Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20628.05.20245

2666-2023 (10 03 01, 08 00 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa asiassa, Pihlajaniemi

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt Pihlajaniemen kaava-alueen katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Kaksi yksityishenkilöä, joista toinen omistaa Rykmentintiehen rajautuvan kiinteistön, on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Kylk § 206

Ympäristöjuristi Nina Mattila 20.5.2024:

Kaupunkiympäristölautakunta on 19.3.2024 § 90 hyväksynyt Pihlajaniemen asemakaava-alueen osan katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat; Ryhmentintie väli Vähäheikkiläntie - Alokkaantie ja Saattueenpuisto. Kaksi yksityishenkilöä on tehnyt päätöksestä valituksen. Toinen yksityishenkilöistä omistaa Rykmentintien ja Puistomäenkadunkulmassa sijaitsevan kiinteistön. Valituksessa vaaditaan lautakunnan päätöksen muuttamista tietyiltä osin tai sen kumoamista. Lisäksi valituksessa vaaditaan täytäntöönpanokieltoa.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa 17.6.2024 mennessä.

Lausunto

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 85 §:n mukaan katu rakennetaan kunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Katu on suunniteltava ja rakennettava siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Suunnitelmasta säädetään tarkemmin maankäyttö- ja rakennusasetuksessa (MRA), jonka 41.1 §:n mukaan katusuunnitelmassa tulee esittää katualueen käyttäminen eri tarkoituksiin sekä kadun sopeutuminen ympäristöön ja vaikutukset ympäristökuvaan, jos se alueen tai rakentamistoimenpiteen luonteen vuoksi on tarpeen. MRA:n 41.2 §:n mukaan katusuunnitelmasta tulee käydä ilmi kadun liikennejärjestelyperiaatteet, kuivatus ja sadevesien johtaminen, kadun korkeusasema ja päällystemateriaali sekä tarvittaessa istutukset ja pysyväisluonteiset rakennelmat ja laitteet.

Valitukset kohdistuvat Rykmentintien katusuunnitelmaan välillä Vähäheikkiläntie-Esikunnankatu. Toinen valittajista omistaa suunnittelualueeseen rajoittuvan kiinteistön 853-43-12-31. Alueella on 25.11.2023 voimaan tullut Pihlajaniemen asemakaava, jossa suunnittelualue on merkitty kaduksi. Valittajat valittivat myös kyseisestä asemakaavasta ja kaava on tullut voimaan, korkeimman hallinto-oikeuden hylättyä valituslupahakemuksen.

Valittajien omistaman kiinteistön kohdalla on Rykmentintien reunassa asemakaavamerkintä max 50 dBA. Kaavamääräyksen mukaan ”Merkintä osoittaa, että katualueelta aiheutuva päivämelutaso saa sen viereisen asumiseen varatun korttelialueen tonttien pääosalla olla korkeintaan 55 dBA.” Lisäksi kiinteistön kohdalla on asemakaavaan merkitty ”Säilytettävä/ istutettava/ täydennettävä puurivi”.

Katusuunnitelmassa on osoitettu Rykmentintien varrelle istutettavia suuria lehtipuita. Katualueen leveys ja melusuojauksen tarve on ratkaistu asemakaavassa. Meluaidan korkeus täyttää asemakaavamääräyksen vaatimukset. Aukko melusuojaukseen on tehty olemassa olevan liittymän mukaisesti. Lisäksi Puistomäenkadun puolelta jää mahdollisuus tarvittaessa tehdä liittymä tontille. Suojatien sijainnit, jalkakäytävän ja pyörätien sijainnit on osoitettu alueen yleinen liikennöintitarve ja turvallisuus huomioiden. Jalkakäytävän ja pyörätien poistaminen valittajan kiinteistön kohdalta johtaisi liikenneturvallisuuden heikentymiseen. Poistamisesta aiheutuisi turhia ja ylimääräisiä kadunylityksiä sekä järjestely ohjaisi pyöräilijöitä ajamaan väärään suuntaan yksisuuntaisella pyörätiellä

Yksittäisten kiinteistöjen omistajien ja käyttäjien tarpeet on pyritty huomioimaan suunnitelmassa, sillä tasolla kuin on mahdollista. Valittajien muistutukseen annetusta vastauksesta ilmenee, että heille on ehdotettu, että kaupunki siirtäisi kustannuksellaan tonttiliittymän Rykmentintieltä Puistomäenkadulle, mutta ehdotusta ei hyväksytty.

​Katusuunnitelmaehdotus on ollut lain edellyttämällä tavalla nähtävillä ja siitä on ollut mahdollisuus jättää muistutus. Puolustuskiinteistöille on tiedotettu nähtävillä olosta eikä se ole jättänyt ehdotuksesta muistutusta. Katanpäänpuiston sijainti on osoitettu asemakaavassa. Sitä koskeva puistosuunnitelma tulee lautakunnan käsiteltäväksi myöhemmin.

Korvausvelvollisuutta koskeviin kysymyksiin vastaaminen ei kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan. Hallinto-oikeus tutkii päätöksen lainmukaisuuden eikä se voi muuttaa tai kumota päätöstä, sillä perusteella, että joku toinen suunnitteluratkaisu olisi valittajien mielestä parempi. Suunnittelualue on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu kaduksi. Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että katusuunnitelma täyttää MRL:n ja MRA:n katusuunnitelmalle asettamat vaatimukset.

Edellä esitetyn perusteella lautakunta katsoo, että valitukset tulisi hylätä. Myöskään päätöksen täytäntöönpanoa ei tule kieltää.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristöjuristi Nina Mattila, puh. 040-6741633, s-posti nina.mattila@turku.fi, osoite Turun kaupungin Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1​Valituskirjelmä liitteineen (salassa pidettävä, salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24.1 § 25 kohta)

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus


Liitteet:

Kylk § 206
Liite 1:Valituskirjelmä liitteineen (salassa pidettävä, salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24.1 § 25 kohta)