Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14416.04.202414

2672-2024 (08 00 00)

Joukahaisenkadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat linja-autopysäkkien parantamisesta (Kupittaa)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat, joilla parannetaan kahta Joukahaisenkadulla olevaa linja-autopysäkkiä. Suunnitelma edistää Fölin runkolinjastouudistuksen toteutumista.

Kylk § 144

Kaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Taneli Pärssinen ja toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Ossi Kaila 10.4.2024:

Nykytilanne

Joukahaisenkadulla on kaksi linja-autopysäkkiä, joista Vasaramäen suunnan pysäkki sijaitsee välittömästi Tykistökadun risteyksen jälkeen ja keskustan suunnan pysäkki sijaitsee Intelligate-rakennuksen (Joukahaisenkatu 6) edustalla. Kadun molemmin puolin on kaksisuuntaiset pyörätiet ja jalkakäytävät. Kadun lounaisreunalla on kadunvarsipysäköintipaikkoja, joissa on sallittu lyhytaikainen pysäköinti etenkin Kupittaan rautatieaseman liikennettä varten.

Joukahaisenkadulla on nykyisin vain satunnaisia Fölin linjoja. Tykistökadun vieressä olevaa pysäkkiä käyttävät Kupittaa–Turku-ratahankkeen ajan VR:n junaliikennettä korvaavat linja-autot.

Suunnitelma

Vasaramäen suunnan pysäkki siirretään EuroCityn (Joukahaisenkatu 1) edustalta ICT-Cityn (Joukahaisenkatu 3) edustalle. Keskustan suunnan pysäkki siirretään ParkCityn (Joukahaisenkatu 8) edustalle. Uudet sijainnit ovat keskeisempiä ja palvelevat paremmin Kupittaan kampusta ja rautatieasemaa, jonka itäisin kulkuyhteys, tulee pysäkkien viereen. Nykyiset pysäkit ovat tarpeettoman lähellä Sirkkalankadulle ja Kiinamyllynkadulle suunniteltuja uusia pysäkkejä.

Kadun lounaisreunan pysäkki sijoitetaan osittain nykyisten kadunvarsipysäköintipaikkojen paikalle. Ajoradan reunaan rakennetaan uusi 20 metriä pitkä ja noin 3 metriä leveä odotusalue, johon sijoitetaan myös uusi pysäkkikatos ja roska-astia. Kadun kaakkoisreunan pysäkille rakennetaan kapeampi 2 metriä leveä ja 20 metriä pitkä pyörätiestä erotettu kyytiinnousutila. Pysäkille ei tule katosta, koska pysäköintitalon arkadi toimii sateensuojana. Pysäkin yhteyteen tulee penkki ja roska-astia. Molemmat pysäkit on tarkoitus varustaa sähköisillä aikataulunäytöillä.

Kadun kuivatus hoidetaan nykyisillä hulevesikaivoilla sekä yhdellä uudella hulevesikaivolla, joka rakennetaan pysäköintitalon puoleisen pysäkin yhteyteen.

Runkolinjasto

Joukahaisenkadun pysäkkejä käyttävät uudet kehärunkolinjat (10 Uittamo–Skanssi–Kupittaa–Länsikeskus–Satama ja 10A Uittamo–Skanssi–Kupittaa–Mylly–Raisio–Perno), joiden vuoroväli on tiheimmillään 15 minuuttia. Runkolinjastouudistus tapahtuu 1.7.2025.

Kustannukset

Joukahaisenkadun linja-autopysäkkien infrarakentamisen rakennusosatasoinen kustannusarvio on 60.000 euroa (alv 0​ %). Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 127,6 (2020=100, helmikuu 2024). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannus jää kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Nähtävilläolo

Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 18.3.–2.4.2024 välisen ajan. Suunnitelmista ei jätetty yhtään muistutusta.

Nähtävillä olon jälkeen katusuunnitelmaan on pysäkkikatoksen yhteyteen lisätty kaide parantamaan liikenneturvallisuutta.

Liite 1​Joukahaisenkadun katusuunnitelma K 5742 042, 3.4.2024

Liite 2​Joukahaisenkadun liikenteenohjaussuunnitelma L 5742 029, ote 1.3.2024

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1 ja 2 mukaiset Joukahaisenkadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 144
Liite 1:Joukahaisenkadun katusuunnitelma K 5742 042, 3.4.2024
Liite 2:Joukahaisenkadun liikenteenohjaussuunnitelma L 5742 029, ote 1.3.2024