Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8319.03.20246

6902-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Lemminkäisenkatu 17-19 (6/2024)

Tiivistelmä: -

Kylk § 83

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jukka Koskelainen 14.3.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos Vasaramäen​ kaupunginosaan osoitteessa Lemminkäisenkatu 17 ja 19. Kaavanmuutos laaditaan Vasaramäen kaupunginosan​ kortteliin 56 ja osalle Vasaramäenpuiston ja Lemminkäisenpuiston puistoalueita sekä Lemminkäisenkadun, Kirsikkatien ja Vaapukkatien katualueita. Työnimeltään kaavanmuutos on Lemminkäisenkatu 17-19.

​Kaavanmuutos laaditaan Lumo Kodit Oy:n (Lemminkäisenkatu 17) ja Asunto Oy Lemminkäisenkatu 19 aloitteista. Lemminkäisenkatu 17 aloitteessa tontille 1 haetaan lisärakennusoikeutta, perusteluina tontin väljyys, nykyrakennusten huonokuntoisuus ja täydennysrakentamisen järkevyys. Lemminkäisenkatu 19 aloitteessa on esitetty uuden asuinkerrostalon rakentamista tontille 2 nykyisen autotallin paikalle, perusteluina taloyhtiön peruskorjauksien rahoittaminen, tontin tehottomuus ja kaupungin täydennysrakennustavoitteiden toteuttaminen.

​Pormestariohjelman (Kv 23.8.2021 § 180) yhtenä tavoitteena on lisätä erityisesti houkuttelevilla alueilla olevien pientalo- ja kerrostalotonttien tarjontaa. Kaavoituksessa on tunnistettu uusia kohteita, jotka eivät ole sisältyneet kaupunginhallituksen 11.9.2023 § 334 hyväksymään täydennysrakentamisselvitykseen. Kaupungin aloitteesta tutkitaan Vasaramäenpuiston Kirsikkatiehen rajoittuvan osan soveltumista pientalorakentamiseen.

​Keskustan pyöräliikenteen tavoiteverkko 2035 on hyväksytty kaupunginhallituksessa 20.3.2023 § 100. Lemminkäisenkadun varteen on osoitettu yksisuuntaiset pyörätiet, joista lähempänä keskustaa oleva alkuosa priorisoitu 1. kiireellisyysluokkaan ja tämän kaava-alueen kohdalla oleva osa 2. kiireellisyysluokkaan.

​Vasaramäen katujen liikenne koostuu pääsääntöisesti tonttiliikenteestä. Alueella olevaan väistökouluun on jonkin verran saatto- ja noutoliikennettä. Jalankulku ja pyöräily ovat useilla Vasaramäen kaduilla ajoradalla, ja järjestely korostaa katujen roolia rauhallisina ja kaikkien kulkumuotojen käytössä olevina alueina.

​Kaavanmuutos on vaikutuksiltaan merkittävä ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Jukka Koskelainen.

Kaavan tavoitteet

​Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa asuinkerrostalojen täydennysrakentaminen Lemminkäisenkadun varteen kortteliin 56, jonka tontteja käsitellään kahtena kaupunkikuvallisesti tasokkaana umpikorttelimaisena kokonaisuutena, nykyisten lamellitalojen muodostaessa uusien rakennuskorttelien länsisivun. Uudisrakentamisen korkeus ei ylitä nykyisen rakentamisen korkeutta. Tavoitteena on sijoittaa autopysäköintiä muodostuvien rakennuskorttelien pihakansien alle ja säilyttää tonttien puiston puoli vehreänä piha-alueena.

​Jalankulkuverkoston parantamiseksi rakennuskorttelien väliin on tarkoitus sijoittaa uusi kävely-yhteys Vasaramäenpuiston ja Lemminkäisenkadun välille. Uuden kävely-yhteyden Lemminkäisenkadun puoleiseen päähän tutkitaan sijoitettavaksi pientä aukiota, jonka alueella nykyinen suuri puusto on tavoitteena säilyttää viihtyisyyden ja ilmastokestävyyden parantamiseksi.

​Vasaramäenpuiston itäpäätyyn Kirsikkatien varteen tutkitaan yhtiömuotoisen pientalokorttelin sijoittamista nykyinen puistoyhteys säilyttäen ja viheryhteyttä Lemminkäisenpuistoon vahvistaen.

​Lisäksi tavoitteena on osoittaa kaavassa riittävät alueet yksisuuntaisten pyöräteiden toteuttamiseksi Lemminkäisenkadulle ja Lemminkäisenkadun Kirsikkatien ja Vaapukkatien risteysalueiden uudelleentarkastelu. Muutoksilla tavoitellaan jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden ja sujuvuuden parantamista sekä sivukatujen liikenteen rauhoittamista.

Alueen kehittämisellä tavoitellaan myös kaupungin ilmastotavoitteita (Kv 16.5.2022 § 103), erityisesti kestävien kulkumuotojen osuuden kasvattamista, vähähiilisen rakentamisen edistämistä ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamista.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Lemminkäisenkatu 17-19

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloite Lemminkäisenkatu 17 liitteineen, 3.6.2020 (diaari 7441-2020)

Oheismateriaali 3​Asemakaava-aloite Lemminkäisenkatu 19 liitteineen, 26.5.2021​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Lemminkäisenkatu 17-19.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue