Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta6505.03.20245

4649-2022 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Lemminkäisenkatu 1 (3/2024)

Tiivistelmä: -

Kylk § 65

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Mikael Tómasson 26.2.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos I kaupunginosan​ korttelin 25 tontille 2004, osoitteeseen Lemminkäisenkatu 1. Työnimeltään kaavanmuutos on Lemminkäisenkatu 1.

​Kaava laaditaan Turun Yliopistosäätiön aloitteesta. Lemminkäisenkadun ja Sirkkalankadun kulmatontilla sijaitsee kaksi 1940-luvulla valmistunutta tehdasrakennusta, jotka toimivat Turun yliopiston opetustiloina vuosien 1976–2016 välillä. Nykyisin rakennukset ovat työmaatoimistokäytössä. Tontin omistajan ensisijaisena tavoitteena on rakentaa nykyisten rakennusten tilalle uudisrakennukset, toissijaisesti säilyttää Sanitas-rakennuksen runko. Purkamista perustellaan rakennusten huonolla kunnolla.

​Turun museokeskus on arvioinut em. rakennusten olevan taloushistoriallisesti arvokkaita. Suunnittelualue rajautuu valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön RKY-kohteeseen Sirkkalan kasarmiin.

​Suunnittelualue sisältyy Turun Tiedepuiston kärkihankkeen alueelle. Kärkihankkeen tavoitteina on mm. kehittää alueella hyvinvointia edistävää, elävää ja viihtyisää arkea (tavoite 24/7/365) sekä luoda alueesta Turun energiatehokkain, älykäs ja kestävä rakennettu alue (Kestävästi kasvava).

​Kaavanmuutos on vaikutuksiltaan merkittävä ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

​Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Mikael Tómasson.

Kaavan tavoitteet

​Asemakaavanmuutoksella tavoitellaan opetustoimintaa palvelevien rakennusten tontin kehittämistä asuinpainotteiseksi.

​Tavoitteena on selvittää rakennusten suojelun tarve ja mahdollinen uudelleenkäyttö sekä tutkia tontin täydennysrakentamista. Uudisrakentamisen korkeuden ja kaupunkikuvallisen ilmeen tulee sopeutua olemassa olevaan lähiympäristön arvokkaaseen rakennuskantaan. Rakennusten maantasokerroksessa tulee olla liiketiloja.

Tavoitteena on vaalia rakentamisen kauneutta ja edistää kestävän kehityksen ja ilmastotavoitteiden mukaista täydennysrakentamista. Suunnittelussa tulee pyrkiä puiden säilymiseen.

Hanke tukee Turun Tiedepuiston kehittämisen kärkihanketta tuomalla alueelle asumista ja yritystoimintaa.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Lemminkäisenkatu 1

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloite liitteineen, 6.4.2022​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Lemminkäisenkatu 1.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtaja Rantanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Koska myös varapuheenjohtaja oli poissa, lautakunta valitsi keskuudestaan tämän asian kohdalle puheenjohtajaksi Olli Mannin.

​​

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue