Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8019.03.20244

3270-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Jungmanninkatu 4 (2/2024)

Tiivistelmä: -

Kylk § 80

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christa Björklund 7.3.2024:

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos V kaupunginosaan kortteliin 39, tontille 5 ja tonttijaon mukaisille tonteille 8 ja 9,​ osoitteessa Jungmanninkatu 4. Työnimeltään kaavanmuutos on Jungmanninkatu 4.

​Kaava laaditaan yksityisen maanomistajan aloitteesta. Voimassa olevan asemakaavan mukaan asuntorakentaminen on rajattu pois kaarihallista. Kiinteistön omistaja on tutkinut kaarihallin muuttamista asuinkäyttöön. Kaava-aloitteen liitteenä oleva suunnitelma (oheismateriaali 2) osoittaa, että asuntojen sijoitus hallin molemmille reunoille säilyttäisi hallin nykyisen muodon, mittasuhteet ja teollisuushistoriallisen luonteen. Sisäautopaikat on suunnitteluratkaisussa esitetty yhteen tasoon rakennuksen keskiosaan suuren galleriamaisen sisäpihan alle. Museokeskus on puoltanut esitettyä suunnitteluratkaisua.

​Suunnittelualue sijaitsee Aurajoen itäisellä rannalla vanhassa tehdasympäristössä. Suunnittelualueella sijaitsee kaksi Wärtsilän vanhaa rakennusta, vuonna 1938 tehdasrakennukseksi rakennettu ja vuonna 1952 laajennettu kaarihalli sekä vuosina 1947-48 puusepänverstaaksi rakennettu, vuonna 1983 toimistokäyttöön muutettu rakennus. Lisäksi suunnittelualueella on vanhojen tehdashallien rajaama pysäköintialue. LPA-korttelialue on sisällytetty kaavanmuutokseen, jotta kaarihallin pihatoimintoja voidaan osoittaa tonttijaon mukaiselle tontille 8, ja tonttijaon mukaisen tontin 9 kaavamääräykset päivitetään.

​Suunnittelualue on 3.8.2013 voimaan tulleessa asemakaavassa osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL-1), jolle saa sijoittaa myös yksityisiä ja/tai julkisia palvelutiloja, vapaa-aikatoimintoja palvelevia tiloja ja palveluasuntoja sekä ympäristövaikutuksiltaan toimistoon verrattavia tuotannollisia työpaikkatiloja. Kaarihalli on merkitty valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön kuuluvaksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi rakennukseksi (sr4-RKY). Rakennukseen saa sijoittaa vain liike-, toimisto- ja työpaikkatiloja, ei asumista. Kaarihallin eteläpuolella oleva toimistorakennus on myös asemakaavalla suojeltu (sr-5). Autopaikkojen korttelialue (LPA-1) on osoitettu korttelin 39 tarpeisiin.

​On arvioitu, että kaavanmuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

​Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Christa Björklund.

Kaavan tavoitteet

​Tavoitteena on muuttaa asemakaavaa siten, että asuntojen rakentaminen kaarihalliin on mahdollista huomioiden rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot. Samalla tutkitaan palveluasumisen määrää kaava-alueella. Suojellun rakennuksen uusiokäyttö palvelee myös kaupungin ilmastotavoitteita.

Asumisen yhteyteen tarvittavat pysäköintipaikat sekä muut ulkotoiminnot on tarkoitus suunnitella tonttijaon mukaisen tontin 8 alueelle siten, että ne sopivat vanhaan tehdashalliympäristöön. Lisäksi huomioidaan vihertehokkuuden toteuttamisen tavoitteet sekä asumisviihtyvyys. Tonttijaon mukaisen tontin 9 kaavamääräykset päivitetään.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Jungmanninkatu 4

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloite liitteineen, 8.5.2023​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Jungmanninkatu 4.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue