Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta13816.04.20248

13529-2021 (10 02 03)

Päätöksessä olevan kaavoituskustannusten perimistä koskevan asiavirheen korjaaminen; Puustellinkatu 6

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä on päätetty periä kaavan valmistelukuluja kaavan hyväksymispäätöksen yhteydessä. Aloitteentekijän kanssa on voimassa oleva sopimus, jonka perusteella tulee periä kaavan valmistelusta aiheutuneet kulut. Näin ollen kaupunkiympäristölautakunnan päätöstä korjataan siten, että lautakunnan päätös periä kustannuksia poistetaan ja aiheutuneet kulut peritään sopimuksen perusteella. Hyväksytty asemakaavamuutos on lainvoimainen ja voimassa, eikä virheen korjaamisella ole vaikutusta kaavan voimassaoloon.

Kylk § 138

Ympäristöjuristi Nina Mattila 28.3 2024:

Kaupunkiympäristölautakunta 14.11.2023 § 377 päättänyt hyväksyä 25.5.2023 päivätyn ja 14.6.2023 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Puustellinkatu 6. Asemakaavan muuttaminen perustui aloitteeseen, jossa esitettiin kaavan muutosta vastaamaan jo myönnettyä poikkeuslupaa, jonka perusteella tontille on rakennettu luhtitaloja. Kaavamuutoksen hakija on Skanska Talonrakennus Oy. Kaavanmuutoksen hakeminen oli poikkeusluvan ehtona. Kaavanmuutoksella poistettiin käyttämättä jäänyt rakennusala, sekä päivitettiin rakennusalojen sijainnit sekä rakennusoikeuden määrät vastaamaan toteutunutta tilannetta. Samalla yleiset määräykset päivitettiin nykytavoitteiden mukaisiksi. Kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt kaavamuutoksen hyväksymisen yhteydessä periä yksityiseltä kiinteistönomistajalta asemakaavan laatimiskuluina 2400 €, kuulutuskuluina 3 x 400 € ja lautakunnan käsittelykustannuksina 1500 €, eli yhteensä 5100 €. Päätöksen mukaan maksut laskutetaan sen jälkeen, kun kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen.

Kaupungilla on oikeus periä kaavan laatimisesta ja käsittelystä aiheutuneet kustannukset yksityiseltä maanomistajalta tai -haltijalta, jos asemakaava tai kaavan muutos on pääasiassa yksityisen edun vaatima ja laadittu maanomistajan tai -haltijan aloitteesta (MRL 59 §). Sovellettavan kaavoitustaksan 2.1 §:n mukaan pienistä omakotitontin jakamisen mahdollistavista kaavanmuutosten laatimisesta koituvina kustannuksina peritään yhtä omakotitonttia koskevasta kaavanmuutoksesta 2 400 €. Kaavoitustaksan 2.2 §:n mukaan muiden kaavojen ja kaavanmuutosten osalta kaavan valmistelutyöstä aiheutuneet kustannukset peritään aikaveloitusperusteisesti toteutuneiden tuntien mukaisesti seuraavan tuntiveloitushinnoittelun perusteella. Laskutettava työ alkaa kertyä siitä hetkestä, kun kaupungin ja kaavan laatimisaloitteen tekijän välinen sopimus kaavan valmistelusta on allekirjoitettu. Sopimuksessa määritellään valmistelutyön enimmäishinta. Lisäksi taksan mukaan laskutetaan lautakunnassa hyväksyttävän kaavan käsittelykustannuksina 1500 euroa ja kuulutuskustannuksia 400 euroa kuulutusta kohden.

Kaavan valmistelusopimuksen (allekirjoitettu 22.11.2021) mukaan kyseisen kaavan valmistelutyön enimmäishinta on 20 000,00 €. Toteutuneiden tuntien perusteella kaavan valmistelusta aiheutuneet kokonaiskulut (sisältäen lautakunnan käsittely- ja kuulutuskustannukset) ovat 14 797,50 euroa. Koska sopimukseen perustustuvat kustannukset peritään sopimuksen perusteella, ei ole perusteita periä kuluja myös lautakunnan päätöksen mukaisesti. Asianosaisen edun mukaista on korjata lautakunnan päätöstä siten, että kustannusten perimistä koskeva osa päätöksestä kumotaan.

Hallintolain 50.1 §:n 1 kohdan mukaan viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen. Hallintolain 50.2 §:n mukaan päätös voidaan korjata 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa asianosaisen eduksi tai vahingoksi. Päätöksen korjaaminen asianosaisen vahingoksi edellyttää, että asianosainen suostuu päätöksen korjaamiseen. Hallintolain 52 §:n mukaan viranomainen käsittelee korjaamisasian omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Aloite on tehtävä tai vaatimus virheen korjaamiseksi on esitettävä viiden vuoden kuluessa päätöksen tekemisestä. Asiavirheen korjaaminen edellyttää, että asia käsitellään uudelleen ja asiassa annetaan uusi päätös. Virheen korjaaminen käsitellään tässä tapauksessa viranomaisen aloitteesta.

Kaavamuutoksen perusteella tehdyn hankkeen toteuttaneen Skanska Talonrakennus Oy:n näkemys on, että on harmillista, että päätöstä joudutaan muuttamaan. Kaavan mahdollistama projekti on valmistunut ja toimenpiteet tehty päätöksen mukaisesti. Virheen korjaamista ei kuitenkaan vastusteta.

Lautakunnalle ehdotetaan, että virhe korjataan kumoamalla lautakunnan päätös niiltä osin, kuin lautakunta on päättänyt kaavan valmistelukustannusten perimisestä. Aiheutuneet valmistelukustannukset peritään sopimuksen perusteella. Asianosaiselta ei ole vielä lainkaan laskutettu kaavan laatimiskustannuksia. Lautakunnan korjattua päätöstään asianosaiselta laskutetaan kaavanlaatimissopimuksen perusteella aiheutuneet kulut eli 14 797,50 euroa.

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää kumota päätöksensä 14.11.2023 § 377 siltä osin kuin on päätetty periä yksityiseltä kiinteistönomistajalta asemakaavan laatimiskuluina 2400 €, kuulutuskuluina 3 x 400 € ja lautakunnan käsittelykustannuksina 1500 €, eli yhteensä 5100 €.

Muilta osin lautakunnan päätös 14.11.2023 § 377 jää voimaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSkanska Talonrakennus Oy
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut, myynnistä suoritukseen