Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17807.05.202414

2712-2024 (10 03 01)

Runkolinjauudistukseen liittyvät katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat Lähetinkadulle välillä Varusmestarintie - Runosmäenkatu, Varusmestarintiellä ja Lähetinkadun risteysalueella sekä Runosmäen puistoalueella

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään suunnitelmat uudesta linja-autopysäkistä ja pääteasemasta Lähetinkadulla, Runosmäen puistoalueella sekä Varusmestarintien ja Lähetinkadun risteysalueen parantamisesta. Suunnitelmat liittyvät runkolinjastouudistukseen.

Kylk § 178

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Seppo Kaunisto, ja kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Riina Rasimus 24.4.2024:

 

Nykytila ja suunnittelun tavoitteet

 

Suunnittelun kohteena on Runosmäen kaupunginosassa sijaitseva Lähetinkatu välillä Varusmestarintie – Runosmäenkatu. Lähetinkadun suunnittelualue koskee myös Varusmestarintien risteystä sekä Runosmäen puistoaluetta.

 

Nykyinen kääntöpaikka sijaitsee Varusmestarintiellä Runosmäen vanhainkodin kohdalla. Varusmestarintiellä on käytöstä poistetut linja-autopysäkit Lähetinkadun liittymän pohjois- ja eteläpuolella.

 

Lähetinkatu on nykyisellään asfalttipintainen, noin 8,0 metriä leveä katu. Ajoradan eteläpuolelle sijoittuu jalkakäytävä. Lähetinkadun jalkakäytävältä on suojatieyhteys Varusmestarintien poikki sekä keskisaarekkeellinen suojatieyhteys Lähetinkadun poikki. Kadun ajoradan pohjoisreuna rajautuu Runosmäen puistoalueeseen. Lähetinkadulla on sallittu lyhytaikainen kadunvarsipysäköinti osittain kadun pohjoisreunassa.

 

Suunnitelman tavoitteena on tehdä Lähetinkadulle uusi runkolinjareitin päätepysäkki, jolloin Varusmestarintielle voidaan toteuttaa runkolinjan uudet pysäkit.

 

Suunnitelmat

 

Lähetinkadun linjausta suoristetaan Varusmestarintiehen nähden ja liittymäaluetta parannetaan linja-autoliikenteen sujuvoittamiseksi kuvan 1 mukaisesti. Liittymäkaarteita loivennetaan ja Lähetinkadun pohjoispuolen linja-autopysäkin ja Varusmestarintien alikulun välinen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä sekä Lähetinkadun ylittävä suojatie poistetaan. Varusmestarintien käytöstä poistetut linja-autopysäkkien rakenteet poistetaan.

 

Lähetinkadun ajoradan suunniteltu leveys noudattaa nykyistä leveyttä (noin 8,0 m). Ajorata erotetaan reuna-alueesta, jalkakäytävästä ja pysäkin odotustilasta betonisella reunakivellä. Jalkakäytävä siirtyy liittymäalueen muutosten takia pohjoisemmaksi nykyisen etelänpuoleisen kaistan kohdalle. Jalkakäytävä on betonilaattapintainen.

 

Linja-autopysäkki osoitetaan ajoratapysäkkinä Lähetinkadun etelänpuoleiselle kaistalle ja matkustajien odotustila osoitetaan erityisellä huomiolaatalla osana jalkakäytävää. Jalkakäytävän taakse sijoitetaan pysäkkikatos roska-astioineen.

 

Päätepysäkkiin liittyvä kääntöpaikka rakennetaan pysäkin kohdalle Runosmäen puistoalueelle. Kääntöpaikka on mitoitettu teliautolle ja nivelbussille niin, että autot pääsevät sujuvasti kääntymään. Kääntöpaikan sijainnissa on otettu huomioon linja-autonkuljettajan näkemäalueet. Puistoalue on hoitoluokaltaan maisemaniittyä ja -peltoa. Kääntöpaikka sijoittuu vuokrattuna olleeseen peltoalueeseen, jonka vuokrasopimusta ei enää jatketa.

 

Kadun reuna-alueet ja kiertosaarekkeen keskusta nurmetetaan. Kääntöpaikka valaistaan ja Lähetinkadun valaisinpylväitä siirretään tarpeen mukaan suunnitellun kadun reunaa.

 

Ajorata ja jalkakäytävä liittyvät nykyiseen katuun Runosmäki-34–2 tontin ajoliittymän jälkeen. Varusmestarintien ylittävää suojatietä parannetaan esteettömyys huomioiden.

 

Hulevedet ohjataan uusiin ja nykyisiin hulevesikaivoihin.

 

Kuva 1. Lähetinkadun katusuunnitelma.

 

Nähtävilläolot

 

Katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 2. - 16.4.2024 välisen ajan. Suunnitelmista on jätetty yksi muistutus.

 

Muistutus 1:

 

Muistutus koskee sekä Lähetinkadun uutta pääteasemaa että Varusmestarinkadun pysäkkiparia Veteraaninkadun ja Iltasoitonpolun välissä. Muistutuksessa otetaan kantaa, että Lähetinkadun läheisyydessä on jo linja-auton kääntöpaikka 100 m päässä paikassa, joka ei ole niin lähellä asutusta. Muistutuksessa otetaan myös kantaa, että Lähetinkatu on aika liikennöity sekä autojen että henkilöiden toimesta ja tuntuu turhalta rahankäytöltä tehdä uusi kääntöpaikka suunnitelman kohtaan.

 

Vastine muistutukseen:

 

Varusmestarintielle tulee myös uusi linja-autopysäkki kadun itäpuolelle, jonka puolesta kääntöpaikkaa ei voi nykyisessä sijainnissaan toteuttaa. Muutenkin Varusmestarintien liikenne on vilkasta ja kääntöpaikkaa ei ole turvallista toteuttaa nykyisellä sijainnilla. Tilantarpeessa tulee ottaa myös huomioon, että Varusmestarintien pysäkeillä on oltava tilaa saman aikaisesti kahdelle nivelbussille.

 

Katusuunnitelmapiirustuksen nimiöön on tehty teknisluontoinen muutos ja katusuunnitelman pohjakarttamerkintöjä on täydennetty nähtävilläolon jälkeen.

 

Kustannukset

 

Hankkeen rakentamissuunnitelmapohjainen kustannusarvio on 255.000 euroa ja se sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 10 % hankevarauksen. Kustannusarvioissa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,6 (elokuu 2023) (2015=100).

 

Hanke rahoitetaan runkolinjaston investointivaroista. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Lähetinkatu ja Runosmäki Runosmäenpolun kohdalla, katu- ja puistosuunnitelma KW7678006, 22.3.2024

Liite 2                                  Ote Lähetinkadun liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7615 027, 22.4.2024

 

Oheismateriaali 1               Muistutus 1

 

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Lähetinkadun ja Runosmäen katu- ja puistosuunnitelman sekä liikenteenohjaussuunnitelma liitteiden 1–2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.​

Jakelu

tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 178
Liite 1:Lähetinkatu ja Runosmäki Runosmäenpolun kohdalla, katu- ja puistosuunnitelma KW7678006, 22.3.2024
Liite 2:Ote Lähetinkadun liikenteenohjaussuunnitelmasta L 7615 027, 22.4.2024