Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22128.05.202420

3811-2024 (02 08 02)

Pihlajaniemen asemakaava-alueen esirakentaminen MRU_1: urakan urakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalla esitetään Pihlajaniemen asemakaava-alueen esirakentamisen urakoitsijan valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistämistä. Kokonaishintaurakan hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Kylk § 221

Kaupunkiympäristö, aluerakennuttamispäällikkö vs. Terhi Jokiniemi 17.5.2024

Kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen on valmistelemassa urakkaa Pihlajaniemen asemakaava-alueen rakentamiseksi. Maanrakennusurakka MRU_1:ssä toteutetaan katualueiden pilaristabilointi pois lukien Esikunnankatu ja Koululaivankuja, puistoalueiden massastabilointi ja Rykmentintien rakentaminen kaikkine varusteineen ja laitteineen välillä Vähäheikkiläntie – Esikunnankatu. Kartta urakka-alueesta on esitetty oheismateriaalissa 1. Urakka-aika on suunniteltu alkavaksi syyskuussa 2024 ja päättyvän lokakuussa 2026.

MRU_1 on ensimmäinen osa Pihlajaniemen asemakaava-alueen rakentamista. Alue on niin laaja, että rakentamien jakautuu useammalla vuodella ja osa-alueeseen.

Kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 71 hyväksynyt Pihlajaniemen asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 25,1 milj. euroa (alv 0 %). Kustannusarvioissa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 101,83 (lokakuu 2020) (2015=100). Kaupunginvaltuuston hyväksymä indeksikorjattu kustannusarvio on 32,4 milj. euroa (alv 0 %) elokuun 2023 maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 131,6 Kustannusarvio sisältää hulevesiviemärien rakentamisen mutta ei vesihuollon rakentamista.

Vuoden 2024 talousarviossa on varattu vuodelle 2024 Pihlajaniemen asemakaava-alueen rakentamiseen 7 M€. Taloussuunnitelmassa on varauduttu myös vuosina 2025 – 2027 tehtäviin investointeihin.

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta.

Hankinnasta tullaan tekemään hankintalain edellyttämä hankintailmoitus.

Urakkamuotona on kokonaishintaurakka.

Urakkahinta sidotaan indeksiin Maanrakennuskustannusindeksin 2015=100 M-osaindeksi. Indeksin peruspisteluku on sopimuksen allekirjoitushetkellä viimeisin virallinen julkaistu pisteluku.

Urakan maksuerät maksetaan urakoitsijalle siten, että kukin maksuerä suoritetaan sopimuksen mukaisena, mutta tarkistetaan jälkeenpäin heti, kun on saatu lasketuksi sen kuukauden indeksitarkistus, minkä aikana maksuerään tai sen osaan oikeuttava työ on valmistunut.

Indeksikorjaus suoritetaan vain urakan maksuerille.

Indeksikorjausta ei suoriteta bonuksille eikä välitavoitteiden viivästyssakoille.

Urakoitsijalle varataan suuruudeltaan 55.000 euron (alv 0 %) bonus (yhteensovitus + välitavoitteet).

Yhteensovitusbonuksen arvo on 15.000 euroa. Bonus sidotaan urakan yhteensovitukseen ja liikennejärjestelyiden onnistumiseen alueen toimijoiden ja käyttäjien kanssa. Maksettavaa bonusta pienentävät kaikki tilaajan, valvojan tai urakoitsijan saamat vaikutusalueeseen liittyvät kirjalliset reklamaatiot.

Bonus pienenee 1.000 euroa per reklamaatio. Samaan asiaan liittyvät yhden kalenteriviikon aikana saadut reklamaatiot lasketaan yhdeksi reklamaatioksi.

Yhteensovitusbonus voidaan maksaa hyväksytyn vastaanoton jälkeen.

Urakassa on 6 välitavoitetta:

1.​ ​ ​ ​ väliaikainen runkovesijohto 400 mm PEH-10 otettavissa käyttöön 30.9.2024.

2.​ ​ ​ ​ Koepilarointikentän pilarit koestettu 15.10.2024 mennessä.

3.​ ​ ​ ​ Rykmentintien oikeaan reunaan suunnitellut Turku Energian suojaputkitukset ja suojaputkitusten alapuoliset sekä yläpuoliset katurakenteet kantavan kerroksen yläpintaan asti tulee olla rakennettuna 31.10.2024 mennessä, jotta Turku Energian nykyinen purettavaksi suunnitelmissa esitetty ilmajohto Rykmentintiellä voidaan purkaa ja muuttaa laiteomistajan toimesta maakaapeliksi välillä Vähäheikkiläntie – Rykmentintien uusi puistomuuntamo paalulla n. 232.

4.​ ​ ​ ​ Lippueenkadun, Viirikönkujan ja Pihlajanniemen aukion pilaristabiloinnit, esikuormitus- ja ylipenkereet rakennettu 31.12.2024 mennessä.

5.​ ​ ​ ​ Vetehisenkujan, Vesihiidenkujan, Pohjoisen kanavanrannan, Laivueenkadun plv. 250–336 sekä S1 ja S2 pohjoispäätyjen pilaristabiloinnit, esikuormitus- ja ylipenkereet rakennettu 1.2.2025 mennessä.

6.​ ​ ​ ​ Rykmentintien tulee olla valmis 30.9.2025 mennessä.

Urakan välitavoitteisiin (6 kpl) sidottujen bonuksien maksimiyhteissumma on 40.000 euroa. Bonukset maksetaan, jos välitavoitteet saavutetaan.

