Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11909.04.20249

7216-2023 (10 03 01)

Turun hallinto-oikeuden päätös koskien Yhdyspolun katusuunnitelman muutosta

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta Yhdyspolun katusuunnitelman muutoksesta tehdyn valituksen.

Kylk § 119

Ympäristöjuristi Nina Mattila 26.3.2024:

Kaupunkiympäristölautakunta on 12.12.2023 § 418 hyväksynyt Yhdyspolun katusuunnitelman muutoksen. Katusuunnitelman tarkoitus on toteuttaa kulkuyhteys kiinteistölle 853-464-3-55 asemakaavan Oriniemi 1.-4. 853 2/1957 mukaiselta katualueelta. Uudella katusuunnitelmalla korvataan kaupunkiympäristölautakunnan 7.4.2020 § 117 hyväksymä katusuunnitelma, joka perustui lähikatujen sorapintaisuuteen. Lähikatuja esitetään kunnossapitosyistä asfaltoitaviksi, jonka vuoksi myös Yhdyspolku esitetään asfaltoitavaksi. Samassa yhteydessä on harkittu uudelleen, että Yhdyspolku ei jatkuisi Rantapolulle asti, sillä maasto on hyvin jyrkkää ja kallioista, jonka takia rakentamiskustannukset olisivat korkeita ja kadusta tulisi jyrkkyytensä takia erityisesti talvella vaikeasti kunnossapidettävä ja kuljettava.

Suunnittelualueeseen rajautuvan kiinteistön 853-464-3-56 omistaja on toimittanut Turun kaupungin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen oikaisuvaatimukseksi nimeämänsä kirjelmän. Kaupunki on siirtänyt asian hallinto-oikeudelle hallintovalituksena käsiteltäväksi. Valittaja on hallinto-oikeuden pyynnöstä toimittanut hallinto-oikeudelle valituksenalaisen päätöksen ja sen liitteenä olleen muutoksenhakuohjeen.

Hallinto-oikeus on todennut, että valituksenalaiseen päätökseen liitetty muutoksenhakuohje sisältää sekä valitusosoituksen että oikaisuvaatimusohjeen. Valitusosoituksen mukaan päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella siltä osin kuin asiassa on kyse katu-, puisto-, istutus- ja yleissuunnitelmasta. Hallintovalitus on tehtävä Turun hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Oikaisuvaatimusohjeen mukaan päätökseen tyytymätön voi tehdä kaupunkiympäristölautakunnalle kirjallisen oikaisuvaatimuksen siltä osin kuin asiassa on kyse liikenne- ja liikennevalosuunnitelmasta. Hallinto-oikeuden mukaan lautakunnan päätökseen liitetty muutoksenhakuohje on sisältänyt asianmukaisen valitusosoituksen lisäksi ohjeen oikaisuvaatimuksen tekemiseksi sellaiseen päätökseen, josta nyt ei ole ollut kysymys. Muutoksenhakuohjetta ei kuitenkaan tämän vuoksi ole pidettävä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 17 §:ssä tarkoitetulla tavalla virheellisenä.

Valitus on tullut hallinto-oikeudessa vireille vasta, kun kaupunki on siirtänyt hallinto-oikeudelle valittajan kaupungille toimittaman kirjelmän. Koska valitus on toimitettu hallinto-oikeuteen vasta valitusajan päättymisen jälkeen, valitus on jätetty myöhässä tehtynä tutkimatta.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 6.3.2024

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.