelut ja niiden kehittymisen jatkossakin. Tukiasema tulee palvelemaan mm. liikkuvan laajakaistan asiakkaita. Koska yhden tukiaseman kapasiteetti on rajallinen, tukiasemia tulee rakentaa suhteellisen taajaan, jotta laadukas palvelu turvataan. Hakijan mukaan etäisyydet lähimpiin mastoihin ovat niin suuret, ettei alueelle ole mahdollista saada laadullisesti ja kapasiteetiltaan riittävää palvelua jo olemassa olevia tukiasemapaikkoja hyödyntäen. Alueella ei myöskään ole valmiita rakenteita, joita voisi hyödyntää tukiasemalaitteiden sijoittamisessa. Tukiaseman sijoitus on valittu niin, että se antaa parhaan alueellisen kuuluvuuden. Masto tulee palvelemaan tarvittaessa myös muita teleoperaattoreita. Kun otetaan huomioon hakijan esittämät perustelut tukiasemien tarpeesta, on poikkeamiselle katsottava olevan maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:ssä tarkoitettu erityinen syy.​

Hakija on toimittanut hakemuksensa liitteenä Turun kaupungin kaupunkisuunnittelun ja kaupunkiympäristön kunnossapidon alustavan kannanoton, joka on päivätty 2.11.2023. Kannanoton mukaan estettä tukiaseman sijoittamiselle ei ole, jos tukiasema sijoitetaan 31.10.2023 päivätyn esiselvityksen mukaiselle paikalle. Hakemuksen liitteenä olevasta asemapiirroksesta käy ilmi, että tukiasema sijoitetaan edellä mainitun esiselvityksen mukaiselle paikalle. Kannanoton mukaan tarkemmassa suunnittelussa ja rakentamisessa tulee huomioida, että huoltotie tukiasemalle tulee toteuttaa viereisen tontin liittymän kautta eikä uutta liittymää Merilinjalta rakenneta. Edelleen kannanoton mukaan tukiasema ja huoltotie on sijoitettava siten, ettei puita tarvitse kaataa. Asemapiirroksen mukaan huoltotie ja kulku tukiasemalle toteutetaan viereisen kiinteistön 853-65-46-10 kautta ja olemassa olevaa sorakenttää käytetään huoltotienä ja nostokenttänä. Näin ollen huoltotie vastaa kaupungin kannanotossa esitettyä. Ottaen huomioon kaupungin kannanotossa mainittu puiden säilyttäminen sekä tukiaseman sijoittuminen virkistysalueelle, puolletaan poikkeamispäätöstä ehdolla, että rakentamisen yhteydessä tulee välttää ylimääräistä puiden kaatoa. Hakijalla ei ollut ehtoon huomautettavaa.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1 asemapiirros 23.10.2023

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös​Päätin myöntää hakemuksen ja 23.10.2023 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset

seuraavilla ehdoilla:

Rakentamisen yhteydessä tulee välttää ylimääräistä puiden kaatoa.

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 1150 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (2 kpl), yhteensä 1290 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 29.5.2024.

Christina Hovi

Kaupunkiympäristöjohtaja

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoDNA Tower Finland Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi


Liitteet:

Kypa § 91
Liite 1:asemapiirros 23.10.2023