Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19421.05.20246

13535-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutosehdotus; Liskokortteli, VII kaupunginosa (os. Ratapihankatu 32-36, Läntinen Pitkäkatu 31) (3/2023)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella tontit osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeutta osoitetaan yhteensä 14 400 k-m2. Autopaikat sijoitetaan pihakannen ja rakennusten alle. Perheasuntoja tulee rakentaa vähintään 25 % asuntojen määrästä. Alueelle arvioidaan sijoittuvan noin 350 uutta asukasta.

Kylk § 194

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström 13.5.2024:​

Osoitteeseen Ratapihankatu 32-36 sekä Läntinen Pitkäkatu 31 on laadittu 8.2.2024 päivätty ja 19.4.2024 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Nyky- ja suunnittelutilanne

Muutosalueen pinta-ala on n. 4300 m2.

Muutosalueelta on purettu Varsinais-Suomen liiton entinen toimistorakennus, myös alueella sijaitseva pysäköintilaitos on tarkoitus purkaa. Muutosalue sijaitsee Turun keskustan ruutukaava-alueen reunalla.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat​

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet​

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on muuttaa alueen asemakaavaa asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Alueelta purettu toimistorakennus ja pysäköintilaitos on tarkoitus purkaa ja korvata uusilla asuinkerrostaloilla. Autopaikat on tarkoitus sijoittaa pihakannen alle.

Kaavoituksen yhteydessä tulee kiinnittää erityistä huomiota rakennusten liittymiseen viereisiin rakennuksiin, miellyttävän ulko-oleskelualueen mahdollistamiseen, pihan vehreyteen sekä hulevesien hallintaan.

Kaavaprosessin vaiheet​

Asemakaavanmuutos perustuu 28.10.2021 päivättyyn asemakaavanmuutosaloitteeseen.​

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 14.2.2023 § 47.​

Ilmoitus asemakaavanmuutoksen vireilletulosta on lähetetty kirjeitse osallisille (sis. 12.1.2023 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma) ja siitä on ilmoitettu kuulutuksella 25.2.2023.

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 26.2-26.3.2024. Samalla kaavasta pyydettiin viranomaisten lausunnot. Ehdotuksesta saatiin viisi lausuntoa ja lisäksi ELY-keskuksen kommentit. Ehdotuksesta tuli yksi muistutus.​

Lausunnot ja muistutukset vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4 Suunnittelun vaiheet, vaihtoehdot ja vuorovaikutus.​

Lausuntojen ja muistutusten perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.​

Asemakaavanmuutosehdotus​

Koko kaava-alue osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Läntisen Pitkäkadun puolelle tulee maantasokerrokseen sijoittaa liiketiloja. Autopaikat on sijoitettava pihakannen ja rakennusten alle.​

Ehdotuksessa osoitetaan rakennusalat kolmelle kerrostalolle. Asemakaava mahdollistaa Ratapihankadun varrelle tontille 16 yksi kolmen porrashuoneen lamellitalo sekä tontille 19 lyhyempi lamellitalo. Läntiselle Pitkäkadulle tulisi yksi pistetalo.

Rakennusoikeutta on osoitettu kaava-alueelle yhteensä 14 400 k-m2. Rakennusoikeutta ylittäen saa piha-alueella rakentaa maanalaista tilaa pysäköintiä, ajoluiskaa sekä teknisiä-, varasto- ja yhteistiloja varten kahteen tasoon. Pihakannen päälle rakennettavat huolto-, tekniset- ja monikäyttötilat saa rakentaa kaavakarttaan merkityn kerrosalan lisäksi, kuitenkin enintään 50 m2.​

Rakennusten kerrosmäärä on Ratapihankadun puolella kahdeksan ja Läntisen Pitkäkadun puolella seitsemän, joista kaksi ylimmäistä tulee olla kadunpuoleisen räystäslinjan yläpuolella, eräänlaisena mansardityyppisenä ratkaisuna. Ratapihankadun puolella rakennusmassat tulee erottaa toisistaan värein tai julkisivumateriaalein sekä vaihtelevin ikkuna-aukotuksin. Julkisivu tulee jakaa osiin sisäänvedoin siten, että yhden julkisivuosuuden enimmäispituus on 22 metriä.

Perheasuntojen osuuden tulee olla vähintään 25 % asuntojen määrästä. Perheasunnoksi katsotaan vähintään kahden makuuhuoneen asunto, jonka minimipinta-ala on 63 h-m2.​

Alueelle sijoittuisi arviolta 350 uutta asukasta. Alustavien suunnitelmien mukaan alueelle tulisi n. 240 uutta asuntoa.​

Seuraava vaihe​

Kaavaehdotus etenee kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn, kun tarvittava maankäyttösopimus kaupungin ja yksityisen maanomistajan välillä on allekirjoitettu.

Sovelletut lainkohdat​

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.​

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.​

Liite 1​Kartta Liskokortteli

Liite 2​Vastine muistutukseen

Oheismateriaali 1​Selostus Liskokortteli

Oheismateriaali 2​Tilastolomake Liskokortteli

Oheismateriaali 3​OAS-vaiheen mielipide

Oheismateriaali 4​Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot​

Laaditut selvitykset ja raportit www.turku.fi/kaavahaku​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:​

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä vastineen muistutukseen (liite 2) ja esittää kaupunginhallitukselle, että 8.2.2024 päivätty ja 19.4.2024 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus Liskokortteli esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että kaavamääräykseen ”Erityistä huomiota on kiinnitettävä uudisrakennusten yhteensovittamiseen olemassa olevan rakennuskannan kanssa” tehdään seuraava lisäys:

”Uudisrakentamisessa tulee suosia keinoja, joilla voidaan pehmentää mittakaavaeroa naapuritontin olemassa olevaan rakennuskantaan.”

Rantasen Mannin kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Liite 3​Kartta Liskokortteli muutettu 21.5.2024 (Kylk § 194)

Oheismateriaali 5​Selostus Liskokortteli muutettu 21.5.2024 (Kylk § 194)​

Päätökseksi tulleen muutosehdotuksen perustelut:

"Hyvän kaupunkikuvan toteutumiseksi puutalokorttelin viereen toteutuvan uudisrakentamisen mittakaavaeroa olemassa olevaan rakennuskantaan tulee pyrkiä pehmentämään esimerkiksi kasvillisuudella, rakennuksen päädyn pinnan jaottelulla tai värien käytöllä."

Jakelu

tiedAsunto-Osakeyhtiö Ostola I
esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kylk § 194
Liite 1:Kartta Liskokortteli
Liite 2:Vastine muistutukseen
Liite 3:Kartta Liskokortteli muutettu 21.5.2024 (Kylk § 194)