Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17507.05.20249

2381-2020 (10 02 03)

Asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotus; Pryssinkuja 1, Ruohonpää (os. Pryssinkuja 1) (5/2020)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutos perustuu 18.7.2019 myönnettyyn poikkeamispäätökseen, jonka ehtona oli ennen rakennusluvan myöntämistä allekirjoittaa sopimus asemakaavan muuttamisesta Pryssinkuja 1 tontilla. Poikkeamispäätöksessä myönnettiin kolmen asuinkerrostalon ja talousrakennuksen rakentaminen asuinrivitalojen ja kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueelle, poikkeaminen autopaikkamääräyksestä sekä lievä rakennusalojen ylitys. Asemakaavanmuutoksen tarkoituksena on ajanmukaistaa tontin käyttötarkoitus poikkeusluvan mukaisesti asuinkerrostalojen korttelialueeksi (AK). Tontin nykyisen talousrakennuksen tilalle ja rakentamatta jääneelle osalle kaavoitetaan neljäs kerrostalo sekä uusi talousrakennus. Kaava-alueelle sijoitetaan lisäksi muuntamorakennus.

Kylk § 175

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Laura Virkki 8.4.2024:

Kaavoituksessa on laadittu 8.1.2024 päivätty ja 14.3.2024 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Ruohonpään kaupunginosassa n. 4,5 kilometrin päässä Turun keskustasta, Satakunnantien varrella. Kooltaan alue on noin 1,27 ha, josta tonttialueen osuus n. 1,17 ha ja Turun kaupungin omistaman Pirttilähteenpuiston osuus noin 0,1 ha. Pirttilähteenpuiston läpi kulkee ojauoma, joka on merkittävä hulevesien virtausreitti.

Tontti on toteutunut 18.7.2019 myönnetyn poikkeamispäätöksen mukaisesti. Kaava-alueella sijaitsee kolme vuosina 2021-2022 rakennettua kolmekerroksista kerrostaloa sekä yksikerroksinen talousrakennus.

Voimassa olevassa asemakaavassa kaava-alue on osoitettu asuinrivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi (A-1). Asuinrakennusoikeus on tontilla 4800 k-m2 ja suurin sallittu kerrosluku korttelialueella on kolme (III). Autojen säilytyspaikan rakennusoikeus on yhteensä 1000 k-m2. Pirttilähteenpuisto on osoitettu kaavassa puistoksi (VP).

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on päivittää kaava-alueen asemakaava poikkeamispäätöksen myötä toteutuneen tilanteen mukaiseksi ja mahdollistaa yhden kerrostalon ja talousrakennuksen lisärakentamisen alueelle. Kaavanmuutos toteuttaa tavoitteen asumisen lisäämisestä hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella ja palvelujen läheisyydessä sijaitsevalla alueella. Lisäksi kaavassa huomioidaan prosessin aikana esiin nousseet tavoitteet olemassa olevan johtolinjan rasitevarauksesta ja ojauoman lähiympäristön rakentamatta jättäminen riittävän leveältä osalta. Kaava-alueelle sijoitetaan lisäksi muuntamorakennus.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos perustuu 18.7.2019 päivättyyn poikkeamispäätökseen ja 21.2.2020 päivättyyn yksityisen maanomistajan asemakaavanmuutosaloitteeseen.

Asemakaavan tavoitteet on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 7.3.2023 § 90.

Asemakaavan vireille tulosta ilmoitettiin kuulutuksella 11.3.2023. Lisäksi ilmoitus vireilletulosta sekä 1.3.2023 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin osallisille kirjeitse 13.3.2023.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 17.4.2023 mennessä.

Mielipiteitä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan saatiin ainoastaan Turku Energia Sähköverkot Oy:ltä. Mielipiteessä esitettiin, että kaavanmuutosalueen luoteiskulmaan tulee varata ET-alue (6 x 9 m) jakelumuuntamoa varten.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa täydennettiin viranomaisneuvottelun kommenttien perusteella Yleiskaava 2029:n karttojen osalta 10.8.2023.

8.1.2024 päivätty kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä ja lausunnoilla 15.1.-13.2.2024. Ehdotuksesta saatiin neljä lausuntoa. Muistutuksia ei tullut. Kahdessa lausunnossa ei ollut erityistä huomautettavaa kaavamuutoksesta. Turku Energia Sähköverkot Oy:n lausunnossa ohjeistettiin siirtämään jätteenkeräysaluetta kauemmas ET-alueesta, jotta paloetäisyysvaade (8 m) täyttyy. ELY-keskuksen kannanotossa esitettiin, että kaavamääräyksissä tulee ohjata rakentamistavan päästöjen vähentämiseen. ELY-keskuksen huomiossa esitettiin lisäksi, että kaavassa tulee antaa määräyksiä pyöräpysäköinnin mitoituksesta ja laadusta.

