Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23311.06.202410

10866-2016 (630)

Itäisen Rantakadun Itälaiturin kalusteet (kaupunginosa V)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Itäisen Rantakadun Itälaituria koskeva ympäristösuunnitelma, jolla alue on suunniteltu kalusteiden ja valaistuksen osalta valmiiksi.

Kylk § 233

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski 27.5.2024:

Taustaa

​Itäisen Rantakadun Itälaiturin katu- ja liikennesuunnitelmat välillä Purserinpolku – vanha muuntamorakennus on 14.8.2018 § 327 hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa. Alueen kalustamista koskeva ympäristösuunnitelma oli tuolloin ainoastaan oheismateriaalina, joten sitä ei katu- ja liikennesuunnitelmien yhteydessä hyväksytty toteutettavaksi.

Kohteen maanrakennusurakka valmistui tapahtumainfran (vesi- ja sähköpollarit) sekä liikennettä ohjaavien pollarikalusteiden osalta syksyllä 2020. Siitä asti alue on muun kalustuksen osalta ollut keskeneräinen. Myöskin valaistus toteutettiin tuolloin myös toisin kuin suunnitelmassa oli esitetty. Syynä oli silloisen tarjouksen korkea hinta.Nyt vetovoimapotentiaalia omaava arvokas ranta-alue esitetään saatettavaksi ympäristösuunnitelman mukaiseen kuntoon myös kalusteiden ja valaistuksen osalta.

Suunnitelma

Laiturialue rajataan muusta katualueesta viherseinäkkeillä. Näin saadaan ranta-alueelle muodostettua aukiomaista kaupunkitilaa. Aurinkoiseen ilmansuuntaan, kohti jokisuun näkymiä avautuva tila kalustetaan istuimin ja istutusaltain palvelemaan oleilua ja viivähtämistä. Viherseinäkkeet tuovat vanhalle telakka-alueelle viihtyisää vihreyttä. Lisäksi ne mahdollistavat kaupunkiviljelyn. Alueella on hyvät edellytykset kehittyä monipuolisesti palvelevaksi kaupunkikeitaaksi.

Suunnitelmassa uusitaan 5 valaisinpylvästä. Valaisinpylväiden muotokieli ja materiaali viittaavat alueen telakkahistoriaan.

Kaikki kalusteet tekniikkapollareita ja valaisimia lukuun ottamatta ovat siirreltävissä. Tämä mahdollistaa massatapahtumien järjestämisen alueella.

Kuuleminen

​Suunnitelma oli nähtävillä 18.3. – 2.4.2024. Siitä jätettiin yksi muistutus.

​Muistutus koski ravintolan toimintaa, käytännössä sen aluerajausta ja jätehuoltoa. Muistutuksessa esitettiin huoli irrallisten kalusteiden siirtymisestä merelle päin.

​Vastaus muistutukseen:

​Kadun kalusteet muodostettavassa aukiomaisessa tilassa sijaitsevat nosturista katsoen yläjuoksun puolella, eivätkä ne ole siinä mielessä siirreltäviä kuin muistuttaja kuvailee. Kalusteiden idea on se, että niitä ei ole perustettu maahan kiinteästi vaan ovat pulttikiinnitteisiä tai massaltaan sen verran raskaita, että käsin siirtely ei onnistu. Tästä huolimatta tarvittaessa erilaisten massatapahtumien aikana kalusteet voidaan ryhmitellä toisin eli palvelemaan kutakin tapahtumaa.

​Muistutuksessa esitetyt mutta tähän hankkeeseen kuulumattomat seikat on kuitenkin informoitu eteenpäin asianosaisille tahoille.

​Nähtävillä olon jälkeen kalusteiden määrää on tarkistettu istutusasioiden osalta siten, että alkuperäinen toiminnallinen ajatus edelleen toteutuu.

Kustannusarvio

​Kaluste- ja pylväshankinnan kustannusarvio on 377 000 euroa (alv 0 %) sisältäen asennuksen. Kustannusarvio sisältää myös 10 % hankevarauksen. Kustannusarvio perustuu Maarakennuskustannusindeksin pistelukuun 131,6 (maaliskuu 2024, 2015 = 100).

​Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti hankkeen kustannukset jäävät kaupunkirakentamisjohtajan hyväksyttäväksi.

Liite 1​Itäisen Rantakadun Itälaiturin ympäristösuunnitelma W 5601 116 muutos B, pvm. 22.4.2024

Oheismateriaali 1​Muistutus

Oheismateriaali 2​Kaupunkiympäristöautakunta 14.8.2018 § 327 ja sen liite 2 sekä oheismateriaali 7

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Itäisen Rantakadun Itälaiturin ympäristösuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPuronto Antti
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 233
Liite 1:Itäisen Rantakadun Itälaiturin ympäristösuunnitelma W 5601 116 muutos B, pvm. 22.4.2024