Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9119.03.202414

431-2024 (10 03 01)

Kupittaanpuiston osan puistosuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kupittaanpuiston osan puistosuunnitelma.

Kylk § 91

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski 7.3.2024:

Nykytilanne ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Kupittaanpuistossa, Hippoksentien varrella, Lemminkäisenkadun ja Blomberginaukion välissä BMX-radan länsipuolella. Kohde on 3.8.2002 voimaan tulleessa asemakaavassa osoitettu VP-alueeksi eli puistoksi. Alue on nykyisin suurimmalta osaltaan luonnontilainen. BMX-radan laajentumisen myötä BMX-radan alueelta on kaadettu puita. Suunnittelualueelta on poistettu kunnossapitoluonteisesti vesakkoa.

Kasvillisuutena suunnittelualueella on mm. raita, jalava, saarni ja pähkinäpensas. Alueella on sekä istutettua että luontaisesti kylväytynyttä kasvillisuutta. Oleva hiekkakenttä toimii nykysyisin autojen epävirallisena parkkipaikkana. Suunnittelualueen eteläkulmassa on asemakaavalla suojeltu, Erik Bryggmanin suunnittelema toto-kioski. Suunnittelun tavoitteena on ennallistaa ja parantaa puistoaluetta erityisesti luonnonmonimuotoisuuden kannalta.

Suunnitelma

Puistosuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet on sijoiteltu niin, että olevaa kasvillisuutta sekä pintamaata säilytetään mahdollisimman paljon.

Hiekkakentällä oleva epävirallinen parkkipaikka poistuu käytöstä ja ajo estetään Hippoksentien suunnalta. Nykyiselle hiekkakentälle toteutetaan uusi paahdeniitty. Niityn perustamisessa käytetään paikallista siemenlajistoa. Luonnon monimuotoisuutta lisätään tuomalla niittyalueille erikokoisia luonnonkiviä sekä maapuita. Nykyiselle niitylle lisätään alueelle tyypillistä lehtomaista kasvillisuutta sekä poistetaan vieraslajit. Pensas- ja nurmialuetta laajennetaan alueen länsireunalla. Kaikki istutettava kasvillisuus on perinteistä luonnonkasvillisuutta.

Oleva oja perataan ja itsekseen kylväytynyt puusto ja vesakko poistetaan sen pohjalta. Ojan eteläpuolelle istutetaan uusia lehtipuita. Puiston itäreunan annetaan kehittyä puustoiseksi luonnontilankaltaiseksi alueeksi. Jalankululle tarkoitetut puistokäytävät ovat kolmen metrin levyisiä ja murskepintaisia. Hulevedet imeytyvät läpäisevään pohjamaahan sekä kasvillisuusalueisiin. Puistoon sijoitetaan kaksi penkkiä ja opastaulu. Kioskin ympäristö rajataan noppakiveyksellä. Valaistus säilyy nykyisellään.

Kustannukset

Kupittaanpuiston osan puistosuunnitelmavaiheen arvonlisäveroton hankeosatasoinen kustannusarvio on 100.000 - 130.000 euroa. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,60 (elokuu 2023) (2015=100). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen.

Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Puistosuunnitelma W 5240 215 suunnitelmaselostuksineen oli nähtävillä 29.1.–12.2.2024 kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden palvelupisteessä ja verkossa osoitteessa turku.fi/kuulutukset.

Määräaikaan mennessä suunnitelmista ei jätetty yhtään muistutusta.

Liite 1​Puistosuunnitelma W 5240 215, 24.1.2024

Oheismateriaali 1​Puistosuunnitelmaselostus 6.3.2024

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kupittaanpuiston osan puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 91
Liite 1:Puistosuunnitelma W 5240 215, 24.1.2024