Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14616.04.202416

1778-2024 (10 03 01)

Wäinö Aaltosen koulutie (Kukola)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Wäinö Aaltosen koulutien katu- ja puistosuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on kääntöpaikan rakentaminen, nykyisen katuympäristön selkeyttäminen, liikennemuotojen erottelu koulun edustalla sekä hulevesien parempi hallitseminen.

Kylk § 146

Kaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Harry Jaakkola ja kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Ossi Kaila 3.4.2024:

Nykytilanne

Suunnittelualue sijaitsee rakennettavan Wäinö Aaltosen koulun laajennusosan ja Kynsilänpuiston välisellä osuudella Kukola 1.–41. ja Lauttaranta- katualueita -nimisellä asemakaava-alueella, joka on tullut voimaan 26.9.1987. Suunnittelualue sijoittuu osin katualueelle ja osin virkistysalueelle.

Nykyisellään katu toimii ajoyhteytenä koululle sekä kadun varrella olevalle kahdelle asuinkiinteistölle. Henkilöajoneuvoliikenteen läpiajo on kadulla kielletty ja estetty, mutta katu toimii kevyenliikenteen läpikulkuyhteytenä Koulumestarinkadulle sekä Opettajankadulle. Joiltakin osin kadun hulevedet valuvat nykyisin viereisille tonteille ja kadun sivukaltevuus on myös paikoin jyrkkää. Kadulla on koulun sisääntulon kohdalla pieni kääntöpaikkana toiminut asfaltoitu alue, jota ei ole eroteltu rakenteellisesti viereisestä kouluun johtavasta yhdistetystä pyörätiestä ja jalkakäytävästä. Katu on valaistu.

Suunnitelma

Katu- ja puistosuunnitelmassa esitetään kääntöpaikan rakentaminen Wäinö Aaltosen koulutielle. Suunnittelualueen alkupäässä kadun oikealla puolella olevaa nykyistä yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää jatketaan, siten että se liittyy kääntöpaikan jälkeen nykyiseen katuun. Kääntöpaikan vierellä pyörätie erotellaan rakenteellisesti ajoradasta reunatuella. Kääntöpaikan ja Kynsilänpuiston välisellä osuudella katu kavennetaan 4,5 metriä leveäksi ja sen vasempaan reunaan tulee liimattava betonireunatuki. Kynsilänpuiston alkupään kohdalla kadun nykyistä reunaa oikaistaan katualueen puolelle ja viereistä kevyen liikenteen väylän liityntäkohtaa korjataan siten, että hulevedet ohjautuvat liitoskohdan taitetta pitkin maastoon.

Alueen lähistöllä ei ole huleveden runkoviemärejä, joten kadun kuivatus hoidetaan pinnankallistuksin ja reunatukien avulla. Katualueen hulevedet johdetaan nykyisiin ojanpainanteisiin sekä maastoon, jossa on nykyistä ojastoa.

Kustannukset

Wäinö Aaltosen koulutien rakentamisen rakennusosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 57.000 euroa (alv 0​ %). Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 127,6 (2020=100, helmikuu 2024). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannus jää kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Wäinö Aaltosen koulutien katu- ja puistosuunnitelma on ollut nähtävillä 18.3.-2.4.2024 välisenä aikana. Suunnitelmaan ei saapunut yhtään muistutusta nähtävillä olon aikana.

Liite 1​Wäinö Aaltosen koulutien katu- ja puistosuunnitelma KW 7718 006 pvm. 29.2.2024

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyn Wäinö Aaltosen koulutien katu- ja puistosuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 146
Liite 1:Wäinö Aaltosen koulutien katusuunnitelma K 7718 006 pvm. 29.2.2024