Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10525.03.202410
Kaupunkiympäristölautakunta12309.04.202413

9705-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Piiparinpolku (5/2021)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 25.3.2024 § 105 hyväksynyt Piiparinpolun asemakaavanmuutoksen tavoitteet sekä merkinnyt tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Em. päätös tuodaan kaupunkiympäristölautakunnalle erikseen tiedoksi merkittäväksi.

Kh § 105

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström 15.3.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos laaditaan Runosmäen kaupunginosaan korttelin 2 tontille 7, korttelin 3 tonteille 3 ja 4, korttelin 11 tontille 2, korttelin 14 tontille 2 sekä korttelin 26 tontille 1, Munterinpuiston puistoalueelle, Kaaripuiston puistoalueelle (osa), Munterinpolun katualueelle, Piiparinpolun katualueelle (osa) sekä Pohjoiskaaren katualueelle (osa). Lisäksi Kaerlan kaupunginosan Nunnavuoren puistoalueelle (osa).

Työnimeltään kaavanmuutos on Piiparinpolku.

​Kaavanmuutos on vaikutuksiltaan merkittävä ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström.

Tausta

Kaupunginhallitus on 13.1.2020 § 7 päättänyt Runosmäen aluekehittämisen tavoitteet, jonka tavoitteena on ollut edesauttaa uusien asukkaiden houkutteleminen alueella ja turvata sitä kautta alueen palvelutaso.

Kaupunginhallitus päätti tuolloin myös, että Runosmäen monitoimitalohanke voidaan toteuttaa yhteistoiminnallisena rakennushankkeena siten, että neuvottelumenettelyllä rakennushankkeeseen valittava kumppani saa ratkaistavakseen myös käytöstä poistuvien kaupungin omistamien kiinteistöjen 853-85-14-2 (Parolanpolun päiväkoti), 853-85-2-7 (Munterinkadun päiväkoti) ja 853-85-26-1 (Runosmäen nuorisotalo) sekä niihin mahdollisesti liittyvien maa-alueiden kehittämisen. Aluekehittämiskilpailun kautta kumppaniksi tuli NCC yhdessä alueen muiden kiinteistönomistajien kanssa. Erillisellä urakkasopimuksella NCC toteutti Runosmäen monitoimitalon.

Aluekehittämisessä tavoitellaan seuraavia asioita:

Sopimuskokonaisuuteen liittynyt yhteistyösopimus aluekehityksestä on hyväksytty kaupunginhallituksessa 25.4.2022 § 180. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunginhallitukselle tuodaan hyväksyttäväksi asemakaavan tavoitteet ennen yhteistyösopimuksen mukaisen asemakaavoitusprosessin käynnistämistä.

Uusi aluekehityssuunnitelma

Kaupungin kaavoitus on yhteistyössä muiden osapuolten (Ryhmittymä ja As Oy Piiparintori) kanssa kehittänyt aluekehityssuunnitelmaa kaupunginhallituksen 13.1.2020 § 7 ja 25.4.2022 § 180 päätösten mukaisesti. Suunnitelmassa alueen kehittäminen on jaettu kolmeen vaiheeseen.

Ensimmäinen vaihe on jo toteutumassa, kun uusi monitoimitalo valmistuu alueelle ja pallokentän peruskorjaus on toteutunut. Lisäksi Tampereen valtatien ja Vahdontien risteyksen läheisyyteen kaavoitetaan uusi rivitalotontti ns. ”Viiripuiston” kaava-alueelle. Alue on perusteellisten tutkimusten jälkeen todettu parhaaksi vaihtoehdoksi uusille rivitaloille Runosmäen alueella.

Toisessa vaiheessa tavoitteena on korvata kaupungin omistuksessa olevat, käytöstä poistetut tai poistettavat rakennukset (Runosmäen nuorisotalo, Munterinkadun päiväkoti ja Parolanpolun päiväkoti) uudisrakennuksilla. Koy Piiparintorin tontille on tarkoitus rakentaa uusi liikerakennus purettavien liike- ja seurakuntatalojen tilalle. Myös Signalistinkadun varteen, Stoltinkadun risteyksen tuntumaan tutkitaan mahdollisuutta sijoittaa uudisrakentamista.

Tämän lisäksi tässä vaiheessa on tarkoitus saneerata Piiparinpolun jalankulku- ja pyöräilyväylä. Pinnat uusitaan, lisätään istutuksia ja istumapaikkoja sekä rakennetaan Koy Piiparintorin eteen pieni katuaukio istuskeluportaineen sekä ent. nuorisotalon eteen pieni puistikko viihtyisyyden lisäämiseksi.

Tämän vaiheen uudisrakentaminen on mahdollista toteuttaa ilman laajempaa keskitettyä pysäköintiratkaisua, mikä taloudellisesti mahdollistaa hankkeiden toteutumista nopeammalla aikataululla.

Kolmas vaihe edellyttää suurempia investointeja pysäköintiratkaisuihin. Vaihe 3:n toteutuminen tukeutuu osittain oletukseen, että Turun raitiotie rakennetaan kulkemaan Runosmäkeen, joka tuo nostetta koko alueelle ja mahdollistaa isompien investointien tekoa. Tässä vaiheessa autopaikat osoitetaan keskitetysti uusiin pysäköintilaitoksiin. 2-vaiheessa kaavoitetut tontit voidaan osittain tehostaa rakentamalla niille lisää kerrostaloja, ja myös asunto-osakeyhtiöiden hallussa olevat laajat pysäköintialueet olisi mahdollista osoittaa kerrostalotonteiksi ja siirtää autopaikat pysäköintilaitoksiin.

Piiparinpolun asemakaavanmuutoksen tavoitteet

Runosmäen uuden monitoimitalo Riimin valmistumisen seurauksena kaupungin omistuksessa olevat Runosmäen nuorisotalon, Munterinkadun päiväkodin ja Parolanpolun päiväkodin kiinteistöt poistuvat käytöstä. Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa em. kiinteistöillä kohtuuhintainen, asuntojakaumaltaan tasapainoinen uudisasuntotuotanto.

Koy Piiparintorin tontille on tarkoitus kaavoittaa uusi liikerakennus purettavien liike- ja seurakuntatalojen tilalle.

Myös Signalistinkadun varteen, Stoltinkadun risteyksen tuntumaan tutkitaan mahdollisuutta sijoittaa uudisrakentamista vanhusten palveluasumiseen.

Piiparinpolun jalankulku- ja pyöräilyväylän osalta tarkoituksena on muodostaa Koy Piiparintorin eteen pieni katuaukio istuskeluportaineen sekä nykyisen nuorisotalon tontin eteen pieni puistikko viihtyisyyden lisäämiseksi.

Oheismateriaali 1​Runosmäen aluekehityssuunnitelma 2.1.2024​

Oheismateriaali 2Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki hyväksyy Piiparinpolun asemakaavanmuutoksen tavoitteet sekä merkitsee tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Piiparinpolku.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kylk § 123

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.