Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21428.05.202413

3054-2024 (10 03 01)

Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelma koskien kadun geometrian oikaisua Runosmäki-124-2 kohdalla runkolinjan vuoksi

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään suunnitelma Kuninkojan-kaaren mutkan oikaisusta runkolinjareitin turvallisuuden ja toimivuuden parantamiseksi.

Kylk § 214

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Riina Rasimus 20.5.2024:

 

Nykytila ja suunnittelun tavoitteet

 

Suunnittelun kohteena on Runosmäen kaupunginosassa sijaitseva Kuninkojankaaren s-mutka tontin Runosmäki-124–2 ja Parolanpuiston kohdalla. Kohde kytkeytyy Kuninkojankaarelle suunniteltujen uusien runkolinjapysäkkien tulevaan toimintaan.

 

Kuninkojankaari on suunnittelualueen kohdalla noin 6,6 metriä leveä, jossa on molemmissa reunoissa korkea reunakivi. Kadun eteläreunassa on asfaltoitu yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, joka on erotettu kadusta erotuskaistalla. Yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän eteläpuolella on nykyinen oja.

 

Parannettava kadun kohta on nykyisellään jyrkkä ja jyrkkään kohtaan osuva s-mutka tekee linja-autojen kohtaamisesta haasteellista. Suunnittelun tavoitteena on parantaa ja helpottaa uuden runkolinjareitin linja-autojen kulkua ja kohtaamista suunnittelualueella.

 

Alueella on voimassa oleva asemakaava (10.12.2001). Suunnittelualueen katualue rajoittuu etelässä Parolanpuiston lähivirkistysalueeseen ja pohjoisessa toimitilarakennusten korttelialueeseen.

 

Suunnitelmat

 

Kuninkojankaaren poikkileikkaus tulee säilymään nykyisellään ja betonikivellä erotettu yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä säilyy kadun eteläpuolella. Yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän taustalla tulee kulkemaan jatkossa myös oja.

 

Kadun nykyistä s-mutkaa loivennetaan siirtämällä katua mutkan kohdalta Parolanpuiston puolelle. Katu siirtyy enimmillään noin 12 metriä nykyisestä sijainnistaan etelään päin. Katua loivennetaan myös korkeussuunnassa nostamalla kadun tasausta mäen alta. Tasaus lähtee nousemaan suunnittelualueen länsipuolelta, nykyisen palvelutalon puolivälin kohdilta ja jatkaa nousua mäen päälle saakka, jossa se liittyy nykyisiin rakenteisiin.

 

Parolanpuistosta poistetaan nykyistä puustoa ja kasvillisuutta kadunrakentamisen vaatimassa laajuudessa.

 

Parolanpuistossa oleva kuntoilureitti säilytetään nykyisellään ja yhteys kuntoilureitiltä Kuninkojankaaren yhdistetylle pyörätielle ja jalkakäytävälle uusitaan.

 

Katu kuivatetaan nykyiseen huleveden runkolinjaan uusilla hulevesikaivoilla ja Parolanpuistosta tulevat vedet kuivatetaan kadun eteläreunaan suunniteltuun avo-ojaan.

 

Kadun nykyinen valaistus uusitaan tarvittavilta osin.

 

Kuva 1. Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelma.

 

Nähtävilläolo

 

Katu- ja puistosuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 29.4. - 13.5.2024 välisen ajan. Suunnitelmista ei jätetty nähtävilläolon aikana yhtään muistutusta.

 

Kustannukset

 

Hankkeen hankesuunnitelmatasoinen kustannusarvio on 315 000 euroa ja se sisältää tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 30 % hankevarauksen. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,6 (2015=100, elokuu 2023).

 

Hanke rahoitetaan runkolinjaston investointivaroista. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelma Runosmäki-124-2 kohdalla ja Parolanpuisto (osa), KW9152002, 19.4.2024

 

Kaupunkiympäristöjohtaja   Christina Hovi

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 214
Liite 1:Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelma Runosmäki-124-2 kohdalla ja Parolanpuisto (osa), KW9152002, 19.4.2024