Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 52 | 27.02.2024 | 4 |
1688-2023 (10 03 00)
Poikkeamispäätös; Julkisivumuutos, VI kaupunginosa (P 2023-168)
Tiivistelmä:
Kyseessä on asemakaavassa suojellun asuinkerrostalon sisäpihan puoleisten ikkunoiden uusiminen puu-alumiini-ikkunoiksi. Museokeskus ja ELY-keskus eivät ole puoltaneet hakemusta. Lautakunnalle ehdotetaan kuitenkin hakemuksen hyväksymistä.
Kylk § 52
Konsernihallinto, ympäristöjuristi Nina Mattila 21.2.2024:
Rakennuspaikka ja sen sijainti
Kiinteistötunnus: 853-6-10-2
Osoite: Aninkaistenkatu 5
Hakija
Asunto Oy Montana
Rakennushanke
Julkisivumuutos: sisäpihan julkisivujen ikkunamuutos.
Kaavoitustilanne
Alueella on 12.01.2019 voimaan tullut asemakaava, jossa rakennuspaikkaa koskevat määräykset:
AL: Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue.
Sr-1: Rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa sellaisia lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät rakennuksen julkisivujen tai vesikaton tyyliä. Julkisivukorjauksissa tulee käyttää alkuperäisiä, tai niitä vastaavia materiaaleja. Ullakolle saa rakentaa pääkäyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Katon pihasivuille sallitaan lapeikkunat. Rakennusluvasta on kuultava museoviranomaista.
Poikkeukset (MRL 58 §)
- Ikkunatyyppi poikkeaa kaavan sr-1 mukaisesta vaatimuksesta, jonka mukaan julkisivukorjauksissa tulee käyttää alkuperäisiä tai niitä vastaavia materiaaleja.
Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen
Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.
Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).
Hakijalle on varattu mahdollisuus antaa vastine päätösehdotukseen ja saatuihin lausuntoihin. Hakija antoi vastineen.
Viranomaisluvat ja lausunnot
Varsinais-Suomen ELY-keskus: ei puoltava
Turun museokeskus: ei puoltava
Päätöksen perustelut
Kyseessä on sisäpihan julkisivujen ikkunamuutos. Sisäpihan ikkunat uusitaan julkisivupiirustusten mukaan puu-alumiini-ikkunoiksi. Samalla ikkunoiden puitejako muutetaan alkuperäisiä ikkunoita vastaaviksi. Toimenpiteen kohteena oleva rakennus sijaitsee VI-kaupunginosassa Aninkaistenkadun ja Yliopistonkadun kulmassa. Kyseinen rakennus on rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas. Vuonna 2019 voimaan tulleen asemakaavan kaavamääräyksen mukaan rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa sellaisia lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät rakennuksen julkisivujen tai vesikaton tyyliä. Julkisivukorjauksissa tulee käyttää alkuperäisiä, tai niitä vastaavia materiaaleja.
Voimassa olevan asemakaavan kaavaselostuksessa (s. 7) todetaan, että ”Aninkaistenkadun ja Yliopistonkadun kulmausta hallitseva klassisistinen 5-6-kerroksinen asuin- ja liikekerrostalo Montana on rakennettu 1927-28 arkkitehti Arne Thulén laatimien piirustusten mukaan. Rakennus sijoittuu Aninkaistenmäen rinteeseen ja rajaa muurimaisesti sisäpihaa. Katutasossa on liiketiloja, ylemmät kerrokset asuinhuoneistoja. Kellarissa ja ullakolla on varastotiloja ja aputiloja. Liikekerroksen peilikuvioin jäsennellyt katujulkisivut ja II kerroksen kulman koristemedaljongit ovat terastirappausta. Räystäiden alapinnassa kiertää klassisistinen reliefinauha. Pihasivut ovat sileää rappausta, samoin asuinkerrosten katufasadit. Montanan julkisivut ovat säilyneet 1960-luvulla toteutettua ikkuna- ja eräiden liikehuoneistojen ovimuutosta lukuun ottamatta alkuperäisinä. Katufasadien alkuperäinen ikkunajako palautettiin 2000-luvun alussa käyttäen puu-alumiinirakenteisia ikkunoita. Pihanpuoleiset porrashuoneisiin liittyvät ikkunat ja ovet sekä katusivujen tammiset pääovet ovat alkuperäiset. Tiilikaton pihalape on uusittu käyttäen saumattua peltikatetta. Rakennuksen julkisivut kunnostettiin ja maalattiin vuonna 2006, pihasivun ikkunat uusittiin ja pääty lämpörapattiin.”
Turun museokeskus on todennut poikkeamishakemuksesta lausuntonaan, että ”Rakennuksen kaavamääräys nimenomaisesti velvoittaa käyttämään alkuperäisiä tai niitä vastaavia materiaaleja julkisivukorjauksissa. Museokeskus on saman hankkeen rakennuslupahakemuksen lausunnossa (8.2.2023) todennut seuraavaa: Rakennuksen nykyisillä sisäpihan puoleisilla ikkunoilla ei ole erityistä rakennushistoriallista arvoa eikä niiden vaihtamiselle täten ole estettä. Museokeskus pitää myönteisenä, että ikkunoihin palautetaan niiden alkuperäinen puitejako. Myönteistä on myös, että uusien ikkunalasien väri on huomioitu suunnitelmissa, sillä tällä on suuri vaikutus rakennuksen yleisilmeeseen. Museokeskus ei kuitenkaan periaatelinjauksenaan puolla puu-alumiini-ikkunoiden asentamista kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin vaan toteaa, että ikkunoiden tulee olla aidolla puitejaolla varustetut puuikkunat. Sisäikkunat voidaan toteuttaa esitetyn mukaisesti selektiivilasielementillä. Museokeskuksella ei ole lisättävää aiempaan kannanottoon.”
