Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21328.05.202412

2841-2024 (10 03 01)

Kivimäen (osan) puistosuunnitelma (VIII kaupunginosa)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään puistosuunnitelma koskien Kivimäen itäosaa.

Kylk § 213

Kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, maisemasuunnittelija Tiina Puska 23.5.2024:

Tausta, nykytila ja suunnittelun tavoitteet

Suunnittelukohde sijaitsee Turun kaupungin VIII (008) kaupunginosassa, Kakolanmäellä, ent. vankilan päärakennuksen ja ent. lääninvankilan välissä. Kohde on merkitty asemakaavassa VP/RKY eli puisto/valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Asemakaavan mukainen Kivimäen puisto sisältää osittain pysäköintitalon rakennuspaikan, näin ollen pysäköintitalon katto muodostaa osan Kivimäen puistosta. Tämän puiston osan suunnitelma hyväksytään osana kiinteistölle myönnettävää rakennuslupaa. Katon viitesuunnitelma on oheismateriaalina 1.

Suunnittelukohde on ollut aikoinaan kallioista sekä osin puustoista ja heinikkoista karua ympäristöä, kohde on toiminut myös mm. paikoitusalueena. Lähivuosina Kakolanmäen uudisrakentamisen työmaiden myötä kohde on muuttunut lähinnä sorakentäksi, reunoillaan vain muutama vaahtera. Kivimäen puistoa halkoo Kivimäenpolku, kohde rajautuu siihen länsireunaltaan.

​Maaston korkeuserot ovat suuret, maa laskee kohteesta sekä pohjoiseen Kakolankadulle että etelään Lohrmanninaukiolle. Lisäksi itäpuolella on jyrkkä, useita metrejä syvä kallioleikkaus. Aivan leikkauksen viereen, pohjalle, ns. entisen Rivieran alueelle, on rakennettu pysäköintitalo. Sen katto on sorakentän korkeudella. Pysäköintitalo sijaitsee osittain puiston puolella ja osittain tontilla. Puistosuunnitelmassa otetaan kantaa sorakentän lisäksi pysäköintitalon katon ulkonäköön esittämällä katolle niitty huomioiden alueen luonne ja arvokkuus.

Laaditun puistosuunnitelman tavoitteena on palauttaa alue sorakentästä virkistyskäyttöön eli muodostaa siitä viihtyisä, ympäristöönsä sopiva puiston osa.

Puistosuunnitelma

Yhteydet

​Kohteen vieressä kulkee vilkas kävely- ja pyöräilyväylä Kivimäenpolku ja kohde on saavutettavissa kahdesta suunnasta. Kivimäenpolku ei ole esteetön, koska sen Tiililinnankadun puoleisessa päässä on portaat. Portaiden kiertoyhteys on huomattavan paljon liian jyrkkä esteettömäksi yhteydeksi. Kohteen lähelle pääsee autolla eli Kakolankadulle ja Lohrmanninaukiolle.

​Kivimäenpolun varrelle tehdään huoltoliikenteen kääntöpaikka. Kohteessa on kävely-yhteys pysäköintitalon katolle, joka on osa Kivimäen puistoa.

Toiminnot ja varusteet

​Kohde on puisto, jossa voi viivähtää ilman rakennettuja aktiviteettejä. Kohteen pohjoiskärkeen rakennetaan pieni nurmialue auringonottoon, piknikille ja leikkiin. Kasvillisuuden sekä eri pintamateriaalien avulla muodostetaan istuskelupaikkoja, jotka kalustetaan penkein, istuimin ja pöytä-penkkiyhdistelmällä. Kalusteiden valinnassa suositaan materiaalina luonnonkiveä ja puuta. Maanpinnan materiaaleina käytetään nurmikon lisäksi kahta eri sävyistä murske-/sorapintaa jalankulun helppous huomioiden. Korkeuseroista johtuen kohdetta porrastetaan matalin graniittisin portain ja aluetta myös aidataan. Aitoja on jo osin rakennettu pysäköintitalon rakentamisen myötä.

Kuivatus

​Kohteen puistomaisen osan (ei katon) kuivatus toteutetaan hulevesipainantein. Lisäksi Kivimäenpolun varrelle asennetaan uusia rumpuja, hulevesikaivo sekä hulevesiputkea. Tasaisilla alueilla hulevedet myös osin imeytyvät pohjamaahan.

Valaistus

Puistossa on tällä hetkellä yksi huonokuntoinen valaisin, mikä poistetaan. Uusia pylväsvalaisimia asennetaan kaksi kappaletta.

Kasvillisuus

​Puisto suunnitellaan kasvillisuudeltaan niukaksi, mutta näyttäväksi ja maisemaan sopivaksi. Nykyiset neljä huonokuntoista vaahteraa poistetaan, uusina istutettavina puina käytetään vaahteroita sekä pihlajia. Tiheä maanpeitepensaiden alue sijoittuu kohteen pohjoisreunaan, jyrkkään luiskaan. Muutoin kohteeseen istutetaan mm. erilaisia näyttäviä koristeheiniä sekä niittykasvillisuutta.

Kustannukset

​Kivimäen (osan) rakentamisen puistosuunnitelmatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 240.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,6 (2015=100, marraskuu 2023). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 30 % hankevarauksen.

​Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannus jää kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

​Pysäköintitalon katolle toteutettavan puiston osan rakentamisesta vastaa pysäköintitalon kiinteistönomistaja.

Muistutukset

​Puistosuunnitelma on ollut nähtävillä 22.4.-6.5.2024 välisen ajan. Määräaikaan mennessä suunnitelmasta ei jätetty yhtään muistutusta.

​Nähtävillä olleessa suunnitelmapiirustuksessa ei ollut leikkausta B-B, ja se on lisätty myöhemmin lisäselvennykseksi.

Liite 1​Kivimäki (osa), puistosuunnitelma W9150005, 8.5.2024

Oheismateriaali 1​Kakolan parkki, puistosuunnitelman viitesuunnitelma, 6.3.2024​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy Kivimäen (osa) puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 213
Liite 1:Kivimäki (osa), puistosuunnitelma W9150005, 8.5.2024