Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, tonttipalvelut 
Tonttipäällikkö11431.05.2024 

2926-2020 (10 00 02)

Turun kauppatorin maanvuokrasopimusten tarkistaminen (6G ja 6K)

Maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 30.5.2024:

Kaupunki ja Turun Toriparkki Oy allekirjoittivat 16.5.2017 maanvuokrasopimuksen, jolla Turun Kauppatorin maanalaisen tilan hallintaoikeus siirtyi Turun Toriparkki Oy:lle. Maanalaisen vuokra-alueen yläpinnaksi on maanvuokrasopimuksessa määritetty pysäköintilaitoksen yläpohjan ja kauppatorin kannen välinen vesieriste.

Kiinteistö Oy Turun Toripalviljongit ja Turun kaupunki allekirjoittivat 16.4.2020 maanvuokrasopimuksen, jolla asemakaavassa kauppatorin pinnalle osoitettujen ”paviljonkien” alueiden hallintaoikeus siirtyi Kiinteistö Oy Turun Toripalviljongeille. Maanvuokrasopimuksessa toripaviljonkien vuokra-alueen alapinnaksi määritettiin kauppatorin alle rakennetun pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinta.

Kiinteistö Oy Turun Toripalviljongit ja Turun Toriparkki Oy ovat esittäneet kaupungille, että molempia maanvuokrasopimuksia tarkistetaan siten, että paviljongin alla olevat hissi- ja porrashuonetilat siirretään toriparkin maanvuokrasopimuksesta toripaviljonkien maanvuokra-alueeseen.

Maanvuokrasopimusten tarkistukset liittyvät omistusjärjestelyyn, jolla Turun Toriparkki Oy:n toteuttamat hissi- ja porrastilat siirretään apporttijärjestelyin Kiinteistö Oy Turun Toripalviljonkien omistukseen.

Paviljonkirakennusten maanvuokra-alueiden alapinnaksi määritetään hissi- ja porrashuonetilojen alapohjan lattiapinta. Kiinteistö Oy Turun Toripaviljonkien vuokra-alueeseen vertikaalisesti liitettävät paviljonkirakennusten hissi- ja porrashuoneet ja niiden alatasot on osoitettu liitteessä 1.

Voimassa olevaa 16.4.2020 allekirjoitettua Turun kaupungin ja Kiinteistö Oy Turun Toripaviljongit välistä maanvuokrasopimusta tarkistetaan vuokrakohteen määrityksen osalta seuraavasti:

​” Vuokra-alueiden alapintana on vuokra-alueen alle rakennettavan pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinta lukuun ottamatta toripaviljonkien hissi- ja porrashuonetilojen kohdalla, jossa vuokra-alueiden alapintana on toriparkin K2-kerroksen lattiapinta, joka osoitettu tämän maanvuokrasopimuksen liitteessä 1”.

Muutoin noudatetaan 16.4.2020 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen ehtoja.

Voimassa olevaan Turun kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n väliseen 16.5.2017 allekirjoitettuun maanvuokrasopimuksen kohtaan 1.2 lisätään seuraava täsmennys:

”Vuokra-alueen yläpintana on pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinta. Selvyyden vuoksi todetaan, että Toripaviljonkien hissi- ja porrashuonetilat eivät sisälly vuokra-alueeseen”.

Muutoin noudatetaan 16.5.2017 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen ehtoja.

Liite 1​K2 -alempi pysäköintitaso

Liite 2​Toripaviljongit sopimustarkistus

Liite 3​Toriparkki sopimustarkistus

Tonttipäällikkö Essi Korpela:

Päätös​Päätin, että Turun kaupungin ja Kiinteistö Oy Turun Toripaviljonkien väliseen 16.4.2020 allekirjoitettuun maanvuokrasopimukseen ja Turun kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n välillä 16.5.2017 allekirjoitettuun maanvuokrasopimukseen tehdään tämän esityksen liitteiden 2 ja 3 mukaiset tarkistukset, jolla paviljonkirakennusten hissi- ja porrashuonetilat sisällytetään Turun Toripaviljonkien ja kaupungin väliseen maanvuokrasopimusalueeseen

Essi Korpela

Tonttipäällikkö

​Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Turun Metro
aoKiinteistö Oy Turun Toripaviljongit
tiedTurun Toriparkki Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedGraan Riina


Liitteet:

Kypatont § 114
Liite 1:K2 -alempi pysäköintitaso
Liite 2:Toripaviljongit sopimustarkistus
Liite 3:Toriparkki sopimustarkistus