Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, pysäköinninvalvonta 
Valvontapäällikkö211.03.2024 

2018-2024 (02 08 00)

Pilvipalvelutallennustilan hankinta vartalokameroille

Valvontapäällikkö Tommi Hietanen 11.3.2024:​

Turun kaupungin pysäköinninvalvonnassa on keväällä 2019 otettu käyttöön työturvallisuutta edistävä ns. haalarikamera. Haalarikameralla pyritään ensisijaisesti edistämään pysäköinnintarkastajien työturvallisuutta. Pysäköinnintarkastajat kohtaavat työssään hankalia ja välillä jopa aggressiivisia asiakaspalvelutilanteita. Tällaisten tilanteiden jälkiselvittelyn kannalta on merkittävää hyötyä tapauksen videotallenteesta. Jo pelkästään tieto siitä, että asiakaspalvelutilanne tallennetaan videolle, edesauttaa keskustelua pysymään asiallisena.

Pysäköinnintarkastajat ovat työssään virkasuhteessa kaupunkiin ja heidän työntekoa suojaavat samat rikoslain pykälät kuin poliisiakin. Näillä säännöksillä pyritään edesauttamaan viranomaistyön häiriötöntä suorittamista. Jälkiselvittelyjen kannalta on merkityksellistä se, että tapahtuneesta on myös äänen ja kuvan sisältävä tallenne. Tallenne auttaa myös asiakaspalvelutilanteen selvittämistä jälkikäteen.

Tallenteet säilytetään tällä hetkellä kaupungin omalla palvelimella, jolle on rajattu pääsy tietyillä käyttäjillä. Tallenteet poistuvat määritetyn ajan sisällä automaattisesti, mikäli niitä ei erikseen tallenneta erillistä tarvetta varten. Turun kaupungin nykyisen linjauksen mukaisesti ensisijainen vaihtoehto on pilvipalvelu, joka on myös nykyisen palveluntarjoajan valikoimassa.

Haalarikameroiden pilvipalvelutallennustilan Kauko Oy tarjoaa hintaan 342€/vuosi (alv 24%) per kamera.

Käytännön toimiin, tai tallenteiden säilytysaikoihin siirtyminen omalta palvelimelta pilvipalveluratkaisuun ei ole vaikutusta.

Kustannukset katetaan pysäköintitoiminnan kustannuspaikalta.

Liite 1​Tarjous Kauko Oy:ltä

Valvontapäällikkö Tommi Hietanen:

Päätös​Päätin hankkia Kauko Oy:ltä Zepcam Bodycam T2+ kameroiden kuvamateriaalin tallennustilaksi Zepcamin tarjoaman pilvipalvelun. Hinta pohjautuu lisenssiin, jonka hinta on 342€/vuosi yhtä kameraa kohden. (alv 24%) Hankinnan kokonaisarvo 15:lle haalarikameralle on 5130€ /v (alv 24%)

Tommi Hietanen

valvontapäällikkö

Jakelu

aoKauko Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta


Liitteet:

Kypapys § 2
Liite 1:Tarjous Kauko Oy:ltä