Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta13616.04.20246

14220-2022 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Vänrikinkatu 3 (10/2024)

Tiivistelmä: -

Kylk § 136

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Mikael Tómasson 16.4.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos I kaupunginosan​ korttelin 29 tontille 5, osoitteeseen Vänrikinkatu 3. Työnimeltään kaavanmuutos on Vänrikinkatu 3.

​Kaava laaditaan Åbo Akademin säätiön aloitteesta. Vänrikinkadun ja Tehtaankadun kulmatontilla sijaitsee kolme 1939-65 vuosina valmistunutta rakennusta: vanha ASA-radiolle suunniteltu tehdasrakennus ja johtajan asunto. Ne toimivat tällä hetkellä Åbo Akademiin opetustiloina ja ruotsinkielisenä päiväkotina. Tontilla sijaitsee myös vuona 1891 valmistunut pieni valimorakennus, joka nykyään toimii autotallina. Tontin omistajan tavoitteena on sallia asuintoimintojen sijoittamisen nykyisiin opetustiloihin. Muutosta perustellaan sillä, että pääosa yliopistotiloista on siirtymässä muihin rakennuksiin.

​Tehtaan vanhat osat sekä johtajan asunto ovat suojeltu sr-3 -merkinnällä. Tehtaan 1965-vuonna rakennettu lisäsiipi ei ole suojeltu, mutta Turun museokeskus on arvioinut lisäsiiven taloushistoriallisesti arvokkaaksi. Autotalli on arvioitu rakennushistoriallisesti arvokkaaksi. Kaupunginvaltuuston 13.2.2023 § 27 hyväksymässä Yleiskaava 2029:ssä (ei vielä lainvoimainen) tontti on määritelty arvokkaaksi rakennetun ympäristön kokonaisuudeksi.

Suunnittelualue sisältyy Turun keskustan kehittämisen kärkihankkeen Vanhankaupungin toimenpidekokonaisuuteen. Pohjoisosiin Vanhakaupunkia tavoitellaan lisää elävyyttä monipuolistamalla tonttien käyttötarkoituksia ja paikan tunnun vahvistamista.

​​On arvioitu, että kaavanmuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

​Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Mikael Tómasson.

Kaavan tavoitteet

​Asemakaavanmuutoksella tavoitellaan nykyisin opetustoimintaa palvelevien rakennusten tontin kehittämistä asuinpainotteisemmaksi.

Kaavanmuutoksella tavoitellaan opiskelija-asumisen mahdollistamista nykyisiin opetustiloihin. Rakennuksiin halutaan opiskelija-asumisen ja opetustilat yhdistävä hybridiratkaisu, jolla nykyinen ympäristö säästetään.

​Kaavanmuutoksessa tutkitaan rakennusten uudelleenkäyttöä suojeluarvojen mahdollistamissa puitteissa.

Suunniteltujen muutostöiden tulee sopia arvokkaaseen kaupunkiympäristöön. Tavoitteena on vaalia rakentamisen kauneutta ja edistää kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteita. Suunnittelussa tulee pyrkiä puiden säilymiseen. Keskustatoimintojen vaatima vihertehokkuustavoite asetetaan tontille, kun kyseessä on uudisrakentamiseen verrattava muutostyö taikka pihan käyttöä tai hulevesijärjestelmää muutetaan merkittävästi.

Hanke tukee Keskustan kehittämisen kärkihanketta kehittämällä alueen toiminnallisuuksia, varmistamalla keskustan saavutettavuutta ja lisäämällä keskustan asukasmääriä.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Vänrikinkatu 3

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloite liitteineen, 28.11.2022​

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Vänrikinkatu 3.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue