Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21028.05.20249

3065-2024 (10 03 01)

Kuninkojankaaren katu-, puisto-, ja liikenteenohjaussuunnitelmat koskien runkolinjaston uusia linja-autopysäkkejä

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään suunnitelmat uusista runkolinjaston linja-autopysäkeistä sekä kääntöpaikan poistamisesta Kuninkojankaarella Perennakadun risteyksen lähettyviltä.

Kylk § 210

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Seppo Kaunisto, ja kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Riina Rasimus 20.5.2024:

 

Nykytila ja suunnittelun tavoitteet

 

Suunnittelun kohteena on Runosmäen kaupunginosassa sijaitseva Kuninkojankaari Perennakadun risteyksen lähettyvillä.

 

Kuninkojankaari on suunnittelualueen kohdalla noin 6,5 metriä leveä katu, jossa on linja-autojen kääntöpaikka osittain ajoradan molemmin puolin. Kääntöpaikan eteläreunassa on nykyinen linja-autopysäkki.

 

Suunnittelualueella on voimassa oleva asemakaava. Kohde sijaitsee osittain kahdella eri kaava-alueella, joista toinen on tullut voimaan vuonna 2002 ja toinen 2006.

Pääosin suunnittelualue sijaitsee asemakaavan katualueella, mutta sijoittuu osittain myös lähivirkistysalueelle.

 

Suunnitelman tavoitteena on toteuttaa Kuninkojankaarelle uudet linja-autopysäkit, jotka mahdollistavat uuden runkolinjareitin liikennöinnin. Nykyinen linja-autojen kääntöpaikka poistetaan.

 

Suunnitelmat

 

Kuninkojankaaren ajoradan leveydeksi on suunniteltu 6,5–7 metriä. Ajoradan molemmille puolille on suunniteltu yhdelle nivelbussille mitoitetut runkolinjapysäkit pysäkkisyvennyksenä. Pysäkkien odotustila erotetaan reunakivellä pysäkkisyvennyksestä. Pysäkit varustetaan katoksilla sekä roska-astioilla.

 

Pysäkkien molemmille puolille on suunniteltu betonilaattapintaiset jalkakäytävät ja pysäkkien odotustilat. Kadun pohjoispuolella olevan pysäkin jalkakäytävä liittyy osittain asfaltoituna Lupiinipolkuun ja eteläpuolella Kuninkojankaaren ja Perennapolun nykyiseen yhdistettyyn pyörätiehen ja jalkakäytävään. Eteläpuolelle on suunniteltu pysäkkikatoksen yhteyteen kaaritelineillä varustettu pyöräpysäköintipaikka.

 

Kuninkojankaaren ja Perennakadun nykyisin osittain korotettu risteysalue on suunniteltu tasaiseksi ilman korotusta. Kuninkojankaaren ylittävä suojatieyhteys säilytetään ja Perennakadun ylittävästä suojatiestä tehdään pyörätien jatke.

 

Katu kuivatetaan nykyiseen huleveden runkolinjaan uusilla hulevesikaivoilla.

 

Katualueen reuna-alueelta poistetaan katupuu eteläisen pysäkin kohdalta ja istutetaan uusia katupuita kolme kappaletta. Katualueen pohjoisreunassa runkolinjapysäkin kohdalla korvataan tontin katualueelle istuttamia huonosti kasvuun lähteneitä puuntaimia istuttamalla riviin uusia katupuita, yhteensä kahdeksan kappaletta.

 

Kadun nykyinen valaistus uusitaan tarvittavilta osin.

 

Kuva 1. Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelma.

 

Nähtävilläolo

 

Katu- ja puisto- sekä liikenneohjaussuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 29.4. - 13.5.2024 välisen ajan. Suunnitelmista ei jätetty nähtävilläolon aikana yhtään muistutusta.

 

Liikenteenohjaussuunnitelmaan on tehty teknisluontoinen muutos, jossa pysäkkien merkit on uudelleen sijoitettu ja samalla suunnitelmasta on Kuninkojankaarelta poistettu turhat pysäköintikieltoalueen ja nopeusrajoitusalueen merkit.

 

Kustannukset

 

Hankkeen rakentamissuunnitelmapohjainen kustannusarvio on 300 000 euroa ja se sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 10 % hankevarauksen. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,6 (2015=100, elokuu 2023).

 

Hanke rahoitetaan runkolinjaston investointivaroista. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelma Runosmäki-124-1 kohdalla ja Keisarinkruunu ja Perennapolku Runosmäki-123-1 kohdalla, KW9152001, 19.4.2024

 

Liite 2                                  Ote Kuninkojankaaren liikenteenohjaussuunnitelmasta L 8792 001, 24.4.2024

 

Kaupunkiympäristöjohtaja   Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kuninkojankaaren katu-, puisto- sekä liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 210
Liite 1:Kuninkojankaaren katu- ja puistosuunnitelma Runosmäki-124-1 kohdalla ja Keisarinkruunu ja Perennapolku Runosmäki-123-1 kohdalla, KW9152001, 19.4.2024
Liite 2:Ote Kuninkojankaaren liikenteenohjaussuunnitelmasta L 8792 001, 24.4.2024