Lausuntojen perusteella tehtiin vähäisiä muutoksia kaavakarttaan ja kaavaselostukseen. Jätteenkeräyspaikkaa siirrettiin paloetäisyysvaateen mukaisesti kauemmas ET-alueesta. Purettavien rakennusosien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön liittyvää määräystä täsmennettiin rakennuksen purkamista koskevalla kaavamääräyksellä, joka edellyttää selvitystä purkumateriaalien kestävästä käsittelystä. Lisäksi kaavaan lisättiin määräys pyöräpysäköintiin liittyen, että niiden määrät ja laatuvaatimukset määräytyvät Turun kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan.

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4 Suunnittelun vaiheet, vaihtoehdot ja vuorovaikutus.

Lausuntojen perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Asemakaavanmuutosehdotus

Kaava-alue muodostuu kahdesta tontista sekä puistosta. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaonmuutokset asuinkerrostalojen korttelialueelle (AK-1) sekä muuntamon ET-korttelialueelle.

AK-1-korttelialueelle osoitetaan rakennusalat neljälle 3-kerroksiselle rakennusmassalle. Idästä länteen lukien kolme ensimmäistä rakennusta on jo toteutunut, mutta kaavalla mahdollistetaan täydentäminen vielä yhdellä 3-kerroksisella kerrostalolla. Uusimman talon rakennusalalle osoitetaan rakennusoikeutta 1700 k-m2 ja aiemmin toteutuneille taloille toteutuneen mukaisesti 1600 k-m2 rakennusta kohti. Uudelle talousrakennukselle osoitetaan rakennusalaa 70 k-m2. Asemakaavalla lisätään siten tontin rakennusoikeutta voimassa olevan kaavan 4800+a1000 k-m2:sta yhteensä 6570 k-m2:iin. Uudeksi tonttitehokkuudeksi (et) tulee 0,56. ET-korttelialueella sijoitettavalle muuntamolle osoitettu rakennusoikeus on 15 k-m2.

Satakunnantiestä aiheutuvan melun torjumiseksi myös tontin läntisimpänä sijaitsevat pysäköintipaikat sijoitetaan umpinaisiin autokatoksiin. Autokatokset saa rakentaa asemakaavassa osoitettua rakennusoikeutta ylittäen.

Pirttilähteenpuisto ja oja säilyvät ennallaan. Istutusalue laajentuu myös tontin länsipuolelle. Tontin reunat osoitetaan istutettavaksi alueeksi, jonka istutukset tulee toteuttaa pääosin luonnon monimuotoisuutta lisäävinä niittyinä, joihin kylvetään kotimaisia lajeja. Satakunnantietä lähimmäksi sijoittuvan autokatoksen yleisilmettä tulee pehmentää köynnöskasveilla ja kattopinta toteuttaa viherkattona. Lisäksi kaavassa edellytetään istuttamaan Pirttilähteenpuiston ja autokatoksen väliselle alueelle korkeita pensaita ja viisi puuta tontin pohjoislaitaan.

Toimivalta

Asemakaavanmuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja näin ollen sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu hallintosäännön 50 §:n 4. kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

Maankäyttösopimus

Kaupunkiympäristölautakunta on 19.3.2024 § 88 hyväksynyt Pryssinkujan maankäyttösopimuksen. Päätös on tullut lainvoimaiseksi 18.4.2024 ja maankäyttösopimus on osapuolten välillä allekirjoitettu 30.4.2024.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1​Kartta Pryssinkuja 1

Oheismateriaali 1​Selostus Pryssinkuja 1

Oheismateriaali 2​Tilastolomake Pryssinkuja 1

Oheismateriaali 3​Vuorovaikutusraportti 14.3.2024

Oheismateriaali 4​OAS-vaiheen mielipide

Oheismateriaali 5​Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot​

Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 8.1.2024 päivätyn ja 14.3.2024 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Pryssinkuja 1. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaonmuutokset: Ruohonpää 29.-25 ja 26.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Jäsen Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.​

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy
tiedTurku Energia Sähköverkot Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedVarsinais-Suomen pelastuslaitos
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus


Liitteet:

Kylk § 175
Liite 1:Kartta Pryssinkuja 1