Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja7807.06.2024 

984-2024 (10 03 01)

Hankekortti Tuomiokirkon ja Vanha Suurtorin alueiden tapahtumainfran rakentamisesta

Keskustan kärkihanke, hankepäällikkö Tuija Alihaanperä, Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, miljöösuunnittelija Tomi Hangisto 21.5.2024

Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin alueet ovat keskeisiä tapahtuma-alueita Turussa. Vanhalla Suurtorilla on jo vuosikymmenien ajan järjestetty Keskiaikaset markkinat (nyk. Keskiajan Turku) ja Vanhan Suurtorin joulumarkkinat (nyk. Vanhan Suurtorin joulu). Niiden lisäksi alueella järjestetään useita muita tapahtumia erityisesti kesäviikonloppuisin. Tuomiokirkontorilla puolestaan on ollut vuodesta 2020 alkaen touko–elokuussa Kirkkopuisto terassi, ja torilla on järjestetty DBTL-tapahtuma vuodesta 2019 lähtien. Niiden lisäksi torialueella järjestetään vuosittain muutamia pienempiä tapahtumia, kuten Suvivirsikirkko.

Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin alueen nykyinen tapahtumainfra ei palvele parhaalla mahdollisella tavalla tapahtumien järjestämisen tarpeita. Vanhalla Suurtorilla on tarjolla sähköä, puistossa on puistovesijohto mutta viemärit puuttuvat kokonaan. Tuomiokirkontorilla infraa ei juuri ole, ja esimerkiksi Kirkkopuiston terassia lähinnä oleva vesipiste sijaitsee Piispankadun ja Tuomiokirkkokadun risteysalueella. Alueiden valaistus kaipaa myös uusimista.

Hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa alueille sellainen tapahtumainfra, joka palvelee tapahtumajärjestäjiä ja helpottaa tapahtumien järjestämistä. Hankkeen alussa keskusteltiin tapahtumajärjestäjien kanssa heidän kokemuksistaan ja näkemyksistään infratarpeista. Tapahtumainfran rakentaminen tukee myös Vanhankaupungin kehittämisen tavoitetta aktivoida alueen ympärivuotista elävyyttä tarjoamalla toimijoille mahdollisuuden tuottaa kaikenikäisille suunnattua ja ympärivuotista kulttuuri-, tapahtuma-, liikunta- ja palvelutarjontaa.

Koska suunnittelualue on yksi valtakunnan merkittävimmistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä, suunnittelussa huomioitiin mm. rakennuspaikan erityispiirteet, suojelutilanne ja tarve arkeologiseen valvontaan tai tutkimukseen. Vesi-, viemäri- ja sähkösuunnittelusta vastasi Ramboll oy, valaistussuunnittelusta vastasi Turku Energia ja geosuunnittelusta Sweco Oy. Kaupungin monet asiantuntijat olivat tiiviisti mukana suunnittelun eri vaiheissa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.2.2023 § 32 Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen päivityksen. Ohjeen mukaan ​​​​​​kaupunkiympäristöjohtaja hyväksyy hankekortin päätöspöytäkirjalla, kun infrahankkeen kustannusarvio tai sen vaihteluvälin keskiarvo on alle 3 miljoonaa euroa.

Tuomiokirkontori ja Vanhan Suurtorin alueiden tapahtumainfran rakentaminen on em. ohjeen mukaan yksittäinen perusinvestointi, josta tehdään hankekortti. Hankekortissa esitetään mm. hankkeen kuvaus, laajuus, kustannusarvio ja mahdollinen toteutusaikataulu.

Hankkeen rakennusosatasoinen kustannusarvio on 2​ 002 000 euroa (alv 0 %, MAKU: 131,6; 8/2023, 2015=100). Kustannusarvio sisältää rakennusosien lisäksi arkeologisen valvonnan ja tutkimuksen, työmaa- ja tilaajatehtävät, sekä hankevarauksen (30 %).

Hankekortin ovat laatineet miljöösuunnittelija Tomi Hangisto, suunnittelija Samuli Saarinen ja hankepäällikkö Tuija Alihaanperä. Hankkeen kustannusarvion laadinnasta on vastannut Ramboll Oy, Turku Energia ja Tomi Hangisto.

Liite 1​​Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin alueiden tapahtumainfra -hankekortti 21.5.2024

Liite 2​Hankekortin liite suunnitelmakartat ​(Salassa pidettävä, salauksen peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 §:n 1 momentin kohta 7)

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös​​Päätin hyväksyä 21.5.2024 päivätyn hankekortin Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin alueiden tapahtumainfran rakentamisesta.

Christina Hovi

kaupunkiympäristöjohtaja

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedAlihaanperä Tuija
tiedGrönholm Björn
tiedHangisto Tomi
tiedHintsanen Timo
tiedLinnakoski Kari
tiedMäenpää Jukka
tiedSaarinen Samuli
tiedSuonpää Kimmo


Liitteet:

Kypa § 78
Liite 1:Hankekortti - Tuomiokirkon ja Vanhan Suutorin alueiden tapahtumainfra
Liite 2:Suunnitelmakartat_Tuomiokirkon ympäristö_ tapahtumainfra