Välitavoitteiden myöhästymisestä viivästyssakkojen maksimiyhteissumma on 14.500 euroa.

Urakan hankinta suoritetaan käyttäen avointa menettelyä ja valintaperusteena on halvin hinta.

Tarjousten tekijöille asetetaan seuraavat kelpoisuusvaatimukset, joiden on täytyttävä, jotta tarjoajan tarjous otetaan mukaan tarjousvertailuun:

Tarjoajalla tulee olla Y-tunnus.

Tarjoajan tulee olla huolehtinut verojen, sosiaaliturvamaksujen ja eläkevakuutusmaksujen maksamisesta. Tarjoaja voidaan kuitenkin hyväksyä, jos laimin-lyötyjen maksujen osalta on maksunsaajan hyväksymä maksusuunnitelma.

Tarjoajalla tulee olla hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Tarjoajan ja soveltuvuusvaatimusten täyttymiseksi ilmoitettujen alihankkijoiden (ns. ”voimavara-alihankkija”) luottokelpoisuuden tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -suosituksen (2023 aloitetun uudistuksen mukainen) mukaan vähintään tyydyttävä (A). Muun vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) luottokelpoisuusluokitus tulee olla vähintään tätä vastaava.

Tarjoajan vuosittaisen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään seitsemän (7) miljoonaa euroa kahdella viimeisellä kahdentoista kuukauden pituisella tilikaudella. Liikevaihtovaatimuksen tulee täyttyä molemmilla tilikausilla.

Tarjoajan tulee olla merkitty kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos lainsäädäntö edellyttää rekisteröitymistä.

Urakoitsijan tulee noudattaa kaikkien työntekijöiden työsuhteissa voimassa olevaa alan valtakunnallista työehtosopimusta.

Tarjoajalla on voimassa oleva vastuuvakuutus, joka on riittävä suhteessa hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden ja joka kattaa tässä työssä tilaajalle, kolmannelle osapuolelle tai tämän omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Tarjoajan tulee olla ottanut tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) tarkoitetun vakuutuksen.

Tarjoajan on esitettävä tarjouslomakkeella, miten se tulee järjestämään urakkaohjelman mukaisen vakuuden. Lomakkeessa on ilmoitettava vakuuden muoto ja vakuuden antaja.

Tilaaja hyväksyy ulkomaisen vakuudenantajan vain siinä tapauksessa, että vakuudenantajalla on sivukonttori tai muu tilaajan hyväksyttävissä oleva edustaja Suomessa.

Tarjoajan tulee toimittaa yllä mainittujen vaatimusten täyttymisestä tarjouspyynnössä tarkemmin määritellyt todistukset, jotka eivät saa olla kolmea (3) kuukautta vanhempia.

Tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä RALA-PÄTEVYYSTODISTUS ("sininen todistus") tähän urakkaan soveltuvasta toimialapätevyydestä 7: Väylärakentamisen pääurakointi, 11: Putkilinjojen ja johtoverkkojen pääurakointi sekä 12: Pohjanvahvistus ja pohjarakennustyöt.

RALA-pätevyyden puuttuessa voidaan pätevyys osoittaa riittävin referenssitiedoin.

Tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä tähän urakaan soveltuva yritystason RALA-TOIMINTATAPOJEN HYVÄKSYNTÄTODIS-TUS ("keltainen todistus") tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunvarmistuksesta, esimerkiksi tähän urakkaan soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti.

Euroopan Unionin neuvosto on antanut 8.4.2022 Neuvoston päätöksen (YUTP) 2022/578 rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun päätöksen 2014/512/YUTP muuttamisesta.

Sen johdosta EU:n hankintadirektiivien piirissä olevien hankintasopimusten tekeminen on kielletty 9.4.2022 alkaen ja hankintasopimuksen täytäntöönpanon jatkaminen kielletty 10.10.2022 alkaen, silloin kun toisena osapuolena on

1. Venäjän kansalainen tai Venäjälle sijoittautunut luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, yhteisö tai elin

2. oikeushenkilö, yhteisö tai elin, jonka omistusoikeuksista tämän kohdan 1 alakohdassa tarkoitettu yhteisö omistaa suotaan tai välillisesti yli 50 %; tai

3. tämän kohdan 1 tai 2 alakohdassa tarkoitetun yhteisön puolesta tai johdolla toimiva luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, yhteisö tai elin, myös silloin kun niillä on yli 10 % osuus kyseisen sopimuksen arvosta tai niistä alihankkijoista, tavarantoimittajista tai yksiköistä, joiden voimavaroja käytetään hyväksi direktiiveissä 2014/23/EU (käyttöoikeussopimuksia koskeva direktiivi), 2014/24/EU (klassinen hankintadirektiivi), 2014/25/EU (erityisalojen hankintadirektiivi), 2009/81/EY tarkoitetulla tavalla.

4. Palveluntuottajien on toimitettava pyydettäessä vakuutus siitä, että niiden alihankkija, tavarantoimittaja tai voimavarayksikkö, jonka osuus hankintasopimuksen arvosta on yli 10 %, ei ole pakotteiden piirissä.

Oheismateriaali 1​Kartta urakka-alueesta

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

-Pihlajaniemen asemaakaava-alueen MRU_1 hankinta voidaan käynnistää edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin,

-hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

-kaupunkirakentamisjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan tarjouspyyntö ja

-pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkistetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen