Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja8617.05.2024 

199-2024 (10 03 00)

Poikkeamispäätös: Pysäköintihalli, Herttuankulma (P 2024-17)

ympäristölakimies Nina Mattila 8.5.2024:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kiinteistötunnus: 853-61-7-39

Osoite: Hoviväenkatu 1

Hakija

TVT Asunnot Oy

Rakennushanke

Pysäköintihalli

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 07.07.2018. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

LPA-1: Autopaikkojen korttelialue. Pysäköintilaitos on suunniteltava ja toteutettava siten että sen myöhempi laajentaminen kaavan sallimaan rajaan asti on mahdollista niin, että laitosta voidaan ainakin osittain käyttää myös laajennustöiden aikana. Pysäköintilaitokset on katettava hulevettä viivyttävin viherkatoin, joille saa sijoittaa ympäröiviä korttelialueita palvelevia piha- ja oleskelualueita.

Pihakannet, I-kerroksiset rakennusosat sekä LPA-alueiden katot on toteutettava niin, että kattopinta-alasta vähintään 2/3 on hulevesiä viivyttävää viherkattorakennetta, jonka pidätyskerroksen paksuus on vähintään 70 mm.

Poikkeukset (MRL 58 §)

Rakennusoikeus kerrosalaneliömetreinä. Asemakaava mahdollistaa tontille 6000 k-m2:n rakentamisen, toteutetaan 7004 k-m2.

Rakennuksen tai sen osan suurin kerrosluku. Rakennus on pääosin kaavan mukaisesti III-kerroksinen, mutta haetaan poikkeamista toteuttaa rakennus osittain 4-kerroksisena.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Kyseessä on pysäköintihallin uudisrakentaminen Herttuankulmaan. Pysäköintihalli tulee aluetta ympäröivien korttelien asukas- ja vieraspysäköintikäyttöön. Pysäköintihalliin sijoittuu noin puolet korttelien 7, 17, 18 ja 19 autopaikoituksesta (853-61-7, -17, -18 ja -19). Halli toteutetaan voimassa olevan asemakaavan rakennusoikeus ja kerrosluku ylittäen. Hakijan perustelujen mukaan tontin 7-39 muoto aiheuttaa pientä tehottomuutta hallin dimensioihin, joten asemakaavassa määritetty 6000 k-m2:n rakennusoikeus ylittyy n.16,7%, tarvittavan rakennusoikeuden ollessa 7004 m2. Poikkeama tarvitaan paitsi asemakaavan määrittämän rakennusoikeudellisen kerrosalan ylitykseen, myös kerroskorkeuteen. Asemakaava mahdollistaa 3-kerroksisen rakentamisen, mutta hallista on tulossa 3,5-kerroksinen.

Ylitys rakennusoikeuden ja kerrosmäärän osalta pohjautuu suoraan kortteleiden talojen vaatimaan autopaikkamäärään. Käytännössä vaihtoehtoina on joko hakea poikkeusta autopaikkamäärää vähentäväksi kaavan vaateesta tai hakea poikkeusta kaavamääräystä suuremman parkkihallin toteuttamiseksi. Suunnitelmissa autopaikkoja on muutama enemmän, kuin minimivaade on (vaade 220 paikkaa, toteutus 233 paikkaa). Ylin ns. puolikas kerros on luonnikas rakentaa kuitenkin täyteen porrashuoneeseen saakka, jotta käynti myös ylimmän kerroksen autopaikoille onnistuu. Asuinrakennusten suunnittelun ollessa osittain kesken, on myös oletettavissa, että asuintalojen lopullinen kerrosala ja asuntomäärä hieman tarkentuu, joten muutama ylimääräinen paikka saattaa tämän myötä olla tarpeen.

Vaikka haettu rakennusoikeuden ylitys on suuri, voidaan sitä puoltaa, koska kyseessä on autohalli, joka tulee alueen asukkaiden käyttöön. Autohallin kerrosalan lisäys ai aiheuta sellaista arvonnousua, joka edellyttäisi maankäyttösopimuksen solmimista. Alueella tarvitaan autopaikkoja ja esimerkiksi kadunvarsipysäköinti ei ole alueella mahdollista. Hakijaa pyydettiin tutkimaan, voisiko korkeamman puolen pysäköintihallia kääntää Juhana Herttuan Puistokadulle päin, vaikka porrashuone jäisikin toiseen päähän. Hakija toimitti selvityksen, jonka pohjalta todettiin, ettei rakennuksen kääntäminen tuota parempaa lopputulosta. Hanketta on käsitelty kaupunkikuvatyöryhmässä 24.1.2024. Työryhmän lausunto on huomioitu poikkeamispäätöksen ehdoissa. Lisäksi ehdoissa on huomioitu, että naapuritontille 7-35 on käynnistymässä asemakaavamuutos, jossa sille tutkitaan asumista.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1 asemapiirros 4.1.2024

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös​Päätin myöntää seuraavilla ehdoilla hakemuksen ja 4.1.2024 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Rakennuksen ilta- ja yöaikaiseen valaistukseen tulee kiinnittää huomiota osana asuinaluetta.

Rakennuksen sisältä tulevan ajovalojen häikäisyhaitan poistaminen tulee suunnitella.

Erityisesti Juhana Herttua puistokadun julkisivun suunnittelun osalta tulee miettiä osana uutta asuinaluetta.

Rakennukseen tulee toteuttaa asemakaavan mukaisesti viherkatto, joka olisi hyvä istuttaa kotimaisilla ketolajeilla. Rakennukseen päätyseinään tulee toteuttaa viherseinä.

Tontin 853-61-7-35 puoleiselle reunalle tulee istuttaa puita ja pensaita.

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 1150 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (6 kpl), yhteensä 1570 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 22.5.2024.

Christina Hovi

Kaupunkiympäristöjohtaja

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoTVT Asunnot Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi


Liitteet:

Kypa § 86
Liite 1:asemapiirros 4.1.2024