Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17907.05.202415

2723-2024 (10 03 01)

Runkolinjauudistukseen liittyvät katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat Varusmestarintielle välillä Veteraaninpolku - Iltasoitonpolku

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään suunnitelmat uudesta linja-autopysäkistä, nykyisen pysäkin parantamisesta sekä kääntöpaikan poistamisesta Varusmestarintiellä.

Kylk § 179

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Seppo Kaunisto, ja kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Riina Rasimus 3.4.2024:

 

Nykytila ja suunnittelun tavoitteet

 

Suunnittelun kohteena on Runosmäen kaupunginosassa sijaitseva Varusmestarintie välillä Veteraaninkatu – Iltasoitonpolku.

 

Varusmestarintie on suunnittelualueen kohdalla noin 9,00 metriä leveä katu, jolla on linja-autopysäkki kadun länsipuolella ja linja-autojen kääntöpaikka kadun itäpuolella. Kadun länsipuolella on yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

 

Suunnitelman tavoitteena on tehdä Varusmestarintielle uudet linja-autopysäkit, jotka mahdollistavat uuden runkolinjareitin liikennöinnin. Nykyinen linja-autojen kääntöpaikka poistetaan.

 

Suunnitelmat

 

Varusmestarintien ajoradan leveydeksi on suunniteltu 8,90–9,00 metriä. Kadun molemmille puolille on suunniteltu kahdelle nivelbussille mitoitetut runkolinjapysäkit syvennyksiin. Ajoradan ja pysäkin reunaan asennetaan betoniset reunatuet, joita madalletaan tonttiliittymien, suojatien ja ylityspaikan kohdalla. Pysäkin kohdalla odotustila merkitään reunakiven viereen asennettavalla huomiolaatalla ja muilta osin odotustilojen pintamateriaali on betonilaatta. Pysäkit varustetaan katoksilla ja roska-astioin.

 

Kadun itäpuolelle on suunniteltu uusi betonilaattapintainen jalkakäytävä. Jalkakäytävä liittyy pohjoisessa, Veteraaninkadun kohdilla, nykyiseen Varusmestarintien yli menevään suojatiehen. Suojatietä parannetaan esteettömyys huomioiden. Nykyiset liikenteenjakaja sekä tyynyhidasteet säilytetään. Etelässä jalkakäytävä päättyy Iltasoitonpolun kohdalla jalankulkijan ylityspaikkaan, josta on yhteys Varusmestarintien länsipuolella kulkevaan nykyiseen yhdistettyyn pyörätiehen ja jalkakäytävään.

 

Kadun länsipuolelle on suunniteltu laatoitettu odotustila linja-autopysäkille ja sen takana oleva nykyinen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä säilytetään ja päällystetään uudelleen. Kadun ja yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän välinen välikaista kivetetään kapeilta kohdilta ja nurmetetaan leveämmiltä kohdilta.

Kadulle suunnitellaan uusi huleveden runkolinja Veteraaninkadulta noin 50 metrin verran Varusmestarintietä pitkin etelään päin. Katu ja itäpuolen viheralue kuivatetaan tähän uuteen linjaan ritiläkaivoilla.

 

Kadun nykyinen valaistus uusitaan tarvittavin osin.

Kuva 1. Varusmestarintien katusuunnitelma.

 

Nähtävilläolo

 

Katu- ja liikenneohjaussuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 2. - 16.4.2024 välisen ajan. Suunnitelmista on jätetty kaksi muistutusta.

 

Muistutus 1:

 

Muistutus koskee sekä Lähetinkadun uutta pääteasemaan, että Varusmestarinkadun pysäkkiparia Veteraaninkadun ja Iltasoitonpolun välissä. Muistutuksessa otetaan kantaa, että Lähetinkadun läheisyydessä on jo linja-auton kääntöpaikka 100 m päässä paikassa, joka ei ole niin lähellä asutusta. Muistutuksessa otetaan myös kantaa, että Lähetinkatu on aika liikennöity sekä autojen että henkilöiden toimesta ja tuntuu turhalta rahankäytöltä tehdä uusi kääntöpaikka suunnitelman kohtaan.

 

Vastine muistutukseen:

 

Varusmestarintielle tulee myös uusi linjapysäkki kadun itäpuolelle, jonka puolesta kääntöpaikkaa ei voi nykyisessä sijainnissaan toteuttaa. Muutenkin Varusmestarintien liikenne on vilkasta ja kääntöpaikkaa ei ole turvallista toteuttaa nykyisellä sijainnilla. Tilantarpeessa tulee ottaa myös huomioon, että Varusmestarintien pysäkeillä on oltava tilaa saman aikaisesti kahdelle nivelbussille.

 

Muistutus 2:

 

Muistutuksessa otetaan kantaa, että Varusmestarintien länsipuoliseen pysäkkiin tulisi asentaa Väyläviraston pyöräliikenteen suunnitteluohjeen mukainen kaide ainakin katoksen pohjoispuolelle. Muistutuksessa tuodaan myös esille, että idänpuoleisen pysäkin saavutettavuutta tulisi parantaa varsinkin etelän ja lounaan suunnista, sillä vanhojen pysäkkien poisto lisää liikkujia uusille runkolinjapysäkeille.

 

Muistutuksessa kysytään, että onko pysäkkien eteläpuolelle Iltasoitonpolun kohdalle harkittu suojatietä, kun suunnitelmassa se on esitetty ylityspaikkana. Silloin kadun ylitys olisi suojatumpi. Samalla muistutuksessa tuodaan esille, että mahdollinen suojatie tulisi korottaa tai kohdalle olisi hyvä asentaa tyynyhidasteet. Myös kadun kavennusta esitetään, sillä katu on nyt noin 9 metriä leveä ja ei ole turvallinen ylityspaikka jalankulkijalle korkeiden ajonopeuksien vuoksi.

 

Vastine muistutukseen:

 

Varusmestarintien pyörätiellä liikennemäärät ovat hyvin maltilliset, joten muistutuksessa esitetylle kaiteelle ei ole tarvetta.

 

Suunniteltujen pysäkkien lounaispuolella ei ole tällä hetkellä juurikaan asutusta, joten oletettavaa on, että etelän puolesta kulkevat matkustajat käyttävät pääasiassa Varusmestarintien länsipuoleista yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää liikkumista varten. Runosmäen aluetta tulee palvelemaan myös Lähetinkadun pysäkki, jonne on oletettavaa sitä lähempänä asuvien matkaajien kulkevan. Tästä syystä idän puolisen pysäkin saavutettavuutta ei ole tarvetta suunnitelmasta poiketen muokata.

 

Varusmestarintien pysäkkien eteläpuolelle on suunniteltu jalankulkijan ylityspaikka ilman suojatietä osittain linja-autojen luoman katveen vuoksi ja myös sillä ajatuksella, että suojatie ei itsessään tee kadun ylityksestä turvallista. Ylityspaikat pakottavat tienylittäjän seuraamaan tarkemmin liikennettä ennen kuin päättävät kadun ylittää. Kadun ylittäminen ilman suojatietä on täysin sallittua ja se on jopa tietyissä paikoissa turvallisempaa kuin suojatien käyttäminen. Suojatien lisääminen Varusmestarintielle Iltasoitonpolun kohdalle itsessään ei siis lisää jalankulun turvallisuutta vaan saattaa jopa heikentää sitä.

 

Ajoradan leveys voi vaikuttaa negatiivisesti haluttuihin ajonopeuksiin, mutta Varusmestarintiellä on ajonopeuksien hillitsemiseksi tehty aiemmin merkittävä parannus hidasteita lisäämällä. Niiden asettaminen joka kohtaan, jossa jalankulkija ylittää katua, ei ole kustannustehokasta ja kannattavaa varsinkaan voimakkaasti joukkoliikennöidylle väylälle. Ajoradan leveys puolestaan helpottaa kadun toimivuutta varsinkin talviaikaan, kun pysäkillä on linja-auto pysähtyneenä.

 

Katusuunnitelmapiirustuksen nimiöön on tehty teknisluontoinen muutos ja katusuunnitelman pohjakarttamerkintöjä on täydennetty nähtävilläolon jälkeen.

 

Kustannukset

 

Hankkeen rakentamissuunnitelmapohjainen kustannusarvio on 275 000 euroa ja se sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 10 % hankevarauksen. Kustannusarvioissa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,6 (elokuu 2023) (2015=100).

Hanke rahoitetaan runkolinjaston investointivaroista. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Varusmestarintien katusuunnitelma välillä Veteraaninpolku – Iltasoitonpolku, K7615026, 22.3.2024

 

Liite 2                                  Ote Varusmestarintien liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7615 027, 22.4.2024

 

Liite 3                                  Ote Varusmestarintien liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7615 018, 27.3.2024

 

Oheismateriaali 1               Muistutus 1

 

Oheismateriaali 2                Muistutus 2

 

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Varusmestarintien katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–3 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.​

Jakelu

tiedTurun Polkupyöräilijät ry
tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 179
Liite 1:Varusmestarintien katusuunnitelma välillä Veteraaninpolku - Iltasoitonpolku, K7615026, 22.3.2024
Liite 2:Ote Varusmestarintien liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7615 027, 22.4.2024
Liite 3:Ote Varusmestarintien liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7615 018, 27.3.2024