Varsinais-Suomen ELY-keskus on todennut poikkeamishakemuksesta antamassaan lausunnossa, että ”1920-luvun klassismia edustava rakennus on rakennusinventointien yhteydessä arvotettu paikallisesti arvokkaaksi. Sisäpihan puoleiset ikkunat eivät ole alkuperäiset, eikä niiden vaihtamiselle uusiin ole estettä. Mikäli ikkunoiden joukossa kuitenkin on alkuperäisiä puuikkunoita (esimerkiksi porrashuoneissa), on niiden korjaamisen mahdollisuus tarpeen vielä selvittää ensisijaisena vaihtoehtona. Puitejaon palauttaminen alkuperäistä vastaavaksi on lähtökohtaisesti parannus rakennuksen ulkoasuun. Vaikka uudet alumiinipintaiset ikkunat muistuttavat mitoiltaan alkuperäisiä ikkunoita, materiaalin tuntu ja teolliset yksityiskohdat antavat kuitenkin erilaisen vaikutelman kuin puuikkunat. Rakennuksen julkisivu on suojeltu ja julkisivuissa on kaavamääräyksen mukaisesti säilytettävä käytetyt materiaalit. Alumiinipintaiset, teollisesti maalatut ja teräväsärmäiset ikkunoiden puitteet ovat ristiriidassa alkuperäisen arkkitehtuurin ominaisluonteen vaalimistavoitteen kanssa. Poikkeaminen rakennusaikana käytössä olleesta ja juuri ao. kohteeseen alun perin valitusta materiaalista heikentää aina rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa ja tyyliä ja on ristiriidassa myös antikvaariset arvot säilyttävän korjaustavoitteen kanssa. Rakennusmateriaalit ja julkisivun yksityiskohdat ovat oleellinen osa suojeltavan rakennuksen arkkitehtuuria. Edellä todetut seikat eivät puolla haettua poikkeamista ikkunoiden uusimiselle. Suojelumääräyksen tarkoitus huomioon ottaen rakennusajalle tyypillisten materiaalien käyttämistä uusien ikkunoiden valmistamisessa on pidettävä ensisijaisena muutostyön toteuttamistapana.”
Hakija on antanut vastineen, jossa hakemusta perustellaan talon ulkoasun yhtenäisyydellä ja sillä, että uusittavat ikkunat ovat sisäpihan puolella. Uusimisen yhteydessä yhtiön suunnitelmissa on palauttaa alkuperäinen ruutujako sekä lisätä ikkunoihin energiaa säästävä lämpölasi. Yhtiön Aninkaisten- ja Yliopistonkadun puoleisilla sivuilla ikkunat on uusittu puu-alumiini-ikkunoiksi vuonna 2003. Vaikka uusimisesta on jo parikymmentä vuotta, niin ikkunat ovat yhtiön mukaan edelleen siistit, uutta vastaavassa kunnossa. Talon symmetrian vuoksi tulisi myös pihanpuolen ikkunoissa voida käyttää puu-alumiinirakennetta. Pihanpuoleiset ikkunat aukeavat täysin suljetulle sisäpihalle, jonne kadun puolelta ei ole näkymää, tulevat uudet ikkunat ilahduttamaan ainoastaan talon asukkaita. Naapurikuulemisessa kukaan ei ole ollut puu-alumiini-ikkunoita vastaa. Asemakaavamääräyksen mukaan rakennuksen ullakolle saa rakentaa pääkäyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Katon pihasivuille sallitaan lapeikkunat, jotka käytännössä ovat aina alumiinirakenteisia. Nyt tehdyn päätöksen mukaan sisäpihan ikkunoissa voi siis joka tapauksessa olla myös "teollisia yksityiskohtia". Vastineessa todetaan myös, että anomus koskee vain 1960-luvulla uusittuja sisäpihan ikkunoita. Porrashuoneiden alkuperäiset ruutuikkunat taloyhtiö on säännöllisesti kunnostanut ja ne säilytetään mahdollisessa remontissa ennallaan. Montanan osakkaat arvostavat taloyhtiönsä historiallisia arvoja, josta kertoo kaikki pieteetillä suoritetut suuret remontit käyttäen rakennustekniikan kehitystä hyväkseen. Vastineen mukaan Montanan yhtiökokouksen päätös koskee vain puu-alumiini-ikkunoita. Vaihtoehtoisena ratkaisuna on esitetty myös nykyisten ikkunoiden maalauskorjausta. Jos osakkaat päätyvät siihen, ulkoasua eheyttävä ruutujako ja lämpölasin tuoma energiansäästö jäävät toteutumatta. Lautakunnalle esitetään hakemuksen hyväksymistä, koska katujulkisivuissa olevat ikkunat on jo uusittu puu-alumiini-ikkunoiksi ja nyt uusittavat ikkunat tulevat sisäpihan puolelle. Lisäksi alkuperäisen puitejaon palauttaminen parantaa rakennuksen ulkoasua.
Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).
Liite 1Asemapiirros 7.2.2023
Oheismateriaali 1Sijaintikartta
Oheismateriaali 2Museokeskuksen lausunto
Oheismateriaali 3Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto
Oheismateriaali 4Hakijan vastine
Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilö, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 7.2.2023 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.
Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään rakennusvalvontataksan 3.1 perusteella 1150 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (9 kpl), yhteensä 1780 euroa.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
aoAsunto Oy Montana
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut, myynnistä suoritukseen
tiedMuseopalvelut
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvXXXXX
tpvXXXXX
Liitteet:
Kylk § 52
Liite 1:Asemapiirros 7.2.2023