Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 163 | 23.04.2024 | 2 |
3076-2024 (10 03 01)
Mannerheiminpuiston puistosuunnitelma (kaupunginosa VII)
Tiivistelmä:
Puiston peruskorjauksen tavoitteena on palauttaa huonoon kuntoon päässyt historiallinen puisto arvoiseensa asuun sekä lisätä puiston käytettävyyttä, puiston alkuperäistä ilmettä kunnioittaen. Mannerheiminpuistoa kehitetään siten, että puisto korvaa osaltaan myös Parkinkenttää Parkin alueen rakentamisen aikana.
Kylk § 163
Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, maisemasuunnittelija Johanna Salmela, 18.4.2024:
Mannerheiminpuisto sijaitsee Mikaelinkirkon koillispuolella, Puutarhakadun, Koulukadun, Rauhankadun ja Puistokadun rajaamassa korttelissa, kaupunginosassa VII (007). Mannerheiminpuisto on arkkitehtonista tyyliä edustava kaupunkipuisto, joka on määritetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi (RKY-alueeksi) osana Port Arthurin puutalokorttelien ja Mikaelinkirkon kokonaisuutta. Lainvoimaisessa asemakaavassa alue on puistoa (6/1945).
Mannerheiminpuisto kuuluu yhdessä Mikaelinkirkon korttelin kanssa Turun kansalliseen kaupunkipuistoon, joka on perustettu vuonna 2013 kaupungin esityksestä ja ympäristöministeriön päätöksellä. Kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmassa (Turun kulttuuripääkaupunkipuisto, Turun kansallinen kaupunkipuisto, hoito- ja käyttösuunnitelma, 2011) suunnittelualue kuuluu osa-alueeseen Keskustan historialliset puistot. Kehittämisen tavoitteena on kirjattu kulttuurihistoriallisten ja maisemallisten arvojen säilyminen sekä alueen kaupunkirakenteellinen merkityksen huomioiminen.
Puiston keskellä on leikille ja liikunnalle varattu hiekkakenttä, jota ympäröivät puistomaiset alueet. Kentällä on järjestetty kesäisin pieniä tapahtumia. Talvisin kenttä jäädytetään luistinradaksi. Puiston lounaispäädyssä on hiljattain kunnostettu kahluuallas.
Keskustan liikuntaolosuhdetarjonta tulee vähenemään lähivuosina väliaikaisesti Parkinkentän uudelleen rakentamisen aikana. Lisäksi Tallimäenkenttä on väliaikaisesti pois käytöstä kentälle sijoitettujen parakkien takia. Tällä hetkellä, Mannerheiminpuiston hiekkakenttää lähinnä olevat ulkoliikuntaolosuhteet löytyvät noin kilometrin päästä Urheilupuistosta, Samppalinnanvuorelta, Tallimäestä, Pohjolan alueelta ja Parkinkentältä. Urheilupuistossa on tarjolla monipuoliset ulkoliikuntaolosuhteet urheilun suorituspaikkoineen, Samppalinnanvuorella ja Pohjolan alueella hiekkakentät. Lähimmät ulkokuntoiluvälineet ovat Tallimäenkentän vieressä.
Mannerheiminpuistoa tarvitaan osaltaan täydentämään keskustan liikuntaolosuhdetarjontaa Parkinkentän uudelleenrakentamisen aikana. Vaikka akuutti kentän peruskorjauksen ja toimintojen lisäämisen tarve perustuu väliaikaiseen tarpeeseen, tarjoaa Mannerheiminpuisto myös tulevaisuudessa monipuoliset liikuntaolosuhteet.
Puiston nykytila
Mannerheiminpuisto on kooltaan 1,4 ha. Puiston perusrakenteiden osalta korjausvelkaa on kertynyt merkittävästi. Puiston kaikki rakenteet; käytävät, kalusteet, pensas- ja perennaistutukset sekä nurmipinnat ovat elinkaarensa päässä. Valaistuksen määrä on riittämätön ja puistovalaisimien kunto huono.
Leikkipaikka on huonokuntoinen ja monia elinkaarensa päähän tulleita välineitä on jouduttu poistamaan turvallisuussyistä. Aita on nykynormien mukaan matala, eikä leikkipaikan koko tai varustelu vastaa keskustan leikkipaikkatarpeeseen. Keskusta alueen leikkipaikkojen parantamista on toivottu asiakkaiden taholta useissa aloitteissa ja Leikintekoa ohjelman laadinnassa. Mannerheiminpuiston leikkipaikan peruskorjaus on ohjelmoitu Leikintekoa ohjelmaan (kh 22.06.2021 § 307).
Kahluuallas on peruskorjattu 2008 ja se ei ole peruskorjauksen tarpeessa. Puiston puusto on hyvässä kunnossa ja se ei kaipaa toimenpiteitä. Puistossa on suuri varpuspopulaatio (luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi vuonna 2015), jonka edellytyksenä on leikattujen orapihlaja-aitojen säilyminen puistossa.
Suunnitelma
Suunnitelma sisältää koko puiston perusparannuksen vuonna 2008 peruskorjattua kahluuallasta lukuun ottamatta. Puiston valaistusta parannetaan monilla eri tavoin. Leikkipaikalle ja puistokäytävien varrelle asennetaan uudet puistovalaisimet. Kahluualtaan puoleinen pää valaistaan pollarivalaisimilla. Kentän nykyiset valaisimet ovat puistossa alun perin käytettyä Aaroninsauva -mallia. Uudet kenttävalaisimet tehdään samalla valaisinmallilla. Kentän pintaan heijastettavilla liikkuvilla ja vaihtuvilla Gobo-valaisimien kuvioilla lisätään liikunnallisuutta ja leikin mahdollisuuksia kentällä. Myös leikkilinna valaistaan sisäpuolelta turvallisuuden lisäämiseksi ja käyttökauden pidentämiseksi. Puistoon sijoitetaan myös kaksi tekniikkapollaria erilaisten tapahtumien sähköntarvetta varten.
Avoin kivituhkakenttä on tärkeä osa historiallisen puiston sommitelmaa. Kentän käytettävyyttä esitetään parannettavaksi hiekkatekonurmella, joka mahdollistaa erilaisen pelailun, vapaamuotoisen oleilun, pienimuotoiset tapahtumat sekä talvisen luistelukäytön. Hiekkatekonurmen väri ja hiekka on valittu siten, että muutos maisemassa on mahdollisimman pieni. Sulaan aikaan kentän länsipäätyyn tuodaan irtomaalit, vapaamuotoista pelailua varten. Täysmittaista pelikenttää Mannerheiminpuistoon ei voida toteuttaa tilanpuutteen sekä puiston sijainnin takia. Puistoa ympäröivät kadut ovat vilkasliikenteisiä ja pallojen karkailu liikenteen joukkoon tulisi estää historialliseen ympäristöön sopimattomilla, korkeilla metalliverkkoaidoilla. Kentän ympärille, pensasaidan ulkopuolelle, merkitään ’kilometripylväillä’ reitti, joka soveltuu kävelyyn ja juoksuun. Kilometripylväisiin tehdään matkan pituutta kuvaavat merkinnät. Mannerheiminpuistoon on suunnitteilla uusi pukusuoja ja puistosuunnitelmaan on tehty sitä varten alustava tilavaraus.
Kenttää ja leikkialueita rajaavat pensasaidat ovat huonossa kunnossa ja ne joudutaan uusimaan kokonaan. Uusiminen tehdään vaiheittain, jotta alueen varpuspopulaatio häiriintyy mahdollisimman vähän. Pensasaitojen sisäpuolelle lisätään aita kulunohjauksen ja pensaiden kasvuunlähdön varmistamiseksi. Samalla ohjataan diagonaalinen kulku kentän läpi puistokäytäville ja laajennetaan leikkipaikkaa. Lounaiskulman perennapenkki kunnostetaan. Puiston puusto on hyvässä kunnossa ja se säilyy nykyisellään.
Leikkipaikan varustus uusitaan. Puiston vetonaula on linnamainen kiipeilyvaruste, johon liittyy liukumäkiä, kiipeilyverkkoja ja -seiniä. Kentän oheen lisätään liikunnallisia varusteita. Muut kalusteet sijoitetaan puiston laidoille, sekä pensasaitojen suojiin. Penkkien määrää puistossa lisätään. Leikkialueilla on myös pöytäpenkkiryhmiä.
Puistokadun puoleisessa päässä olevien jyrkähköjen sisääntulokäytävien reunaan on esitetty kulkemista helpottavat kaiteet. Puutarhakadun varteen on osoitettu myös kaksi uutta penkkiä levähtämistä varten. Kaikki kalusteet, varusteet ja leikkivälineet ovat tyyppiä, joissa yhdistyvät käyttömukavuus, pitkäikäisyys ja ympäristöön sopiva ilme.
Puiston peruskorjauksen myötä Mannerheiminpuistosta muodostuu kaikenikäisten viihtyisä kohtaamispaikka, joka tulee palvelemaan entistä paremmin ja monipuolisemmin kaiken ikäisiä liikkujia, toteuttaen näin Turun kaupungin pormestariohjelmaa sekä omatoimista liikkumista tukevana kohteena myös kaupunginvaltuuston 11.4.2022 § 67 päättämiä Turku liikuttaa kaikkia - tulevaisuuden linjauksia.
Kuuleminen
Kaupunkiympäristötoimiala teki asukaskyselyn puistoa koskien Kerro Kantasi palvelussa kevättalvella 2021. Vastauksia saatiin 235. Puistoon toivottiin erityisesti enemmän toimintoja ja lisää valaistusta.
Mannerheiminpuiston puistosuunnitelma oli nähtävillä 18.3-2.4.2024. Suunnitelmasta ei tullut muistutuksia eikä lausuntoja. Nähtävilläolon jälkeen suunnitelmaan on tehty muutos. Leikkipaikan turvallisuustasoa on nostettu aitaamalla koko leikkialue. Aidassa on myös huolto- ja kulkuportit.
Kustannukset
Mannerheiminpuiston puistosuunnitelmavaiheen rakennusosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 1.580.000 euroa. Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 20 % hankevarauksen. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,6 (elokuu 2022) (2015=100).
Kohteesta on tehty infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen (kv 13.2.2023 § 32) mukaisesti hankekortti. Hallintosäännön 54 §:n mukaan hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.
Hanke esitetään toteutettavaksi 2024-2025. Mannerheiminpuiston on tarkoitus osaltaan korvata Parkinkenttää, Parkin alueen rakentamisen aikana.
Liite 1Mannerheiminpuiston puistosuunnitelma 4.4.2024
Oheismateriaali 1Mannerheiminpuiston puistosuunnitelmaselostus 4.4.2024
Oheismateriaali 2Mannerheiminpuisto havainnekuvat 3.4.2024
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Mannerheiminpuiston puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
Liitteet:
Kylk § 163
Liite 1:Mannerheiminpuiston puistosuunnitelma 4.4.2024